Lulja e diellit-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia L-ulja e diellit.Kokëunjur,fytyrëverdhë në muzgun e thepisur.U-ra me diellin.Mirëmëngjes!Fushë e verdhë,fushë e heshtur.Kokëverdha në…

Qyteti në vitet 1940-44-Nga Gëzim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Ç’pamje kishin qytetet shqiptare në vitet 1940-44?Afërmendsh më duhet të them se në…

Çfarë sekretesh mbanë lumi Nile?-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia1.Duke kaluar mësipërmes Kanali i Suezit (arabisht: قناة السويس Qant as-suëēs) është një rrugë ujore…

1991-Kur u hap kufiri!Gezim Llojdia

Gezim Llojdia Kufiri një vijë,që humbiste në mugëtirë. Diku e ruante profilin e vet. Por silueta…

Ç’farë ishte Enti botues “ Distaptur”,në vitet 40?Gezim Llojdia

Gezim LlojdiaCfarë ishte Distaptur”, dhe roli I tij në kulturën shqiptare të viteve dyzet? Franco Tagliarini…

Stela e Dushkarakut e gjetur në”Trojën” vendase-Nga Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1.Ngjarjet e Luftës së Vlorës të kujtojnë vargjet e këngës:“Sevaster e Dushkarak,/ Ç’u shkulën…

Hito Labi Lekdushi-në vendlindje-Gezim Llojdia

o Kurveleshi me derte-si duron për ato lezete… 1. Në  hyrje të katundit Lekdush janë përjetësuar…

Si u zbuluan fletoret e Luigj Cardini për shpellat e Velcës?Nga Gezim Llojdia

Si u zbuluan i fletoreve e Luigj Cardini për shpellat e Velcës? Gezim Llojdia* 1.Në nëntor…

Gezim Llojdia-Pse rusët  vrasin  shkrimtarët? 37 vjeçarja Victoria Amelina:Në një fushë djerrë pranvere…

Gëzim Llojdia 1. Në një fushë djerrë pranvere/Qëndron një grua e veshur me të zeza…Keta janë…

Kalatë tona historike. Hadëraj të dhëna arkeologjike-Nga Gezim Llojdia

Gezim Llojdia1.Mbi një kodër, ngrihet kalaja.Tre fshatra :Rexhepaj Haderaj dhe Mertiraj si një numër i shenjtë…

Si e pritën Petro Markon në Smokthinë?Gezim Llojdia

Gezim Llojdia1.Po shfletoja periodikun letrar javor:”Drita” të viteve 1967. Aty ndesha në shumë reportazhe, shkrimtarin Petro…

Tre poezi të Ali Asllanit të vitit 1966-Gezim Llojdia

1966. Tre poezi të Ali Asllanit dhe mos-ikja e poetit Gezim Llojdia 1. Ne nuk e…

Dritëroi ,viti 1966-“Zhurma e erërave të dikurshme” dhe kritika ndaj tij-Gezim Llojdia

Dritëroi ,viti 1966-“Zhurma e erërave të dikurshme” dhe kritika ndaj tij Gezim Llojdia 1. Dritëroi vinte…

Avni Rustemi-Që nga prilli i 1924 në Vlorë-Nga Gezim Llojdia

Vendvarrimi i Avni Rustemit Gezim Llojdia 1. Që prej prillit te vitit 1924, në bulevardin e…

Bunkerët-Gezim Llojdia

Bunkerët Gezim Llojdia* 1. Emily Glass është një arkeologe,ajo ka punuar më shumë në sitet arkeologjike…

Si u zbulua qyteza dasarete në kodrinën e fshatit Lin të Pogradecit?-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia* 1. Në 22 shtator 1968 një arkeolog i vit-lindjes 1921 ,diplomuar në Universitetin e…

Dy fjalë për mistikun Moikom-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Aty nga fillesa e viteve ’90 poetin dhe studiuesin Moikom Zeqo e gjeje…

Gezim Llojdia-Një mbishkrim nga Olympe e Ilirisë që i kushtohej Zeusit ku olympasit e quajnë veten prej këtij hyji…

Gezim Llojdia 1. Ata ishin arkeologët e të njëjtës familje, quheshin:Aleksandra Mano dhe bashkëshorti Burhan Dautaj.…

