Dashurisē-Hiqmet Mehmetaj


DASHURISĒ

Përmbi gjoksin tënd shtëpinë kam ngritur,

Kjo botë pa ty nuk mē vlen asnjë grimē,

Ndjes pastë Khajami shpitndritur

Pēr aksiomēn që nuk do vērtetim.

Kush s’të ka ndjerë e nuk të ka prekur

Mjerisht tokēs mbi shpinë i rëndon,

Se zemrës që mbetet akull, e vdekur

Nga asnjë arterie gjak s’i buron .

Dimri i tērbuar trëndafilin e vyshk,

Por ti je pranverë e pambaruar,

Pleqëria ballin ta rrudh e ta ndryshk

Pērsëri gjakun ia mban prushëruar .

Dhe gazi dhe loti pa ty dashuri,

Ēshtë kupëz e vogël me helm të zi.