Cila është guri i lindjes për tetorin?1.
Postuar fillimisht ne EarthSky in Human World ,tregohen dy prej gureve te lindjes.
Opali është një material i brishtë i hidratuar silice , i bërë nga sfera silicë submikroskopike të mbajtura së bashku nga më shumë silicë dhe ujë. Eshtë një gur i butë, ndryshohet lehtësisht në pamje nga ndryshimet e nxehtësisë dhe presionit. Ky mineral përmban sasi të ndryshme uji brenda tij që përcaktojnë pamjen e gurit të çmuar. Kur uji avullon nga një opal, guri duket pak më i vogël dhe stresi i avullimit krijon çarje mbi të.
Opalet formohen në shkëmbinjtë vullkanikë afër sipërfaqes, brenda zgavrave dhe çarjeve. Në shkëmbin e sedimentuar të hirit vullkanik, uji i tejkalueshëm në tokë tret silicën që përfundimisht precipiton për të formuar opalin, ndonjëherë duke u bërë materiali zëvendësues për fosilet – predha, kocka, dru – materiali origjinal i të cilave ishte tretur larg.Opalet janë të famshëm për “lojën e tyre të ngjyrave” – ​​shumë gurë shkelin ngjyrat e ylberit kur zhvendosen, për shkak të ndërhyrjes së dritës në çarje të vogla dhe ndryshimeve të tjera të brendshme strukturore. Opalet gjithashtu kanë ngjyra karakteristike për shkak të papastërtive brenda gurit. Shfaqja e qumështit ose e perlës e disa opaleve është për shkak të përfshirjeve të flluskave të imëta të gazit. Të verdhat dhe të kuqet tradhtojnë praninë e oksideve të hekurit.
Opalet e zeza spektakolare, që ndonjëherë vezullojnë jeshile, blu dhe të kuqe marrin ngjyrën e tyre nga oksidet e magnezit dhe karboni organik brenda gurit. Ndoshta modeli më i vlefshëm i opalit është “arlekini”, copa të mëdha këndore të kuqe, të verdhë dhe jeshile që i ngjajnë kontrolleve në kostumin e nje kllouni.
Burimi kryesor i opaleve është Australia, e njohur për opalet e saj madhështore. Opalet e zjarrit u minuan për herë të parë në Meksikë dhe vazhdojnë të prodhohen sot atje. Në Shtetet e Bashkuara, opalet e shkëlqyera të zjarrit gjenden në Nevada. Burime të tjera tregtare të opalit janë Brazili, Hondurasi, Nikaragua, Guatemala, Japonia dhe Irlanda.
Emri opal rrjedh nga fjala sanskrite “upala”, si dhe latinishtja “opalus”, që do të thotë “gur i çmuar”. Opal është një gur i çmuar me shumë larmi; historiani i lashtë romak natyral Plini një herë e përshkroi atë në mënyrën vijuese:
Ai përbëhet nga lavditë e gurëve më të çmuar. Për ta përshkruar atë është një çështje e vështirësisë shprehëse: Ka në të zjarrin më të butë të rubinit, vjollcën shkëlqyese të ametistit, jeshilen e detit të smeraldit, të gjitha shkëlqen së bashku në një bashkim të pabesueshëm.
Ekziston një legjendë indiane për origjinën e opalit. Cituar nga “Gemstones” nga Willard Heaps:
Perënditë Brahma, Vishnu dhe Shiva dikur luftuan në dashuri xhelozie për një grua të bukur. Kjo zemëroi të Përjetshmin, i cili e ndryshoi njeriun e ndershëm në një krijesë të bërë nga mjegulla. Pas kësaj, secili prej tre perëndive e pajisi atë me ngjyrën e tij në mënyrë që të ishte në gjendje ta njihte atë. Brahma i dha asaj ngjyrën blu të lavdishme të qiejve, Vishnu e pasuroi atë me shkëlqimin e arit dhe Shiva i dha asaj hudhrën e tij të kuqe. Por e gjithë kjo ishte e kotë, pasi fantazma e bukur u largua nga erërat. Më në fund, i Përjetshmi u dhembshur për të dhe e shndërroi atë në një gur, opalin, që shkëlqen në të gjitha ngjyrat e ylberit.
Për Romakët e lashtë, opali ishte një simbol i dashurisë dhe shpresës. Aziatikët e quanin atë “spirancën e shpresës”. Arabët thonë se ai ra nga qielli në një rrufe. Besohej se e bënte mbajtësin e tij të padukshëm, prandaj opali ishte hajmali i hajdutëve dhe spiunëve.
