Çfarë e shkaktoi rënien historike të Sumerit?


Rënia dhe rënia historike e Sumerit, një prej qytetërimeve më të hershme të botës, nuk ishte një proces i thjeshtë, por kompleks i ndikuar nga një sërë faktorësh natyrorë dhe të krijuar nga njeriu.

Mesopotamia, e cilësuar shpesh si djepi i qytetërimit, ishte shtëpia e një prej kulturave të lashta më të përparuara në botë – sumerëve. Sumerët banonin në tokën midis lumenjve Tigër dhe Eufrat, në atë që tani është Iraku i sotëm. Ky rajon, i njohur si Mesopotamia, siguroi terrene pjellore për bujqësi dhe i lejoi sumerët të lulëzojnë.

Mesopotamia e lashtë, qytetërimet mesopotamiane u formuan në brigjet e lumenjve Tigër dhe Eufrat në atë që sot është Iraku dhe Kuvajti. 

Rreth vitit 4500 para Krishtit, sumerët zhvilluan qytet-shtete komplekse. Çdo qytet-shtet kishte qeverinë e tij, të sunduar nga një priftëri si udhëheqës fetarë, dhe hyjninë e vet mbrojtëse.

Qendra e çdo qytet-shtet dominohej nga një zigurat masiv, një strukturë piramidale me shkallë, kushtuar hyjnisë së tyre përkatëse. Këto struktura frymëzuese të frikës shërbyen si qendra fetare, qendra administrative dhe simbole të pushtetit.

Sumerët ishin tregtarë dhe tregtarë të aftë. Ata krijuan tregje plot zhurmë ku shkëmbeheshin mallra nga larg e gjerë. Ky rrjet tregtar u solli begati dhe pasuri këtyre qyteteve të lashta.

Por ajo që vërtet i dallon sumerët është shpikja e tyre e shkrimit. Ata krijuan një nga sistemet e para të shkrimit në botë të quajtur kuneiform. Duke përdorur një majë shkruese, ata do të impresiononin personazhet në formë pyke në pllaka balte, të cilat regjistronin gjithçka, nga transaksionet ekonomike deri te tekstet fetare.

Sumerët ishin gjithashtu pionierë në fusha të ndryshme, duke dhënë kontribut të rëndësishëm në qytetërimin njerëzor. Ata zhvilluan teknika të avancuara në bujqësi, duke shfrytëzuar fuqinë e sistemeve të ujitjes për të ujitur të korrat e tyre dhe për të rritur rendimentet.

Sumerët kishin një kuptim të thellë të astronomisë dhe zhvilluan kalendarë të sofistikuar për të gjurmuar ngjarjet qiellore. Ata e ndanë vitin në muaj hënor, duke demonstruar më tej njohuritë e tyre astronomike.

Arti dhe mjeshtëria sumeriane lulëzuan gjatë kësaj periudhe. Ata krijuan skulptura, bizhuteri dhe qeramikë mahnitëse, të gjitha të zbukuruara me dizajne të ndërlikuara dhe portrete të gjalla të jetës së tyre të përditshme.

Sidoqoftë, jo gjithçka ishte paqësore në Sumerin e lashtë. Qytet-shtetet shpesh përfshiheshin në konflikte dhe luftëra me njëri-tjetrin. Sumerët ndërtuan mure të forta dhe struktura mbrojtëse për të mbrojtur qytetet e tyre nga pushtuesit.

Pavarësisht përparimeve të tyre të jashtëzakonshme, qytetërimi sumerian përfundimisht ra. Një seri pushtimesh nga popuj të ndryshëm fqinjë, si Akkadianët dhe Babilonasit, çuan në shkatërrimin e qyteteve-shteteve sumere dikur të mëdha.

Por ka edhe shkaqe të tjera që çuan në këtë rënie historike. Konfliktet e brendshme dhe luftërat për pushtet midis qyteteve-shteteve të ndryshme e dobësuan më tej unitetin e tyre.

Për më tepër, një sistem bujqësor i përkeqësuar dhe teknikat e papërshtatshme të ujitjes rezultuan në mungesë ushqimi dhe zi buke. Degradimi i mjedisit dhe ndryshimi i rrugëve tregtare ndikuan gjithashtu negativisht në qytet-shtetet sumeriane. Këto presione të shumëfishta përfundimisht çuan në rënien e qytetërimit sumerian, duke i hapur rrugën perandorive të reja që të ngriheshin dhe të merrnin kontrollin e rajonit.

Sot, gjithçka që ka mbetur nga ky qytetërim magjepsës janë rrënojat e qyteteve të tyre dikur të fuqishme. Por trashëgimia e tyre vazhdon. Sumerët hodhën themelet për zhvillime të shumta kulturore, teknologjike dhe sociale që do të formësonin rrjedhën e historisë njerëzore.

Mesopotamia, vendlindja e sumerëve, la gjurmë të pashlyeshme në botë. Arritjet e tyre vazhdojnë të frymëzojnë dhe frikësojnë, duke na kujtuar aftësitë e pabesueshme të mendjes njerëzore.