Çfarë do të mësonin alienët nëse do të vëzhgonin Tokën?


A jemi duke u vëzhguar nga njerëz nga një botë tjetër? 

Astrofizikani Michael Garrett hedh një vështrim në atë që alienët kureshtarë mund të jenë në gjendje të zbulojnë duke vëzhguar planetin tonë.A jemi vetëm në univers? Është një pyetje që i magjeps shkencëtarët dhe publikun. Në shkencë, fokusi priret të jetë në kërkimin tonë për jetën diku tjetër. Ideja se ne mund të vëzhgohemi nga një qytetërim i largët alien, megjithatë, zakonisht kufizohet në fushën e fantashkencës.

Por nëse ka qytetërime të tjera teknologjike atje, ata ndoshta do të ishin dukshëm më të zhvilluar se ne. Në fund të fundit, ne sapo jemi shfaqur si një qytetërim i ri teknik (industrial) në 200 vitet e fundit – qytetërimet e tjera teknike mund të jenë lehtësisht 1,000 ose 10,000 apo edhe 100,000 vjet më të avancuara se ne.

Dhe askush nuk mund ta mohojë se ritmi i përparimit tonë teknologjik po përshpejtohet, në disa fusha me një ritëm të vrullshëm. Për të parafrazuar ligjin e tretë të autorit të trillimeve shkencore Arthur C. Clarke – një qytetërim i përparuar do të na dukej si i aftë për magji për sa i përket aftësive të tij teknike.

Gjatë viteve të fundit, kolegët e mi dhe unë kemi filluar të mendojmë nëse një qytetërim i përparuar mund të zbulojë nënshkrimet teknologjike (“tekno-nënshkrimet”), të tilla si emetimet e radios, nga Toka. Dhe nëse po, çfarë mund të zbulojnë?

Studimi ynë i fundit ofron një të dhënë.

Kjo nuk është hera e parë që bëhet një hulumtim i tillë. Por tani kanë kaluar më shumë se 50 vjet që kur kjo temë është shqyrtuar siç duhet. Ndërsa shumë gjëra kanë ndryshuar që nga mesi i viteve 1970, ndryshimi më i madh ka ndodhur në dy dekadat e fundit me ardhjen e telefonave celularë. Këto pajisje dhe kullat që i lidhin ato kanë krijuar një tekno-nënshkrim të ri të emetimit të radios me brez të gjerë.

Megjithëse aparatet celularë 4G dhe kullat transmetuese kanë fuqi relativisht të ulët individualisht (0,1-200 vat), ka kaq shumë prej tyre – miliarda telefona dhe shumë miliona kulla. Dhe emetimi i akumuluar i radios nga këto ka filluar të bëhet mjaft domethënës. Por a do të ishte e dukshme për një qytetërim alien që shikonte nga larg? Ne donim të zbulonim.

Rezulton se është mjaft e vështirë të gjesh një bazë të dhënash publike që liston vendndodhjen dhe karakteristikat e transmetimit të të gjitha kullave të lëvizshme në mbarë botën. Por duke përdorur bazën e të dhënave OpenCellID, me të dhëna të mbushura me burime të shumta, ne ishim në gjendje të ndërtonim një model të thjeshtë që vlerësonte shpërndarjen globale të kullave të lëvizshme.

Modeli ynë është pa dyshim i papërpunuar dhe i paplotë, por është vlerësimi ynë më i mirë i kullave të lëvizshme teknologjike që rrjedhin në hapësirë.

Për shkak se Toka rrotullohet rreth boshtit të saj, një qytetërim i avancuar i vendosur diku në galaktikën tonë do të matë emetimin e radios nga kullat e lëvizshme për t’u ngritur dhe ulur në intensitet ndërsa pjesë të ndryshme të Tokës rrotullohen në pamje.

Modeli është i ndërlikuar nga fakti se transmetimi i kullave të lëvizshme zakonisht drejtohet drejt horizontit. Kjo do të thotë që në çdo kohë të caktuar, kullat që mendohet se po ngrihen ose ngrihen në horizontin e Tokës do të kontribuojnë më shumë në sinjalin e matur.

Konkluzione të huaja?

Një qytetërim i avancuar që bën shumë matje të sakta të kësaj rrjedhjeje radio me kalimin e kohës, ndoshta mund të konkludojë se planeti ynë është i mbuluar kryesisht nga uji dhe është i ndarë në disa masa të mëdha tokësore. Rrjedhja e radios zakonisht vjen nga masat tokësore dhe jo nga uji.

Ata gjithashtu mund të jenë në gjendje të tregojnë se ndërsa shumica e rrjedhjeve të radios celulare shoqërohet me masa tokësore, kullat (dhe me sa duket përdoruesit e tyre inteligjentë) priren të vendosen përgjatë vijës bregdetare.