Gjatë periudhës mesjetare, një ndryshim në intensitetin e ngjyrës së një opali besohej se tregonte nëse mbajtësi i tij ishte i sëmurë ose ishte me shëndet të mirë. Opali supozohej të ruante një zemër të fortë, të parandalonte të fikët, të mbronte nga infeksioni dhe të pastronte ajrin me erë të keqe. Guri, si në kohërat antike, ende konsiderohej si një simbol i shpresës.
Por reputacioni i opalit ndryshoi në mesin e shekullit të 14-të. Vdekja e Zezë përfshiu të gjithë Evropën, duke vrarë një të katërtën e popullsisë së saj. Perla besohej të ishte shkaku i vdekjes. Kur vishet nga dikush i goditur nga murtaja vdekjeprurëse, do të dukej e shkëlqyer vetëm derisa personi të vdesë. Atëherë ajo do të ndryshonte në dukje, duke humbur shkëlqimin e saj. Në realitet, ishte ndjeshmëria e këtij guri ndaj ndryshimeve të temperaturës që ndryshoi pamjen e tij, pasi nxehtësia nga një ethe e ndezur i lëshoi ​​vendin me te dridhura të vdekjes.
Në Anglinë Elizabetane, opali u çmua për bukurinë e tij. Shekspiri e shkroi në “Natën e Dymbëdhjetë” si “mbretëresha e xhevahirëve”. Mbretëresha Victoria u dhuroi fëmijëve të saj bizhuteri opal, duke e bërë kështu gurin popullor. Por guri vazhdoi të kishte një reputacion të përzier, kryesisht për shkak të një romani të shkruar nga Sir Walter Scott në 1887, që e përshkroi atë si një gur të së keqes.
Në Australi, ekziston një legjendë e një opali të madh që qeveris yjet dhe drejton dashurinë njerëzore, si dhe kontrollon arin në miniera. Por Aborigjenët Australianë e shohin atë në një dritë tjetër: për ta, opali është djalli që rri në tokë, një gjysmë gjarpri dhe gjysmë njeriu me flakërima magjie të liga që joshin njerëzit drejt shkatërrimit.
2.
Turmalina
Guri i lindjes alternative për tetorin është turmalina, një gur i çmuar që shfaq spektrin më të gjerë të ngjyrave të gurëve të çmuar. Format e këtij minerali me cilësi të perlë janë identifikuar në të kaluarën si rubini, smeraldët dhe safirët. Në fakt, një turmalinë e famshme – me madhësinë e vezës së një pëllumbi – që i përkiste perandores Ruse Catherine e Madhe mendohej se ishte një rubin. Emri i këtij guri të çmuar besohet se rrjedh nga fjala Singhalese (Sri Lankan) “toramalli”, një term i aplikuar në gurë të verdhë, jeshile ose kafe, që do të thotë “diçka apo pak nga toka”.
Turmalina është një mineral aluminoz borosilikat kompleks i ndërtuar nga kristale me grumbullime të komplikuara të atomeve të natriumit, aluminit, borit, oksigjenit, hidrogjenit dhe silicit. Metalet e tjerë janë gjithashtu të pranishëm brenda strukturës së kristalit dhe janë përgjegjës për ngjyrat karakteristike të gurëve të çmuar. Roza, për shembull, është për shkak të pranisë së manganit, ndërsa hekuri hekuri, kromi ose vanadium tradhtojnë praninë e tyre si gurë të çmuar të gjelbër.
Shumica e turmalinave gjenden në një mori ngjyrash: të verdhë, jeshile, të kuqe, blu, rozë, kafe, të zezë. Disa madje kanë veti me dy ngjyra. Një varietet i vlerësuar me turmalinë me dy ngjyra, i gjetur në Brazil, quhet “shalqiri”. Skajet e jashtme të perlës janë të gjelbërta, duke kaluar në një zonë transparente të bardhë që i lëshon vendin një brendshme rozë ose të kuqe të lehta.Turmalina ka një pronë të pazakontë. Kur ngrohet ose fërkohet, ajo tërheq copa të vogla letre, garzë dhe hirit. Kjo ndodh sepse perla ngarkohet me elektricitet statik. Në fakt, Benjamin Franklin e përdori këtë gur të çmuar në studimet e tij të energjisë elektrike. Mirëmbajtja e një ekspozite turmaline në muze kërkon pastrim të shpeshtë të gurit të çmuar sepse nxehtësia nga dritat e vitrinës krijon një ngarkesë në gur, që tërheq pluhurin.
Krahasuar me gurët e çmuar të tjerë, turmalinat janë një zbulim relativisht i fundit. Prandaj, i mungon historia e pasur që shoqëron shumë xhevahirë të tjerë të çmuar. Sidoqoftë, midis disa njerëzve, guri njihet si “guri i paqes”, që besohet se largon frikën dhe e bën mbajtësin e tij të qetë.