Hyjnore-G.Llojdia

Hyjnore G.Llojdia 1. Kur zuri stërbima në Goronecë , krisën qelqet. Shkreptima, një simfoni gjëmimtare. “Grisnin”…

Kalatë tona.Hadëraj të dhëna arkeologjike-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Mbi një kodër, ngrihet kalaja.Tre fshatra :Rexhepaj Haderaj dhe Mertiraj si një numër…

Avni Rustemi. Çastet e fundit te jetës në spital para dhe pas vrasjes

Foto sheshi:”Avni Rustemi “viti 1988.Gazeta:” Dielli” 1924. Gëzim Llojdia 1. Duke hedhur një vështrim historik mbi…

Çfarë treguan gërmimet arkeologjike të vitit 1976 në Triport?Gezim Llojdia

Gëzim Llojdia1.Triporti  është një nga pikat ujore  ku sot gjallon turizmi i mbushur nga plazhet ranore…

Zoti flet në gjuhën tënde…Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Mentalistët e dinë mirë se në cilin gjuhë, flet Zoti. Sa për dijeni…

Bubulina, a është vasha e komandantit të kalasë së Kadafiqit në Kuç?Nga Gezim Llojdia

Gezim Llojdia1.Emri i saj është bërë popullor.Ajo është kundëradmiralja e parë greke. Grada iu dha pas vdekjes. Rusët…

Naim Frashëri dhe gjuha e shpirtit-Nga Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. KARTË IDENTITETI EMRI-MBIEMRI : Naim Frashëri DATËLINDJA : 25 maj 1846 BABAI: Halid…

Aktori  Mihal Stefa:“Po me urën c’patën xhanëm…!”Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. …Kjo është ura, ku u xhirua filmi:”Kur zbardhi një ditë”.Dhe prej atij filmi…

Çu bë piramida e katërt e Gizës?Gezim Llojdia

Gezim Llojdia1.Të dhëna të reja , që zbulohen nga botimi i librave nxjerrin në dritë fakte,…

Misteri i “Trekëndëshi të Bermudës “ a është energjia e meteorëve si shkak i zhdukjeve misterioze?Gezim Llojdia

Gëzim Llojdia 1. Kemi një përkufizim:”Trekëndëshi i Bermudës” është një seksion mitik i Oqeanit Atlantik, i…

Rreth një botimi të Kozeta Zylos-Gezim Llojdia

Gezim Llojdia1.Liqeni.Liqeni është qelqor .Pasqyronin thellësinë në syprinën e ujit. Shpirti, burim i kthjellët nën dritëzën…

“Muza e Erës”

Një vallëzim i përjetshëm i lidhjes. 1. Në pyjet e thella dhe të gjelbëruara, ku pemët…

Poetët dhe poezia në vetvete është bija e parë e bukurisë hyjnore-Nga Gezim Llojdia

Gëzim Llojdia1.Në numerologji, ditët shprehin kuptim pavarësisht se poetët çuditërisht nuk besojnë te shpirti, ndonëse poezia…

Çfarë treguan gërmimet arkeologjike të vitit 1976 në Triport?Nga Gezim Llojdia

Gezim Llojdia 1. Triporti  është një nga pikat ujore  ku sot gjallon turizmi i mbushur nga…

Tre urat ku shtrihet Labëria-Gezim Llojdia

TRE URAT KU SHTRIHET LABËRIA Gëzim Llojdia Labëria shtrihet brenda tri urave, Urës së Drashovicës, afër…

Një shkrim i vitit 1967 ku ka lindur Qemal Stafa-Gëzim Llojdia

Një shkrim i vitit 1967 ku ka lindur Qemal Stafa Gëzim Llojdia 1. Po ku gjendej…

Goroneci-Gezim Llojdia

GoroneciGezim Llojdia1.Ne banonim atëherë në këtë adresë:“Xhivari i madh, Goroneci i fjetur”.Na mbante mbërthyer mendjet fëminore,brenga…

Kalaja e Katafiqit në Kuç, vendbanim i fortifikuar i periudhës së hekurit përdorur edhe në mesjetë-Gezim Llojdia

Kalaja e Katafiqit në Kuç, vendbanim i fortifikuar i periudhës së hekurit përdorur edhe në mesjetë.Gëzim…