Cor Caroli, emëruar për zemrën e një mbreti


Kërkoni yjësinë e vogël Canes Venatici the Hunting Dogs – dhe yllin e saj më të ndritshëm Cor Caroli – pas dorezës së Arushes se Madhe. 

Cor Caroli, Zemra e Charles

Cor Caroli është ylli më i ndritshëm në konstelacionin Canes Venatici the Hunting Dogs. Pra, ky yll quhet edhe Alpha Canum Venaticorum. Ky yll dhe Chara, ylli i dytë më i ndritshëm i Canes Venatici, janë ndoshta dy yjet e vetëm që do të njihni ndonjëherë brenda kufijve të kësaj plejade të vogël. Ju mund ta zgjidhni çiftin lehtësisht nëse qielli juaj është mjaft i errët . Megjithëse jo të ndritshme, Cor Caroli dhe Chara kanë një marrëdhënie në kupolën e qiellit me asterizmin e famshëm Big Dipper , i cili po ngjitet në verilindje në mbrëmjet e pranverës. Dy yjet e Canes Venatici janë paralel me dy yjet fundorë në dorezën e Dipper.

Cor Caroli do të thotë Zemra e Charles. Disa thonë se ylli u emërua për të nderuar mbretin Charles I të Anglisë, të cilit iu pre koka në 1649 gjatë Luftës Civile Angleze. Këto burime pretendojnë se Cor Caroli ishte etiketuar në tabelat e vjetra të yjeve si Cor Caroli Regis Martyris , ose Zemra e Mbretit Martir Charles.

Megjithatë, jo të gjithë janë dakord. Të tjerë thonë se ylli u emërua për djalin e Charles I, Charles II. Sir Charles Scarborough, mjek i Charles II, ndonjëherë i jepet merita për shpikjen e emrit. Thuhet se Scarborough pretendoi se ylli shkëlqeu me një shkëlqim të jashtëzakonshëm natën e kthimit të Charles II në Angli në 1660 për të rivendosur monarkine .

Nëse jeni të njohur me plejadën e Luanit , mund të shkoni në Cor Caroli duke tërhequr një vijë imagjinare nga ylli Alkaid i Arushës së Madhe te ylli i Luanit Denebola. Shihni grafikun më poshtë.

Është me të vërtetë 2 yje

Një teleskop i vogël zbulon se Cor Caroli është një yll i dyfishtë. Pra, është e lehtë të imagjinosh babë e bir të ribashkuar paqësisht në qiej, pas gjithë viteve të tyre të trazuar në Tokë.

Cor Caroli nuk shfaqet vetëm dyfish. Është një yll i vërtetë binar , i përbërë nga dy yje që rrotullohen rreth një qendre të përbashkët të masës. Çifti ndodhet rreth 110 vite dritë larg. Kjo është pak më larg nga ne sesa yjet në Arushën e Madhe.

Një periudhë orbitale mund të zgjasë deri në 8300 vjet. Në fakt, që nga viti 1830, ylli më i zbehtë nuk është dukur të ndryshojë shumë në distancë dhe drejtim në lidhje me yllin më të ndritshëm. Ylli më i zbehtë mbetet 19 sekonda hark larg dhe në jugperëndim të yllit më të ndritshëm. Në realitet, yjet janë rreth 5 vite dritë larg njëri-tjetrit, me yllin më të ndritshëm më afër nesh se ylli më i zbehtë. Ylli më i ndritshëm ndryshon në shkëlqim çdo 5,47 ditë nga magnituda 2,84 në 2,98. Shoqëruesi më i dobët shkëlqen me magnitudë 5.6.

Këtë yll të dyfishtë mund ta shihni vetë në mbrëmjen tjetër të kthjellët. Dylbitë nuk do të zmadhohen sa duhet për të ndarë yllin në dy komponentët e tij. Por një teleskop i vogël që përdor të paktën 40 fuqi do ta tregojë objektin si dy yje. Një teleskop i madh duke përdorur edhe më shumë zmadhim do të zbulojë ngjyrat e dy yjeve. Ylli më i ndritshëm shpesh përshkruhet si i bardhë ose blu-bardhë. Ylli më i zbehtë është më i vështirë për t’u dalluar, por disa vëzhgues e shohin atë si ngjyrë jargavani të butë.

2 yjet janë shumë të ndryshëm

Ylli më i zbehtë është Alfa-1 dhe ylli më i ndritshëm është Alfa-2. Dikush do të mendonte se ylli më i ndritshëm do të ishte #1 dhe ylli më i zbehtë do të ishte #2. Por yjet numërohen nga perëndimi në lindje dhe ylli më i zbehtë është në perëndim të yllit më të ndritshëm.

Alfa-2 është një yll i nxehtë, spektral i tipit A , me një temperaturë prej 11,450 kelvins ose 20,150 gradë Fahrenheit (në kontrast me temperaturën e sipërfaqes së diellit tonë prej 6,000 kelvins ose 10,340 F). Me fjalë të tjera, Cor Caroli shkëlqen 100 herë më shumë se dielli ynë dhe është gati tre herë më i madh se dielli ynë. Ky yll i ndritshëm i ndryshueshëm është emri i një klase të caktuar yjesh të njohur si variablat Alpha 2 Canum Venaticorum. Këto janë metale të rëndayje me fusha magnetike shumë të forta. “Metalet”, në një yll, i referohet elementeve më komplekse se hidrogjeni ose heliumi. Në Cor Caroli, metalet janë të përqendruara në njollat ​​e diellit dhe nuk shpërndahen në mënyrë të barabartë në atmosferën e yllit. Dhe kështu, ndërsa ylli rrotullohet, shkëlqimi i tij ndryshon nga këndvështrimi ynë.

Më i dobëti nga dy yjet në Cor Caroli, Alpha-1, është pothuajse aq i ftohtë sa dielli ynë në 6,785 kelvins (11,750 F). Është vetëm gjashtë herë më i ndritshëm se dielli ynë dhe gati dy herë më i madh. Klasa e saj spektrale është F.

Përfundimi: Ylli Cor Caroli, ose Alpha Canum Venaticorum, është një yll binar dhe ylli më i ndritshëm në konstelacionin verior Canes Venatici the Hunting Dogs. Të dy komponentët mund të shihen në një teleskop të vogël.

About Post Author