DART do të godasë një asteroid më 26 shtator


DART do të godasë një asteroid më 26 shtator

Kelly Kizer Whitt

NASA publikoi oraret e shikimit këtë javë (23 gusht 2022) për ndikimin e ardhshëm të DART – Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit – me asteroidin Didymos B. Ndikimi do të ndodhë në orën 19:15 EDT (23:15 UTC ) më 26 shtator , 2022. Nisur në fund të vitit 2021 , DART është mbrojtja e parë planetare e NASA-smision provë. Është testi i parë i vërtetë i aftësisë sonë për të mbrojtur Tokën nga një asteroid në një kurs përplasjeje me botën tonë. Për këtë test, DART po synon Didymos B – i njohur si Dimorphos – një hënë e asteroidit Didymos. Hëna e vogël është vetëm 525 këmbë (160 m) në diametër dhe NASA shpreson që shtytja nga DART do ta shtyjë atë pak nga orbita e saj e rregullt. Ky test do të tregojë nëse jemi gati të përballemi me ndonjë asteroid kërcënues që mund të jetë në rrugën tonë.

Mbulimi i ngjarjes do të fillojë në orën 18:00 EDT (22 UTC) më 26 shtator 2022, në faqen e internetit të NASA-s . Mund ta shikoni edhe përmes Facebook  .

Misioni DART është vetëm një provë

Didymos B nuk përbën asnjë kërcënim për Tokën. Kjo hënë e vogël dhe asteroidi i saj mëmë rrotullohen rreth diellit në një shteg eliptik që i afron me Tokën dhe më pas kalon orbitën e Marsit. Didymos B është madhësia e një asteroidi tipik që mund të kërcënojë Tokën. Nëse DART është i suksesshëm, do të jetë testi i parë i teknologjisë në botë për të mbrojtur Tokën kundër kërcënimeve të një asteroidi në një rrugë përplasjeje me botën tonë.  NASA :

Ky test do të tregojë se një anije kozmike mund të lundrojë në mënyrë autonome drejt një asteroidi të synuar dhe të përplaset qëllimisht me të për të ndryshuar lëvizjen e asteroidit në një mënyrë që mund të matet duke përdorur teleskopë me bazë tokësore. DART do të ofrojë të dhëna të rëndësishme për të ndihmuar në përgatitjen më të mirë për një asteroid që mund të përbëjë një rrezik goditjeje në Tokë, nëse një i tillë do të zbulohet ndonjëherë.

Kur të ndodhë ndikimi, LICACube i Italisë do të shikojë. LICIACube – ose Cubesat i Lehtë Italian për Imazhe të Asteroidëve – është pjesë e misionit DART dhe do të ndahet rreth 10 ditë përpara përplasjes. Anija e vogël kozmike do të studiojë shtëllungën e goditjes, do të matë vendin e goditjes dhe do të vëzhgojë gjithashtu hemisferën e pandikuar.

Mund të mësoni shumë më tepër për misionin DART, Didymos B dhe çdo meteor që mund të rezultojë nga ndikimi këtu .

Përfundimi: Misioni DART për të goditur dhe lëvizur një asteroid për herë të parë do të ndodhë më 26 shtator 2022, në orën 19:14 EDT.

About Post Author