Ata gjithashtu do të shihnin se rrjetet e kullave të lëvizshme janë të shpërndara në mënyrë mjaft të barabartë në të gjithë planetin. Kjo është e ndryshme nga rrjedhjet tradicionale të radios, të njohura më parë si nënshkrime të mëdha teknologjike – në veçanti, transmetuesit e radarit dhe TV.

Simulimet tona tregojnë se kontribute të rëndësishme në rrezatimin e rrjedhjes së lëvizshme të Tokës po jepen nga rajone në zhvillim, si Afrika dhe Azia. Kjo nuk është befasi duke pasur parasysh rëndësinë e sistemeve celulare në të gjitha aspektet e shoqërisë në vendet në zhvillim.

Ne llogaritëm fuqinë e emetuar nga Toka – e cila është rreth 4 gigavat (GW) në total në kulmin e saj (një GW mund të furnizonte rreth 750,000 shtëpi për një orë). Ne e vlerësuam transmetimin siç shihet nga tre yje të ndryshëm në galaktikën tonë – HD 95735, ylli i Barnardit dhe Alpha Centauri A.

Ne kemi gjetur se një qytetërim alien pranë këtyre vendeve, megjithatë, do të kishte nevojë për teleskopë shumë më të mirë se ne për të zbuluar rrjedhjen e radios celulare të Tokës. Por kjo do të ishte mjaft e mundshme, duke pasur parasysh se shumica e qytetërimeve teknike pritet të jenë shumë më të avancuara se ne.

Ekzistojnë gjithashtu lloje të tjera të emetimeve që ata mund të shihnin, të tilla si sistemet e radarëve ushtarakë dhe transmetimet e komunikimit në hapësirën e thellë në anijet kozmike të largëta, të tilla si sondat hapësinore Voyager. Ndërsa këto sinjale do të ishin ngjarje relativisht të rralla për një alien vëzhgues, ato kanë avantazhin e të qenit jashtëzakonisht të fuqishëm.

Tekno-nënshkrimet e radios janë ndoshta karakteristika përcaktuese e ekzistencës së vetë qytetërimit tonë, të paktën nga këndvështrimi i të huajve. Por një specie jashtëtokësore do të gjente gjithashtu rrezatim rrjedhjeje në të gjithë spektrin elektromagnetik (përfshirë dritën e dukshme).

Nëse vazhdojmë të rrisim konsumin tonë të energjisë me ritmin aktual, “mbeturina-nxehtësia” – një produkt përfundimtar i pashmangshëm i përdorimit të energjisë – do të shkarkohet gjithashtu në hapësirë. Atje do të shfaqej si një tepricë anormale në gjatësi vale infra të kuqe – një shenjë treguese e një qytetërimi teknik aktiv.

Tekno-nënshkrime të tjera, duke përfshirë ndotësit industrialë në atmosferën e Tokës, do të ishin gjithashtu të dukshme për alienët e pajisur me teleskopë të fuqishëm dhe sisteme të analizës spektrale (të cilat shpërbëjnë dritën sipas gjatësisë së valës). Një qytetërim i avancuar i huaj pa dyshim mund të ketë një supozim të mirë për fazën tonë të veçantë të industrializimit dhe konsumin tonë të energjisë.

Në Tokë, ne përdorim shkallën Kardashev për të vlerësuar zhvillimin e qytetërimeve të huaja bazuar në përdorimin e tyre të energjisë – në atë shkallë ne do të shfaqeshim si një qytetërim teknik në zhvillim, jo ​​ende në shkallën e poshtme të shkallës.

Dhe edhe nëse një specie e huaj nuk arrin t’i zbulojë të gjitha këto për momentin, ata mund të bëjnë më mirë shumë shpejt. Ne planifikojmë ta zgjerojmë këtë punë për të përfshirë tekno-nënshkrimet tradicionale të radios dhe burime të tjera në zhvillim të rrezatimit të rrjedhjes së radios, duke përfshirë sistemet 5G, wifi, transmetimet dixhitale dhe komunikimet në hapësirën e thellë.

Kjo do të përfshijë gjithashtu fshikëzën e emetimit të radios që së shpejti do të rrethojë Tokën pasi rritja e konstelacioneve të mëdha satelitore si Starlink dhe OneWeb ofrojnë mbulim global wifi.

Kush e di, madje mund të jetë e mundur që alienët të deshifrojnë modulimin kompleks të sistemeve tona të komunikimit celular. Në fund të fundit, ndërsa Toka bëhet artificialisht më e ndritshme në të gjitha gjatësitë e valëve, nuk mund të përjashtohen mundësitë që ata të na zbulojnë para se t’i zbulojmë.

Michael Garrett, Sir Bernard Lovell, kryetar i Astrofizikës dhe Drejtor i Qendrës Jodrell Bank për Astrofizikë, Universiteti i Mançesterit

About Post Author