Cikli:”Meteorët dhe asteroidet sollen përbërësit e jetes në tokë”


Meteori ‘Fireball’ përmban përbërje organike të pacenuara jashtëtokësore

1.

Natën e 16 janarit 2018, një meteor i zjarrit vërshoi në qiell mbi Midwest dhe Ontario përpara se të ulej në një liqen të ngrirë në Michigan. Shkencëtarët përdorën radarin e motit për të gjetur se ku ranë copat dhe gjuetarët e meteorit ishin në gjendje të mblidhnin meteorin shpejt, para se përbërja e tij kimike të ndryshonte nga ekspozimi ndaj ujit të lëngshëm. Dhe, siç tregon në letër ngs Meteoritics & Planetary Science , që u dha shkencëtarëve një vështrim të shkurtër se si janë shkëmbinjtë hapësinorë kur janë akoma në hapësirën e jashtme – duke përfshirë një vështrim të përbërjeve të paprekura organike që mund të na tregojnë për origjinën e jetës.

Ky meteorit është i veçantë sepse ra mbi një liqen të ngrirë dhe u rikuperua shpejt. Ishte shumë i pacenuar. Ne mund të shihnim se mineralet nuk ishin ndryshuar shumë dhe më vonë zbuluam se ai përmbante një inventar të pasur të përbërjeve organike jashtëtokësore”, thotë Philipp Heck , një kurator në Muzeun Field, profesor i asociuar në Universitetin e Çikagos dhe autor kryesor i punimit të ri. “”Këto lloj përbërjesh organikë ka gjasa të dorëzoheshin në Tokën e hershme nga meteoritët dhe mund të kishin kontribuar në përbërësit e jetës.”

2.

Meteoritet, thënë thjesht, janë shkëmbinj hapësinorë që kanë që kanë rënë në Tokë. Kur gjëra të tilla si asteroidët përplasen në hapësirën e jashtme , fragmentet mund të prishen. Këto pjesë shkëmbi, të quajtura meteoride, vazhdojnë të notojnë nëpër hapësirë, dhe nganjëherë, shtigjet e tyre të reja përplasen me hënat ose planetët.

Kur një meteoroid shpërthen në atmosferën e Tokës dhe ne mund ta shohim atë si një top zjarri ose yll që gjuan, quhet meteor. Nëse pjesët e këtij meteori i mbijetojnë udhëtimit nëpër atmosferë, copëzat që aktualisht bien në Tokë quhen meteorit.

3.

Kur topi i zjarrit arriti në Michigan, shkencëtarët përdorën radarin e motit të NASA-s për të gjurmuar se ku shkuan copat. “Radari i motit ka për qëllim të zbulojë breshrin dhe shiun,” shpjegon Heck. “Këto pjesë të meteorit ranë në atë diapazon madhësie dhe kështu radari indihmoi të tregohet pozicioni dhe shpejtësia e meteorit. Kjo do të thoshte që ne ishim në gjendje ta gjenim atë shumë shpejt.”

Më pak se dy ditë pasi u ul, gjuetari i meteorit ,Robert Ward gjeti copën e parë të meteorit në sipërfaqen e ngrirë të Liqenit Strawberry, afër, Michiganit.

Ward punoi me Terry Boudreaux për t’i dhuruar meteorit Muzeut Field, ku Heck dhe Jennika Greer, një student i diplomuar në Field dhe Universitetin e Çikagos dhe një nga autorët e gazetës, filluan ta studionin atë.

Kur meteori mbërriti në Fushë, unë kalova gjithë fundjavën duke e analizuar atë, sepse isha aq i ngazëllyer për të zbuluar se çfarë lloj meteoriti ishte dhe çfarë kishte në të,” thotë Greer.

“Me çdo meteorit ,që bie, ka një shans që të ketë diçka krejtësisht të re dhe krejt të papritur”.

