Byzylykët e argjendtë të Mbretëreshës Hetephheres hedhin dritë mbi rrjetet tregtare në Egjiptin e Lashtë


Egjipti nuk ka burime vendase të xeherorit të argjendit dhe argjendi gjendet rrallë në të dhënat arkeologjike egjiptiane deri në epokën e mesme të bronzit. Byzylykët e gjetur në varrin e mbretëreshës Heteferes I – nëna e mbretit Khufu, ndërtues i Piramidës së Madhe në Giza (data e mbretërimit 2589-2566 pes) – formojnë koleksionin më të madh dhe më të famshëm të objekteve prej argjendi nga Egjipti i hershëm. Në kërkimin e ri, shkencëtarët nga Universiteti Macquarie dhe gjetkë analizuan mostrat nga byzylykët e mbretëreshës Hetepheres duke përdorur disa teknika më të fundit për të kuptuar natyrën dhe trajtimin metalurgjik të metalit dhe për të identifikuar burimin e mundshëm të xehes. Rezultatet e tyre tregojnë se argjendi ka shumë të ngjarë të jetë marrë nga Cyclades (Seriphos, Anafi, ose Kea-Kithnos) ose ndoshta nga minierat Lavrion në Atikë. Ai përjashton Anadollin si burim me një shkallë të drejtë sigurie.

Enrico de Lazaro

Dy byzylykë argjendi të mbretëreshës Heteferes. Kredia e imazhit: Sowada et al ., doi: 10.1016/j.jasrep.2023.103978.

Artefaktet e argjendit u shfaqën për herë të parë në Egjipt gjatë mijëvjeçarit të 4-të pes, por burimi origjinal atëherë, dhe në mijëvjeçarin e 3-të, nuk dihet.

Tekstet e lashta egjiptiane nuk përmendin asnjë burim lokal, por një pikëpamje më e vjetër, e nxjerrë nga prania e arit në objektet e argjendit, plus përmbajtjen e lartë të argjendit të arit dhe elektrumit egjiptian, thotë se argjendi rrjedh nga burimet lokale.

Një pikëpamje alternative është se argjendi u importua në Egjipt, ndoshta nëpërmjet Byblos në bregdetin libanez, për shkak të shumë objekteve argjendi të gjetura në varret e Byblos nga fundi i mijëvjeçarit të katërt.

Varri i mbretëreshës Heteferes I u zbulua në Giza në vitin 1925 nga ekspedita e përbashkët e Universitetit të Harvardit dhe Muzeut të Arteve të Bukura.

Hetephheres ishte një nga mbretëreshat më të rëndësishme të Egjiptit: gruaja e mbretit të dinastisë së 4-të Sneferu dhe nëna e Khufu, ndërtuesit më të mëdhenj të Mbretërisë së Vjetër (rreth 2686-2180 pes).

Varri i saj i paprekur është më i pasuri i njohur nga periudha, me shumë thesare duke përfshirë mobilje të praruar, enë ari dhe bizhuteri.

Të bëra nga një metal i rrallë në Egjipt, byzylykët e saj u gjetën të rrethuar nga mbetjet e një kutie prej druri të mbuluar me fletë ari, që mbante mbishkrimin hieroglifik ” Kuti që përmban unaza deben “.

Fillimisht u varrosën 20 unaza deben ose byzylykë, një grup prej dhjetë për çdo gjymtyrë, fillimisht të paketuara brenda kutisë.

Metali i hollë i punuar në formë gjysmëhëne dhe përdorimi i bruzit, lazulit të lazulit dhe gërshetimit karnelian, i shënon stilistikisht byzylykët si të prodhuar në Egjipt dhe jo gjetkë.

Çdo unazë është me përmasa më të vogla, e bërë nga një fletë metalike e hollë e formuar rreth një bërthame konveks, duke krijuar një zgavër të zbrazët në pjesën e poshtme

Depresionet e impresionuara në pjesën e jashtme morën shtresa guri duke formuar formën e fluturave.

Të paktën katër insekte përshkruhen në secilin byzylyk, të përpunuara duke përdorur copa të vogla bruz, carnelian dhe lazuli lapis, me secilën flutur të ndarë nga një pjesë rrethore e karnelit.

Në disa vende, copat e lapisit të vërtetë janë zëvendësuar me suva të lyer.

“Origjina e argjendit të përdorur për artefakte gjatë mijëvjeçarit të tretë ka mbetur një mister deri tani,” tha Dr. Karin Sowada, një arkeologe në Universitetin Macquarie.

“Zbulimi i ri demonstron, për herë të parë, shtrirjen e mundshme gjeografike të rrjeteve tregtare të përdorura nga shteti egjiptian gjatë Mbretërisë së Vjetër të hershme në kulmin e epokës së ndërtimit të piramidave.”

Dr. Sowada dhe kolegët zbuluan se byzylykët e mbretëreshës Hetepheres përbëheshin nga argjendi me gjurmë bakri, ari, plumbi dhe elementë të tjerë.

Mineralet janë argjendi, kloruri i argjendit dhe një gjurmë e mundshme e klorurit të bakrit.

Çuditërisht, raportet e izotopeve të plumbit janë në përputhje me mineralet nga Cikladët (ishujt e Egjeut, Greqi) dhe në një masë më të vogël nga Lavrioni (Atikë, Greqi) dhe nuk janë të ndara nga ari ose elektrumi siç supozohej më parë.

Argjendi ka të ngjarë të jetë blerë përmes portit të Byblos në bregdetin libanez dhe është vërtetimi më i hershëm i aktivitetit të shkëmbimit në distanca të gjata midis Egjiptit dhe Greqisë.

Analiza zbuloi gjithashtu metodat e punës së argjendit të hershëm egjiptian për herë të parë.

“Mostrat u analizuan nga koleksioni në Muzeun e Arteve të Bukura në Boston dhe imazhet e mikroskopit elektronik të skanimit tregojnë se byzylykët u bënë duke goditur me çekan metalin e punuar në ftohtë me pjekje të shpeshtë për të parandaluar thyerjen,” tha profesor Damian Gore, një arkeolog në. Universiteti Macquarie.

“Rrathët gjithashtu kishte të ngjarë të ishin lidhur me ar për të përmirësuar pamjen e tyre dhe aftësinë për t’u formësuar gjatë prodhimit.”

“Rrallësia e këtyre objekteve është e trefishtë: vendburimet mbretërore të mbijetuara nga kjo periudhë janë të rralla; vetëm sasi të vogla argjendi mbijetuan në të dhënat arkeologjike deri në epokën e mesme të bronzit (rreth 1900 pes); dhe Egjiptit i mungojnë depozitat e konsiderueshme të xehes së argjendit,” tha Dr. Sowada.