DART godet asteroidin e tij, në provën e parë të mbrojtjes planetare


Kelly Kizer Whitt

DART godet një asteroid

DART – Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit – ka goditur objektivin e tij. DART është testi i parë i vërtetë i aftësisë sonë për t’u mbrojtur nga një asteroid në një kurs përplasjeje me Tokën. Për këtë provë, DART synoi Didymos B – i njohur si Dimorphos – një hënë e vogël asteroid me diametër vetëm 525 këmbë (160 m). Ai goditi asteroidin e vogël – duke shpresuar ta shtyjë atë pak jashtë orbitës – në orën 7:14 pasdite ET ( 23:14 UTC ) të hënën, 26 shtator 2022.

Në një deklaratë për shtyp të NASA-s mbrëmë vonë, agjencia hapësinore shpjegoi:

Ekipi i hetimit tani do të vëzhgojë Dimorphos duke përdorur teleskopë me bazë tokësore për të konfirmuar se ndikimi i DART ndryshoi orbitën e asteroidit rreth Didymos. Studiuesit presin që ndikimi të shkurtojë orbitën e Dimorphos me rreth 1%, ose afërsisht 10 minuta; matja e saktë se sa është devijuar asteroidi është një nga qëllimet kryesore të testit në shkallë të plotë.

 

This ad will end in 2

Me fjalë të tjera, NASA po përpiqet të devijojë Didymos B të vogël nga orbita e saj.

Ky test do të tregojë nëse jemi gati të përballemi me ndonjë asteroid kërcënues që mund të jetë në rrugën tonë.

Ajo që pamë, me sytë e DART

NASA tha se DART kishte vështrimin e parë në objektivin e tij, sistemin asteroid Didymos dhe hënën e tij Dimorphos (ose Didymos B), në korrik.

Më 11 shtator, anija kozmike LICACube , e cila dëshmoi përplasjen, u nda me sukses nga DART .

Dhe gjatë gjithë kohës DART po i afrohej gjithnjë e më shumë objektivit të saj. DART mbante një kamerë të fuqishme, të quajtur DRACO. Katër orë para goditjes, DART kaloi në kontrollin autonom, duke përdorur imazhet e DRACO-s për t’u drejtuar për t’u përplasur me Didymos B. Ndërsa anija kozmike iu afrua asteroidit, DRACO transmetoi përsëri në Tokë pamje nga afër të veçorive të sipërfaqes së Didymos B, duke ndarë imazhet e saj me një shpejtësi prej një për sekondë, për të ofruar një përvojë të ngjashme me videon për shikuesit.

Nëse keni parë (siç kanë bërë shumë prej nesh në EarthSky), keni parë Didymos B të shfaqet fillimisht si një pikë e vogël e veçantë në të djathtën e sipërme të një pike më të ndritshme (Didymos A). Pastaj, shumë shpejt u duk se DART u afrua gjithnjë e më shumë … dhe Didymos A dhe Didymos B u ndanë të dy në trupa shkëmborë aktualë në hapësirë. DART kaloi Didymos A dhe u largua nga korniza. Pastaj Didymos B u afrua gjithnjë e më shumë, dhe më afër… pastaj asgjë.

Tre minuta pasi DART goditi asteroidin, LICIACube gjithashtu kaloi pranë Didymos B, duke kapur imazhe dhe video të një reje pluhuri që dilte nga asteroidi.

Misioni DART është vetëm një provë

Didymos B nuk përbën asnjë kërcënim për Tokën. Kjo hënë e vogël dhe asteroidi i saj mëmë rrotullohen rreth diellit në një shteg eliptik që i afron me Tokën dhe më pas kalon orbitën e Marsit. Didymos B është madhësia e një asteroidi tipik që mund të kërcënojë Tokën. Nëse DART është i suksesshëm, do të jetë testi i parë i teknologjisë në botë për të mbrojtur Tokën kundër kërcënimeve të një asteroidi në një rrugë përplasjeje me botën tonë. Siç tha NASA :

Ky test do të tregojë se një anije kozmike mund të lundrojë në mënyrë autonome drejt një asteroidi të synuar dhe qëllimisht të përplaset me të për të ndryshuar lëvizjen e asteroidit në një mënyrë që mund të matet duke përdorur teleskopë me bazë tokësore. DART do të ofrojë të dhëna të rëndësishme për të ndihmuar në përgatitjen më të mirë për një asteroid që mund të përbëjë një rrezik goditjeje në Tokë, nëse një i tillë do të zbulohet ndonjëherë.

Kur ndodhi përplasja, LICIACube i Italisë po shikonte. LICIACube – ose Cubesat i lehtë italian për imazhin e asteroidëve – ishte pjesë e misionit DART dhe u nda me sukses nga DART më 11 shtator. Anija e vogël kozmike shpreson të kapi shtëllungën e goditjes, mati vendin e goditjes dhe vëzhgoi gjithashtu hemisferën e paprekur.

Përfundimi: Anija kozmike DART iu afrua gjithnjë e më shumë objektivit të saj asteroid – më pas e goditi atë – të hënën, 26 shtator 2022. Goditja ndodhi në orën 19:14 ET (23:14 UTC). Ishte testi i parë i vërtetë i aftësisë sonë për t’u mbrojtur nga një asteroid në një kurs përplasjeje me Tokën.

About Post Author