Caravaggio piktura”Shën Gjon Pagëzori “ e vitit (1604)


Caravaggio periudha në të cilë jetoi nga vitet 1573 – 1610

Të dhëna për pikturën :

-Vaj në kanavacë

-Madhësia (172 × 104 cm)  

-Viti – 1604

-Vendodhja:Muzeu Nelson-Atkins,Kansas City Misuri.

-Kjo vepër lidhet me Mateu 3:1 

Shën Gjoni duket pak i dëshpëruar në këtë pikturë. Ndoshta jeta e tij si profet në shkretëtirë ishte e ashpër. Megjithatë, ai gjithashtu duket i vendosur t’i thërrasë të gjithë mëkatarët në pendim.

Sfondi, me pemët dhe gjethet e tij, duket paksa shumë artificial për të qenë i vërtetë. Kjo e bën pikturën t’i ngjajë një fotografie në studio.

Caravaggio

1573 – 1610

portreti i CaravaggioMichelangelo Merisi da Caravaggio, piktor italian me ndikim të madh si në Itali ashtu edhe jashtë saj.

Caravaggio është veçanërisht i njohur për përdorimin e tij të  chiaroscuro , një teknikë që përdor dritën dhe errësirën për të arritur një efekt 3-D. Caravaggio shkëputet nga tradita e figurave simetrike dhe sfondeve të detajuara. Figurat e tij ruajnë një monumentalitet tradicional. Puna e tij e mëvonshme është më pak plastike.

Caravaggio e ka marrë emrin nga fshati ku ka lindur. Ai merr trajnimin e tij të parë në Milano, i specializuar në jetën ende. Rreth vitit 1592 ai shkon në Romë kryeqyteti shpirtëror i gadishullit italian, duke e kaluar temën e tij në jetën e rrugës dhe djemtë e rinj.

Në 1595 talenti i Caravaggio bie në sy të kardinalit Francesco Del Monte, i cili më pas bëhet mbrojtësi i tij i parë. Tre pikturat e Caravaggio-s mbi jetën e Shën Mateut shkaktojnë një ndjesi: kurrë më parë një shenjtor, e lëre më një apostull, nuk është shfaqur kështu. () Pas këtij suksesi , Caravaggio i merr të gjitha subjektet e tij nga Dhiata e Re.

Jeta e Caravaggio është po aq e trazuar sa edhe personaliteti i tij. Ai ka shumë përplasje me ligjin dhe arrestohet në disa raste. Në vitin 1606, një bast mbi një lojë tenisi çon në një debat, në të cilin moment Caravaggio nxjerr shpatën dhe vret kundërshtarin e tij. Ai ikën në Napoli, duke synuar të marrë rrugën e gjatë për në shtëpi për në Romë – ku miqtë po lobojnë për rehabilitimin e tij – nëpërmjet Maltës dhe Siçilisë. Në bredhjet e tij ai prodhon disa kryevepra, si Prerja e kokës së Shën Gjon Pagëzorit   , të cilën e krijon në Maltë. Ai vdes para se të arrijë në Romë, ndoshta nga pneumonia, në Porto Ercole. Disa ditë pas vdekjes së tij vjen fjala për faljen e papës.

Ndikimi i Caravaggio është i përhapur: jashtë Italisë ai frymëzon piktorë të ndryshëm dhe anëtarë të Shkollës së Utrechtit, – artistë që nga ana e tyre do të ndikojnë më vonë te Rembrandi. 

About Post Author