Ç’është dashuria?Petro Sota


———————————

Kush se di, ç’është dashuria,?

Se për të, kanë shkruar shumë,

Thonë; është e ëmbël si qershia,

Por në zemër, derdhet si lumë.

Si një lumë, që zemrën mbush,

E të pushton, gjithë ëmbëlsi,

Si një fllad, të freskon në gushë,

Por, s’është furtunë e as stuhi.

Pra, s’është stuhi, dashuria,

Që në dimër lulet i thanë,

Është si mjaltë, që del nga pija,

Si llokume, edhe të ngjanë.

Pra dashuria, s’është as erë,

Është aromë, e luleve në maj,

Që në kazan, ajo s’është zjerë,

Por të dehë, ëmbëlsia e saj.

As furtunë s’është dashuria,

Se vërtetë ajo po të ishte,

Më të motër është stuhia,

Vëlla dhe dimërin do të kishte.

Si pranverë, tek unë ti erdhe,

Me syte e shpirtit, të shikoja,

Lumturinë, gjithë ma derdhe,

E me dhe krahë, të fluturoja.

Por, si tjetër gjë, po më ngjanë,

Që kur të vjen ,të vjen si lumë,

Nuk të mbyt , në gji të mbanë,

Është si ëndërr, të ve në gjumë.

Është si ëndërr, se prekim dot,

Nuk e shohim, por vetë na fletë,

Herë me gëzim e herë me lot,

Dhe pa të, s’do të kishte jetë.

Eh…pra, dashuria qënka jetë,

Dhe vjen tek ne, si një pranverë,

Vjenë si dallgë dhe herë e qetë,

Me shumë e ëmbël, si sheqer.