Cilët “Zota” nga yjet e largët klonuan qytetërimin sumerian dhe ua kaluan atyre teknologjinë moderne në antikitet?


Koncepti i “zotave” nga yjet e largët që klonojnë qytetërimin sumerian dhe u japin atyre teknologji moderne në antikitet është një temë qendrore e teorisë së lashtë të astronautëve. Kjo teori sugjeron që qeniet inteligjente jashtëtokësore vizituan Tokën dhe bënë kontakt me njerëzit në kohët parahistorike, duke ndikuar në zhvillimin e kulturave, teknologjive dhe feve. Një pretendim i zakonshëm brenda kësaj teorie është se hyjnitë nga fetë e ndryshme mund të jenë jashtëtokësore në origjinë dhe se teknologjitë e përparuara të sjella në Tokë nga këta astronautë të lashtë u interpretuan si hyjnore nga njerëzit e hershëm.

Perceptimi i zakonshëm është se qytetërimet e lashta janë shumë të largëta dhe të palidhura me kohët moderne. Njerëzit e këtyre epokave, shpesh të përshkruar me mbathje, ndërtuan një sërë strukturash prej guri, disa prej të cilave ishin vërtet madhështore. Megjithatë, përparimet teknologjike të atyre kohërave duken aq të ndryshme nga arritjet tona aktuale, saqë mund të duken pothuajse të qeshura të krahasohen.Për ata që janë skeptikë ndaj kontributeve të qytetërimeve të lashta, merrni parasysh këtë: qytetërimi i lashtë sumerian është i dokumentuar nga një burim i pranuar nga komuniteti shkencor tradicional – një pllakë balte e mbuluar me kuneiform. Ai sugjeron që hyjnitë e Sumerit të lashtë merreshin me klonimin e njerëzve, duke krijuar klone për të kryer detyrat e përditshme, veçanërisht për nxjerrjen e mineraleve si ari.

Këtu është një mendim intrigues. Çfarë mund të jetë? Përgjigja mund t’ju habisë. Pse shtroni një pyetje kaq të thjeshtë? Ne po diskutojmë një orë dore, por çfarë tjetër mund të nënkuptojë? Çuditërisht, sistemi i matjes së kohës që përdorim sot e ka origjinën në ato kohë të lashta.

Sumerët e lashtë përcaktuan numrin e minutave në një orë, orët në një ditë, ditët në javë, e kështu me radhë. Ky qytetërim daton disa mijëvjeçarë. A nuk është për t’u habitur që hyjnitë e Sumerit të lashtë përshkruheshin me orë dore? Le ta shqyrtojmë këtë në mënyrë sistematike.

Qytetërimi që u shfaq në luginën e lumenjve Tigër dhe Eufrat, njihet si një nga më të hershmit e njohur për njerëzimin. Pikërisht këtu besohet se shkrimi është shfaqur fillimisht si një mjet i rëndësishëm komunikimi. Përparimet në shkencë, veçanërisht në matematikë dhe astronomi, si dhe sistemet e sofistikuara të qeverisjes, artit, mjeshtërisë dhe letërsisë në qytet-shtetet sumeriane, vlerësohen ende shumë.

Mitologjitë e Sumerit të lashtë dhe Akadit janë aq të ndërthurura sa studiuesit i kanë shkrirë ato në një kategori të njohur si “mitologjia sumero-akadiste”. Brenda këtij bashkimi kulturor dhe fetar, emrat e disa hyjnive ndryshojnë vetëm në mënyrë delikate. Për shembull, termi AN në sumerisht nënkupton “qiell”, ndërsa ANUM në akadisht do të thotë “zot i qiellit”. Këta perëndi konsiderohen si entitete sovrane, gjykues të fundit, sundimtarë të sferës qiellore dhe roje të yjeve dhe klimës.

ENLIL në sumerisht do të thotë “zot i erërave”, dhe ELLIL në akadisht interpretohet si “hyjni supreme”. Në fuqinë e tij është bota e burrave, bota e mesme. Në traditën sumeriane, Enki përmendet si “zot i thellësive të tokës”. Ieeas në gjuhën akadiane, ose Aya, simbolizon “zotin e pallatit”, zotin e ujërave nëntokësore, pjellorisë, mençurisë dhe magjisë, duke qenë rojtari i botës nënujore. Pallati i tij madhështor duket se ndodhet në një oqean nëntokësor me ujë të ëmbël. Gjetjet arkeologjike tregojnë se fillimet e para të qyteteve në këto zona datojnë rreth shtatë mijëvjeçarë më parë.

Platoni sugjeroi se disa qytetërime ishin shumë më të vjetra nga sa mendohej më parë. Zbulimet arkeologjike në Fara dhe Abus Liebig, të cilat zbuluan përrallat dhe mitet e lashta sumeriane, duke përfshirë himne dhe lutje për hyjnitë, i japin besim kësaj pikëpamjeje. Këto histori jo vetëm që i përshkruajnë perënditë si krijues të universit, por edhe si krijues të njerëzimit.

Rrëfimi “Gilgameshi, Enkidu dhe bota e nëndheshme” rrëfen krijimin e njerëzve gjatë një kohe kur toka u nda nga qiejt, me perënditë An dhe Enlil që ndanin domenet e botës mes tyre. Një mit tjetër sugjeron që Enlil e ndau tokën në sfera të veçanta, pas së cilës perënditë u ngjitën në qiej, duke i lënë njerëzit Botën e Mesme dhe të Ulët.

Ky aspekt i kozmogonisë sumeriane ndan ngjashmëri me besimet e tjera kulturore, megjithatë krijimi i njerëzve në dijet sumeriane posedon karakteristika dalluese. Një, hyjni suprem, e vizitonte rrallë Tokën, duke ndërhyrë kryesisht për të ndërmjetësuar mosmarrëveshjet midis pasardhësve të tij hyjnorë.

Qeverisja e botës iu caktua perëndive më të rinj, por numri i tyre i kufizuar ishte i pamjaftueshëm për menaxhimin e gjerë të tokës. Rrjedhimisht, lindi nevoja për të krijuar një entitet hyjnor për të çliruar perënditë nga mundimi i rëndë fizik. Kjo detyrë jetike iu caktua Enkit. Pasi mori akuzën e tij, Enki vuri re se ishte e panevojshme t’i modelonte njerëzit sërish: «Qenia që kërkojmë është tashmë e pranishme», deklaroi Enki, duke propozuar në vend të kësaj t’u jepte cilësi hyjnore banorëve ekzistues.

Në vizionin e tij, prania e perëndeshës së lindjes nënkuptonte se ajo mund të krijonte një punëtore të thjeshtë për të punuar tokën, duke i lehtësuar kështu perënditë nga mundimi fizik. Perëndesha Ninhursag, me ndihmën e katërmbëdhjetë ndihmësve, u nis për të formuar një qenie të re nga materiali indigjen – dheu. Një detaj intrigues: fjala e lashtë sumere për “tokë” përkthehet në “Adama”.