Çfarë do të ndodhte nëse Toka ndalonte së rrotulluari?


Redaktori i rubrikës:” Mistere”


A mundet planeti ynë një ditë të ndalojë së rrotulluari dhe çfarë do të ndodhte nëse do të ndodhte në të vërtetë?

Toka ka rrotulluar që nga lindja e saj, katër miliardë e gjysmë vjet më parë.

Toka u bë nga rrënojat që mbetën kur Dielli u formua nga rënia e një reje të madhe materies. Gërmadhat që vazhduan të shndërroheshin në Tokë rrotulloheshin rreth Diellit ashtu si bën uji rreth vrimës kur zbrazni një vaskë, duke u rrotulluar ndërsa shkonte.Toka vazhdoi të rrotullohet rreth Diellit dhe të rrotullohet pasi u formua dhe do të rrotullohet kështu për një kohë të gjatë që do të vijë.
Toka rrotullohet në mënyrë të qëndrueshme, një herë në 23 orë e 56 minuta. Gjatë kësaj kohe, Toka gjithashtu lëviz pak më tej në orbitën e saj rreth Diellit, e cila kërkon një vit për të përfunduar. Kjo do të thotë se duhet të kthehet pak më shumë – për katër minuta – derisa të kthehet sërish përballë Diellit. Kjo do të thotë se një ditë në Tokë zgjat 24 orë.

Lëvizja në hapësirë

Arsyeja që Toka vazhdon të rrotullohet është sepse vështirë se ka ndonjë gjë që ta ndalojë atë. Nëse rrotulloni një rrethrrotullim në një shesh lojrash dhe e lëshoni, përfundimisht do të ndalet. Kjo ndodh sepse ndërsa rrotullohet, ajri dhe sipërfaqja e këndit të lojërave po e shtyjnë atë, duke shkaktuar fërkime dhe duke e ngadalësuar atë.Toka po rrotullohet në hapësirë, e cila është pothuajse bosh. Në hapësirë, nuk ka as ajër që të shtyjë dhe të ngadalësojë rrotullimin e Tokës.Megjithatë, ka një gjë që ngadalëson rrotullimin e Tokës: Hëna.Lëvizja e anës së Tokës përballë Hënës nuk është e balancuar në mënyrë të përsosur nga graviteti, dhe as ana e Tokës e kthyer nga Hëna. Ky çekuilibër krijon baticat e oqeanit, të cilat i bëjnë oqeanet të fryhen në të dyja anët e Tokës.
Ndërsa Toka rrotullohet, këto fryrje lëvizin nëpër sipërfaqen e Tokës si një valë, duke shtyrë kundër rrotullimit të Tokës. Kjo ngadalëson rrotullimin e Tokës. Do të thotë se dita e Tokës zgjatet me një sekondë çdo 50,000 vjet.

E vetmja gjë që mund të ndalonte rrotullimin e Tokës do të ishte nëse një planet tjetër do të përplasej me të. Edhe nëse kjo do të ndodhte, ka më shumë gjasa që do të ndryshonte mënyrën e rrotullimit të Tokës, jo ta ndalonte atë fare.

Një ditë gjashtëmujore

Nëse Toka do të ndalonte së rrotulluari, ju nuk do të lëshoheshit papritur në hapësirë. Graviteti do t’ju mbajë akoma fort në tokë.Megjithatë, do të kishte shumë ndryshime. Nëse Toka do të ndalonte rrotullimin, por do të vazhdonte të rrotullohej rreth Diellit, një “ditë” do të zgjaste gjysmë viti, dhe po ashtu edhe nata. Mund të ngrohet shumë më tepër gjatë ditës dhe të ftohet shumë më tepër gjatë natës. Kjo do të ndikojë në klimën në Tokë.
Një ndryshim i madh i temperaturës midis ditës dhe natës do të shkaktonte erëra të forta, të cilat do të lëviznin ajrin e ngrohtë drejt anës më të freskët dhe të natës të Tokës. Era gjithashtu do të fryjë nga rajonet e ngrohta rreth ekuatorit në rajonet e ftohta polare. Në një Tokë që rrotullohet, kjo nuk ndodh sepse era devijohet anash.Erërat nga lindja dhe nga perëndimi dhe erërat drejt poleve do të takoheshin. Ata mund të krijojnë vorbulla të mëdha të erës në madhësinë e kontinenteve të tëra.Bërthama e Tokës është pjesërisht hekur i shkrirë. Lëvizja rrotulluese e Tokës e kthen këtë hekur të shkrirë në magnet dhe i jep Tokës një fushë magnetike.Kjo na mbron nga rrezatimi i dëmshëm, i cili vjen nga grimcat e Diellit dhe rrezet kozmike nga jashtë sistemit diellor. Ndërsa fusha magnetike ndalon rrezatimin që të arrijë tek ne, ajo godet atmosferën e Tokës dhe ne e shohim atë si aurora – dritat veriore ose jugore.
Pa fushën magnetike, ky rrezatim do të arrinte në sipërfaqen e Tokës dhe do t’i sëmurte njerëzit. Disa zogj përdorin fushën magnetike për të gjetur rrugën e tyre, kështu që pa rrotullimin e Tokës, ata do të humbnin.
Nëse Toka nuk do të rrotullohej, qielli i natës do të shfaqte gjithmonë të njëjtat yje yjesh, sepse gjithmonë do të shikonit në hapësirë ​​në të njëjtin drejtim. Kjo është shumë e ndryshme nga të shohësh yjet të ngrihen dhe të perëndojnë gjatë natës, dhe të shohësh yjësi të ndryshme në periudha të ndryshme të vitit.

Jacco van Loon , Astronom, Universiteti Keele

About Post Author