Deshifrohet mbishkrimi misterioz në sfinksin e lashtë, duke zbuluar një mesazh të pazakontë


Mbishkrimi i kishte habitur studiuesit për më shumë se një shekull, por më në fund u deshifrua, duke zbuluar një poezi të shkurtër dhe të pazakontë.

Që daton në shekullin e 3-të, statuja prej bronzi e Sfinksit e ka origjinën në Dacia, një provincë romake që korrespondon kryesisht me Rumaninë moderne.

Duke marrë formën e një luani me krahë, “sfinksi u perceptua nga krijuesit dhe përdoruesit origjinalë të artefaktit si një përfaqësim i një hyjnie mitike të cilën ata e nderonin dhe adhuronin”, tha Peter Revesz, autor i një studimi të botuar në revistën Mediterranean Arkeologjia dhe Arkeometria .Pasi u zbulua në shekullin e 19-të, statuja u vodh nga një kont evropian rreth vitit 1848. Dhe megjithëse nuk u gjet kurrë, mbeti një vizatim i detajuar i saj, në të cilin në bazë dallohet një mbishkrim i përbërë nga një grusht personazhesh.Për dekada, studiuesit ekzaminuan vizatimin, duke u përpjekur të deshifrojnë mbishkrimin. Megjithatë, ata nuk ishin të suksesshëm, ndoshta sepse, në një shkëputje “të pazakontë” nga normat e lashta, lexohet nga e djathta në të majtë.

Personazhet mund të duken misterioze në fillim. Por sapo vihet re efekti i pasqyrës, ato bëhen lehtësisht të dallueshme si shkronja të alfabetit grek, disa prej tyre në një formë më arkaike”, tha autori i studimit, i cili pasi shqyrtoi alfabetet e lashta, përcaktoi se mesazhi ishte një poezi. proto-hungareze.

E përkthyer në spanjisht, ajo thotë:  “Shiko, mendo, adhuro: këtu është luani i shenjtë “, që mund të interpretohet si një urdhër për të nderuar sfinksin.

Poema e deshifruar është e dukshme sepse kulti i sfinksit nuk ishte pjesë e mitologjisë mbizotëruese të lashtë romake që përmban perënditë dhe perëndeshat romake që shumë njerëz i njohin sot,” shpjegoi Revesz. “Është domethënëse që kjo statujë e sfinksit ofron një rekord të një feje minoritare brenda Perandorisë Romake, për të cilën të dhënat janë shumë më të pakta.

Përshkrimet e hyjnisë së pari u shfaqën në Egjipt dhe pjesë të Lindjes së Mesme në shekullin e tretë para Krishtit dhe më vonë u gjetën në të gjithë botën mesdhetare.

Teksti është anormal edhe në atë që është shkruar si një poezi metrike, ndërsa shumica e mbishkrimeve në atë kohë janë shkruar në prozë.“Duke përdorur këto tipare poetike, skribi zgjodhi një tekst specifik që ishte gjithashtu i ndërtuar me kujdes dhe artistikisht”, përfundoi Revesz.