Definitivisht jo alienët, thotë shkencëtari që punon në projektJo alienët, thotë studiuesi i SETI

Deborah Byrd

Më 14 qershor 2022, EarthSky dhe media të tjera raportuan në bisedat në Twitter rreth sinjaleve të mundshme artificiale të zbuluara nga radio teleskopi FAST i Kinës . Ne vumë re se “sinjalet e dyshimta” mund të jenë një lloj ndërhyrjeje natyrore radio. Ose jo. Më 15 qershor, duke shkruar në Futurism , gazetari shkencor me bazë në Toronto, Victor Tangermann raportoi për një përgënjeshtrim të idesë “aliene” nga një shkencëtar amerikan i përfshirë në projektin e Kinës.
Dan Werthimer është një studiues i SETI në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley. Ai drejton kërkimet e UC Berkeley SETI në radio, gjatësi vale infra të kuqe dhe të dukshme. Ai gjithashtu ishte bashkëautor i një letre paraprintimi rreth gjetjeve me FAST. Dhe ai i tha Futurizmit :
Sinjalet që kemi gjetur deri tani janë të gjitha ndërhyrje [radiofrekuencash]. Ata nuk janë nga jashtëtokësorët. Ata janë nga tokësorët.
Një miliard monedhë rrokulliset
Duke folur me Tangermann , Werthimer e krahasoi hulumtimin aktual me një “një lloj pagese paraprake në sondazhin tonë për t’u siguruar që gjithçka funksionon”. Ai tha se ndërhyrja e radiofrekuencës (RFI) është “një problem i madh” ndërsa shikon këto “sinjale shumë të dobëta”, dhe ai shtoi :
Problemi është se kur kërkoni këto sinjale shumë të dobëta nga një qytetërim i largët, ju mbyteni nga ndotja, ndotja radio në Tokë. I gjithë ky televizor, telefonat celularë dhe satelitët tani po përkeqësohen e përkeqësohen dhe është e vështirë të kuptosh se çfarë është interferenca dhe çfarë mund të jetë nga një qytetërim i largët. Dhe Werthimer e krahasoi kërkimin për sinjale aliene brenda një mase të dhënash të mbledhura nga FAST me një miliard rrokullisje monedhash. Ai i tha Tangermann : Nëse nuk jeni mësuar të shikoni një miliard gjëra, të kërkoni gjëra të pazakonta, është si të rrokullisni një monedhë një miliard herë dhe të shihni dhjetë koka radhazi ose edhe 20 koka me radhë.
Por supozimi im është se ata nuk janë mësuar me këto eksperimente, ku ju po ktheni një monedhë një miliardë herë në sekondë
Përfundimi: Një studiues amerikan i SETI, Dan Werthimer, nuk beson se “sinjalet e dyshimta” nga teleskopi FAST i Kinës – të raportuara këtë javë nga EarthSky dhe media të tjera – janë sinjale nga një inteligjencë aliene. Werthimer bashkëautoroi një letër paraprintimi rreth gjetjeve me FAST.

About Post Author