Caravaggio dhe frymëzimi për Gjon Pagëzorin


Gëzim Llojdia

1.

Një artist i madh i italian i njohur si :Michelangelo Merisi da Caravaggio, ka si subjekt të 8 veprave artistike kushtuar:” Shën Gjon Pagëzorin”.

…Vendosur në “Borgese “,galleria e cila jep të dhëna të rëndësishme për artin e krijuar nga Caravaggio.

2.

…Gjon Pagëzori, jetoi në shkretëtirën e Judesë midis Jeruzalemit dhe Detit të Vdekur.

Ai e pagëzoi Jezusin në Jordan dhe më në fund u vra nga Herod Antipas kur i bëri thirrje mbretit të korrigjojë rrugët e tij të liga.

Gjoni shpesh përshkruhej në artin e krishterë, ai mund të njihet nga tasi i tij, kryqi i kallamit, lëkura e devesë dhe qengji. Skena më e popullarizuar para Kundër-Reformimit ishte pagëzimi i Jezusi, ose pagëzimi i foshnjave me Jezusin dhe Marinë, nënën e tij.

Për të riun Caravaggio, Gjoni ishte pa dyshim një djalë apo një i ri i vetëm në shkretëtirë.

Përveç këtyre punimeve që përfaqësonin vetëm Gjonin, datuar kryesisht në vitet e tij të hershme, artisti ekzekutoi tre skena narrative të vdekjes së Gjonit: Ekzekutimi i madh në Maltë dhe dy Salomes të zymtë me kokën e tij, një në Madrid dhe një tjetër në Londër. Për më tepër, versionet më të famshme të punëve të artistit janë në Muzeumet Kapitolinë (Museo Capitolino) dhe një kopje e kësaj është në :”Galleria Doria Pamphilj “në Romë.

3.

…Në vlerësimin “Borghese galeri”,thuhet se:”Shën Gjon Pagëzori ishte një nga temat e preferuara të Caravaggio.

Gjon Pagëzori është përshkruar në këtë pikturë më i ri se në veprat e tjera artistike.

Është një nga veprat e vonshme të Caravaggio, që daton në vitin 1610.

Subjekti ka një pozë të thjeshtë dhe vështrim të zhytur në mendime dhe do të dukej se ishte portreti i një djali bari në pushim me draperinë e kuqe goditëse anash.

Në pikturë, Gjon Pagëzori tregohet si një djalë i rrëzuar në një sfond të errët dhe një dele gërvisht në një hardhi kafe të shurdhër. Që nga Rilindja, ai shpesh është portretizuar jo si një njeri i pjekur, por si një djalë i ri. Në pikturë ai është ulur i perhumbur në mendime.

Pamja e tij është e mbushur me trishtim dhe këtë ndjenjë nuk e shpërndan drita e ngrohtë që vërshon figurën, as ngjyra e kuqe. Caravaggio filloi me humor të lehtë dhe të lumtur, pastaj krijoi vepra plot pasione dhe drama dhe më në fund erdhi në një pikturë të mbushur me një ndjenjë tragjike të qenies, të cilën e krijoi në fund të jetës së tij të shkurtër.

Puna e artistit pasqyroi rrugën e tij të jetës.

4.

Në kanavacë u krijua së bashku me një nga veprat e fundit të Caravaggio, Shën Gjoni dhe Magdalena. Ishte pjesë e bagazhit që artisti solli me vete në Romë si një dhuratë për Scipione Borghese, në këmbim të faljes papale.

…Në vitin 1613, vepra arti ishte tashmë në koleksion, siç përmendet në poezi nga Scipione Francucci d’Imola, në kanavacë u shfaq për herë të parë në inventarin e vitit 1693 me një atribim te Caravaggio.

Nga inventari i vitit 1790 deri në vitin 1833, piktura iu dha piktorit francez Valentin de Boulogne.

5.

…Në një tabloid të Londrës, gazetarja Zuzana Stanka I kushton disa rradhë pikturave të Caravaggios.

…Megjithëse ai nuk mori kurrë nxënës, ndikimi i madh i Caravaggio mbi artistë të tjerë luajti një rol jetësor në zhvillimin e Barokut Italian. Në këtë Shën Gjon Pagëzori , Caravaggio ka shkëmbyer idealizmin për atë që shumë herë u bë në kohën e tij një realizëm i diskutueshëm.

Ai fjalë për fjalë i ka hequr Pagezorit pothuajse të gjitha atributet tradicionale ( qengji dhe banderola, të shkruara Ecce Agnus Dei ose Vini re :Qengji i Zotit), duke lënë intensitetin e formimit të gjendjes së tij emocionale si temë të pikturës. Mendimi solemn i Shën Gjonit përforcohet nga një ide gjeniale Caravaggio: kontrasti dramatik i hijeve të thella dhe të errëta, duke luajtur nëpër trup dhe duke mbështjellë gropat e syve, me një dritë të ndritshme që ndriçon Pagezorin nga lart dhe në të djathtë të tij.

Ky kontrast i zymtë i dritës dhe errësirës, ​​skarlatina e shkëlqyeshme e mantelit të shenjtorit dhe vendosja e tij nga Karavaggio në plan të parë afër hapësirës sonë, të gjitha kontribuojnë në ndikimin dramatik të pikturës.

Caravaggio ka shumë të ngjarë ta marrë hua pozën e Pagezorit nga një prej profetëve dhe sibilëve të ulur të Mikelanxhelos në tavanin e Kapelës Sistine në Vatikan, Romë.

About Post Author