Dëshmi për lumin e lashtë në Mars në imazhet e reja të roverit


Paul Scott Anderson

Marsi dikur ishte më i ngrohtë dhe më i lagësht, me një atmosferë më të trashë. Kishte liqene, përrenj dhe ndoshta edhe një oqean në një kohë, miliarda vjet më parë. Anijet kozmike në orbita tregojnë shumë shtretër lumenjsh të lashtë dhe disa nga roverët e Marsit kanë gjetur prova të drejtpërdrejta për përrenjtë dhe ujërat nëntokësore që prej kohësh janë tharë. Më 11 maj 2023, NASA ndau dy imazhe të reja mozaike nga roveri Perseverance , duke treguar ato që duket të jenë gjurmët e mbetura të një lumi të thellë, me rrjedhje të shpejtë në Kraterin Jezero në Mars.

Lumi mendohet të ketë qenë pjesë e një rrjeti rrugësh ujore që u derdhën në liqenin e kraterit të lashtë disa miliardë vjet më parë. Shkencëtarët e dinin tashmë se kishte përrenj që ushqenin liqenin, duke lënë pas delta që ne ende mund t’i shohim qartë sot. Por shkencëtarët kishin debatuar se sa të thella ose të shpejta mund të kenë qenë këto rrugë ujore të lashta marsiane.

Lumi i lashtë rrotullues në Mars

Shkencëtarët e misionit thonë se imazhet duket se tregojnë shenja të asaj që dikur ishte një lumë që rrotullohej. Shtresat e gjata dhe të lakuara të shkëmbinjve sedimentarë sugjerojnë fuqimisht se lumi rridhte pikërisht aty ku ndodhet tani roveri. Aktualisht, Perseverance është në majë të këtij grumbulli shkëmbi, i cili është 820 këmbë (250 metra) i gjatë.

Por a ishte ai lumë i cekët dhe i ngadalshëm, apo më i thellë dhe më i shpejtë? Imazhet e reja ofrojnë të dhëna që tregojnë për këtë të fundit: kokrra rëre të çimentuara së bashku dhe kalldrëme më të mëdha. Libby Ives , një studiuese postdoktorale në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s, tha :

Ato tregojnë një lumë me energji të lartë që lëviz  dhe mban shumë mbeturina. Sa më e fuqishme të jetë rrjedha e ujit, aq më lehtë është në gjendje të lëvizë pjesë më të mëdha të materialit. Ka qenë një kënaqësi të shikosh shkëmbinjtë në një planet tjetër dhe të shohësh procese që janë kaq të njohura.

Shkencëtarët bashkuan qindra imazhe origjinale të veçanta nga kamerat Mastcam-Z të Perseverance për të krijuar dy imazhet mozaike. Ato tregojnë qartë kthesat gjithëpërfshirëse të shtresave të shkëmbinjve.

Dëshmi në nivel tokësor në Shrinkle Haven

Ashtu si me shumë sisteme të tjera të lashta lumore, shkencëtarët e vunë re fillimisht këtë nga orbita. Ai lumë, deltat dhe liqeni në krater janë arsyeja pse Këmbëngulja zbarkoi këtu në radhë të parë. Por e vërteta në nivel tokësor është gjithmonë thelbësore, kurdoherë që është e mundur. Shenjat e para të një lumi të fuqishëm janë në një vend të quajtur Shrinkle Haven. Shtresat e lakuara duken si brigje të vjetra lumi që u zhvendosën pak në pozicion me kalimin e kohës. Ose mund të jenë shirita rëre që janë formuar në vetë lumë. Shkencëtarët po debatojnë nëse ky lumë i ngjante më shumë lumit të fuqishëm Misisipi apo lumit Platte , në Nebraska.

Shkencëtarët thonë se ato ka të ngjarë të ishin më të mëdha kur u formuan për herë të parë. Që atëherë, erërat i kanë pakësuar ato në madhësinë e tyre aktuale. Ka karakteristika të ngjashme në Tokë, por ato janë më të vështira për t’u parë. Michael Lamb nga Caltech është një specialist i lumenjve dhe bashkëpunëtor në ekipin shkencor të Perseverance. Ai tha:

Era ka vepruar si një bisturi që ka prerë majat e këtyre depozitave. Ne shohim depozita si kjo në Tokë, por ato kurrë nuk janë të ekspozuara aq mirë sa janë këtu në Mars. Toka është e mbuluar me bimësi që fsheh këto shtresa.

Pisha

Ka dëshmi shtesë për lumin që rrotullohet rreth një çerek milje (402 metra) larg. Në këtë vend, të quajtur Pinestand, ekziston një kodër e izoluar me shtresa të ngjashme sedimentare. Megjithatë, këto kthejnë drejt qiellit, deri në 66 këmbë (20 metra). Shkencëtarët e misionit nuk e dinë ende me siguri nëse një lumë e ka krijuar këtë formacion, por ata thonë se ka të ngjarë. Ives tha:

Këto shtresa janë anormalisht të larta për lumenjtë në Tokë. Por në të njëjtën kohë, mënyra më e zakonshme për të krijuar këto lloje të formave të tokës do të ishte një lumë.

Ekipi i misionit do të vazhdojë të studiojë imazhet për të kuptuar më mirë se si u formuan këto shtresa sedimentare. Ata gjithashtu do të përdorin radarin depërtues në tokë të roverit të quajtur i quajtur Radar Imager për Eksperimentin Nëntokësor të Marsit ( RIMFAX ). Të shohësh veçori të krijuara nga përrenj më të vegjël ose ujëra nëntokësore është një gjë, por kjo është hera e parë që një rover ka parë prova in-situ për një lumë më të madh dhe më të fuqishëm. Kjo mund të ketë implikime jo vetëm për të kuptuar gjeologjinë lokale, por edhe mundësinë e jetës së lashtë mikrobike. Është misioni kryesor i Këmbënguljes për të kërkuar prova të tilla. Siç vuri në dukje Katie Stack Morgan , zëvendës shkencëtarja e projektit të Perseverance në Laboratorin Jet Propulsion:

Ajo që është emocionuese këtu është se ne kemi hyrë në një fazë të re të historisë së Jezero. Dhe është hera e parë që ne po shohim mjedise të tilla në Mars. Ne po mendojmë për lumenjtë në një shkallë të ndryshme nga ajo që kemi pasur më parë.

Përfundimi: Roveri Perseverance i NASA-s ka pikasur shenja të reja të një lumi të lashtë në Mars, duke treguar se ai ishte më i thellë dhe më i shpejtë se çdo i parë më parë. Shtresat e lakuara të shkëmbinjve ofrojnë të dhëna.