Burrë shteti meritor-Nazif Laçi


Shkruan Nazif Laçi

Presidenti historik, Dr. Ibrahim Rugova, ishte lider i popullit në Kosovë, në momentet më kritike. Ai, mori mbi supet e tia përgjegjësinë historike, sepse me fillilin e shpërbërjës së përandorisë jugosllave e filloi aktivitetin e tij diplomatik. Është meritë e pa kontestuar se senzibilizimin e çështjës shqiptare në Jugosllavi e bëri ai. U lidhë me miqtë e mëdhej amerikan dhe bllokun përendimor që shqiptarët çdo herë me shpirt dhe zemër ishin me ta. Fillimi i shkatrrimit të Përandorisë jugosllave, Rugova ishte në rrjedhat e ngjarjës dhe atëherë kur të tjerë i sugjeronin ati me filluar luftën në Kosovë, ai nuk e pranoi, sepse ishte i vetëdishëm se do të psonte populli i tij shumë. Shofenizmi serb e filloi luftën në Slloveni, Kroaci dhe Bosne, ku bëri gjenocid. Në zgjedhjet e e vitit 1990, populli me 99% e votoi për President Dr. Ibrahim Rugovën dhe ky kishte përgaditë, në mënyrë istitucionale për luftën. ishte zgjedhur Ministri i mbrotjës Ahmet Krasniqi dhe ishin mobilizuar kuadrat profesionale ushtarake. Kosova është çliruar nga okupatori serb, duke falënderuar luftës së UÇK-s dhe bombardimit të alencës ushatrake të NATO-s. Meritë e veçantë për bombardim të Serbisë ka Presidenti amerikan BIll Klinton me stafin etij. Pas, çlirimit të vendit, janë mbajtë zgjedhjet e lira në Kosovë, ku populli me shumicë absolute ia besoi postin e presidentit: shkrimtarit, filozofit dhe diplomatit Dr. Ibrahim Rugovës. Për fat të keq edhe tani po keqëpërdorët emri i tij nga disa matarpaz.