Studiuesit shpejt përcaktuan që meteorit ishte një kondrit H4 – vetëm 4% e të gjithë meteoritëve që bien në Tokë këto ditë janë të këtij lloji.

Por gjëja e vërtetë që e bën meteoritin te jashtëzakonshëm është për shkak të asaj se sa shpejt u mblodh dhe sa ishte i analizuar mirë.

“Ky meteorit tregon një larmi të lartë organike, në atë që nëse dikush do të ishte i interesuar të studionte organikë, ky nuk është normalisht lloji i meteorit që ata do të kërkonin të shikonin”, thotë Greer.

“Por sepse kishte aq shumë entuziazëm që e rrethonte, të gjithë donin të zbatonin teknikën e tyre në të, kështu që ne kemi një grup të dhënash jashtëzakonisht gjithëpërfshirëse për një meteorit të vetëm.”

4.

Shkencëtarët nuk janë të sigurt se si arritën këtu përbërësit organikë (që përmbajnë karbon) përgjegjës për jetën në Tokë; një teori është se ata arritën rrugën e tyre këtu në meteorit.

Kjo nuk do të thotë, që meteorët vetë përmbajnë jetë jashtëtokësore, përkundrazi, disa nga përbërjet organike që ndihmojnë në krijimin e jetës mund të jenë formuar së pari në një asteroid që më vonë ra në toke.

5.

“Shkencëtarët, që studiojnë meteoritë dhe hapësirën nganjëherë pyeten, a shihni ndonjëherë shenja jete?

Dhe unë gjithmonë përgjigjem, po, çdo meteorit është plot jetë, por tokë, jetë Toke”, thotë Heck. “Sapo gjëja zbarkohet, ajo mbulohet me mikrobe dhe jetë nga Toka.

Ne kemi meteorë me lichens që rriten mbi to. Pra, fakti që ky meteorit u mblodh kaq shpejt pasi u rrëzua, dhe se ai ra në akull sesa papastërtitë, ndihmuan në mbajtjen e saj më të pastër “.

6.

Gumëzhitja rreth meteoritit kur ai u ul gjithashtu ndihmoi shkencëtarët të mësonin shumë më shumë për të sesa shumë meteoritë të tjerë të këtij lloji – ata përdorën një larmi të madhe të teknikave analitike dhe studiuan mostra nga pjesë të ndryshme të meteoritit për të marrë një pamje më të plotë të mineraleve qe ai përmban.

“Ju mësoni shumë më tepër rreth një meteori kur provoni copa të ndryshme. Eshtë sikur të kishit një picë supreme, nëse do të shikonit vetëm një pjesë të vogël, mund të mendonit se ishte thjesht peperoni, por mund të kishte kërpudha ose speca diku tjetër , “thotë Greer.

7.

“Ky studim është një demonstrim se si mund të punojmë me specialistë në të gjithë botën për të përfituar sa më shumë nga pjesa e vogël e shkëmbit të papërpunuar dhe të çmuar”, thotë Heck. “Kur një meteorit i ri bie mbi një liqen të ngrirë, mbase edhe diku këtë dimër, ne do të jemi gati. Dhe që vjeshta e ardhshme mund të jetë diçka që nuk e kemi parë kurrë më parë.”

8.

Disa te dhena:

-Gjuetarët e meteoriteve gjejnë fragmentet e para të meteorit Michigan

20 janar 2018.

-Shkencëtarët e Rrjetit të Zjarrit të Shkretëtirës gjejnë dy meteorit në dy javë:

30 korrik 2020.

-Meteoritet tregojnë transportin e materialit në sistemin e hershëm diellor.

-Shkëmbi i përdorur si doorstop është në të vërtetë një meteor me vlerë 100K $

-Meteoriti hënor me 12 kg shitet për më shumë se 600,000 dollarë.

Mund të jetë një imazh i teksti

Shiko statistikat

Mbulimi i postimit: 38

Të gjitha reagimet:

5Donike Rrethej, Iliaz Bobaj dhe 3 të tjerë