Çdo e mirë shpërblehet me të keqe-Bilbil Murataj


Bilbil Murataj

Një gur rrëshqet

Me shpejtësi nga mali,

Gjarpërin e zë poshtë,

Kur pinte ujë tek zalli

@

Të lutem, i thotë njeriut,

Hiqma këtë shkëmb,

Se më mori frymën,

S’di sa po më dhëmb

@

Gjarpëri i pabesë,

Sa nuk ka të dytë,

Shpejt e shpejt ju mblodh

Njeriut në grykë

@

Nuk e diti nderin,

Por, mbasi shpëtoi,

Nxire gjuhën, thotë,

Që të të kafshoj

@

Njeriu i thotë

Unë të bëra nder,

Ti do kishe ngordhur,

Do të më hedhësh vrer?

@

Jo, i thotë gjarpëri,

Kjo është botë me leqe,

Sepse çdo e mirë

Shpërblehet me të keqe …

@

Që të flasim shtruar,

Mos t’i biem vërdallë,

Të dy do të pyesim

Tri qënie të gjalla

@

Mirë, i thotë njeriu,

Si në faj i zënë,

Kështu qenka shkruar,

Kështu qenka thënë

@

Sikur një prej tyre

Të të japë të drejtë,

Do të të lëshoj,

Fare s’do të të prek

@

Kështu e vendosën

Edhe kështu bënë,

I pari përpara

U doli një qën

@

Do të të bëj një pyetje,

I thotë zvaraniku,

Unë e di për vete,

Po ta dëgjojë miku

@

Pyetja është e thjeshtë,

Nuk është e vështirë,

E mira me të keqen,

A e mira me të mirë?

@

E mira me të keqen,

Thotë qeni kopesë,

Dje të gjithë më donin,

Sot më lënë të vdes …

@

Sot s’më do njeri,

Fuqitë më kanë lënë,

S’i ruaj dot dhitë,

As kopenë me dhën

@

Tani na kanë ngelur

Edhe dy të tjerë,

Thotë gjarpëri i pabesë,

Me mllef e me vrer

@

Aty pak më poshtë,

Rrëzës së një fiku,

Një ka zverkun gjak

E kish nga tevliku

@

Zëri po i dridhej

Njeriut të mjerë,

Jo vetëm nga frika,

Por s’i diti nderë

@

Edhe ka balashi,

Fare pa menduar,

U dha një përgjigje

Jo fort të kulluar

@

Kur hiqja parmëndën,

S’ma kursenin tagjinë,

Ndërsa sot po ngordh

Këtu në lëndinë

@

Për punë më nuk jam,

Fuqitë më kanë lënë,

S’më jep njeri më,

Fare për të ngrënë

@

Edhe një, thotë gjarpëri,

Pastaj do të helmoj,

Po të dhanë të drejtë,

Unë do të të lëshoj

@

Shiko pak më poshtë,

Shiko pak më lart,

Përpara u doli

Dhelpra bishtgjatë

@

E paskan një hall,

Thotë dinakja dhelpër,

Do përdor dredhinë,

Si çdo herë tjetër

@

Të të bëjmë një pyetje,

Duam një të vërtetë,

Si shpërblehet e mira

Në këtë dreq jetë?

@

Pyetja është e lehtë,

S’është shumë e vështirë,

Çdo e mire që bën,

Shpërblehet me të mirë

@

Kështu e dëgjoi,

Kështu dhe veproi,

I ikën nga gryka,

Njeriun e lëshoi

@

Ti do më kesh mik,

Mike edhe unë,

Ndaj hape gojën,

Ç’nder kërkon nga unë?

@

Po, rrallë ndonjëherë,

Kur të jem pa ngrënë,

Të marr ndonjë pulë

Nga koteci tënd …

@

Të vish kur të duash,

Je mike e parë,

Të marrësh dhe gjelin,

Që ruaj për farë

@

Dhelpra e mësuar

Hileve të kësaj bote,

Ku do ta dish ti

Që jam mikja jote?

@

Do presësh pak bishtin,

Thuaj jam bishtprera,

Kur të më shohësh në krah,

Me çiften tek dera

@

Kështu e vendosën

Dhe kështu e lanë,

Dhelpra e bëri

Bishtin me nishan …

@

Një ditë të bukur,

Pa çelur dita mirë,

Tha po shkoj nga miku

Sot, si mysafire

@

Një zallamahi,

Krrra, krrra, krrra,

Del shpejt e shpejt miku

Me çiften në krah

@

Aman, mos më vra,

Jam dhelpra bishtprerë,

Unë të thashë që nderi

Shpërblehet me nder

@

Le të jesh bishtprera,

Punë e madhe fort,

E mira me të keqe,

Shpërblehet në botë …

@

Ajo që është thënë,

Është dhe e vërtetë,

E mira me të keqe

Shpërblehet në jetë …

@ Copyright 2023

Të gjitha të drejtat – autori

A

About Post Author