Diamante meteoritikë të çuditshëm erdhën nga Manteli i planetit të Xhuxhit të shkatërruar


Lonsdaleite , një formë e rrallë gjashtëkëndore diamanti që gjendet në meteoritët ureilitë , u formua menjëherë pasi një planet xhuxh i brendshëm i sistemit diellor u përplas me një asteroid të madh rreth 4.5 miliardë vjet më parë.

Imazhet e grafitit, lonsdaleitit dhe diamantit në meteoritët ureilit: (A) imazh i reflektuar i dritës që tregon grafit kristalor të palosur, me morfologji të palosshme të përcaktuar nga copëtimi i grafitit; hije të ndryshme në grafit prodhohen nga shiritat e përkuljes planare aksiale; (B) imazhi i dritës së reflektuar (vatrat e grumbulluara) që tregon një shembull të morfologjisë së trashëguar të palosjes së ruajtur në lonsdaleite; (C) harta e katodolumineshencës së së njëjtës zonë si (B) që tregon faza të ndryshme të karbonit, ku zonat e gjelbra janë lonsdaleite dhe zonat e kuqe në periferi (duke përfshirë rrethin e purpurt të ndërprerë) janë diamant kub (blu është përgjigja e katodolumineshencës nga olivina ); (D) skanimi i imazhit TEM të një rajoni të prerë nga zona e treguar me rreth të verdhë në (C), duke theksuar kristalet e errëta lonsdaleite. Kredia e imazhit: Tomkins et al., doi: 10.1073/pnas.2208814119.

“Ne parashikuam se struktura gjashtëkëndore e atomeve të lonsdaleitit e bënte atë potencialisht më të vështirë se diamantet e rregullt, të cilët kishin një strukturë kubike,” tha profesori i Universitetit RMIT Dougal McCulloch, autor i lartë i studimit.

“Studimi ynë vërteton kategorikisht se lonsdaleite ekziston në natyrë.”

“Ne zbuluam gjithashtu kristalet më të mëdhenj të lonsdaleitit të njohur deri më sot, të cilat janë deri në një mikron në madhësi – shumë, shumë më të hollë se një qime njerëzore”.

“Struktura e pazakontë e lonsdaleite mund të ndihmojë në informimin e teknikave të reja të prodhimit për materialet ultra të forta në aplikimet e minierave.”

Në studimin e tyre, profesori McCulloch dhe kolegët përdorën teknika të avancuara të mikroskopisë elektronike për të kapur feta të ngurta dhe të paprekura nga meteoritët ureilitë për të krijuar fotografi se si u formuan lonsdaleite dhe diamantet e rregullt.

“Ka prova të forta që ka një proces formimi të sapo zbuluar për lonsdaleite dhe diamantin e rregullt, i cili është si një proces depozitimi kimik superkritik i avullit që ka ndodhur në këta shkëmbinj hapësinor, ndoshta në planetin xhuxh menjëherë pas një përplasjeje katastrofike,” Profesor McCulloch . tha.

“Depozitimi i avullit kimik është një nga mënyrat se si njerëzit bëjnë diamante në laborator, në thelb duke i rritur ato në një dhomë të specializuar.”

Autorët sugjerojnë që lonsdaleiti në meteoritët të formohet nga një lëng superkritik në temperaturë të lartë dhe presione të moderuara, duke ruajtur pothuajse në mënyrë perfekte formën dhe strukturën e grafitit ekzistues.

“Më vonë, lonsdaleite u zëvendësua pjesërisht nga diamanti pasi mjedisi u ftoh dhe presioni u ul,” tha profesori i Universitetit Monash Andy Tomkins, autori i parë i studimit.

“Natyra na ka siguruar kështu një proces për t’u përpjekur dhe të përsërisim në industri.”

“Ne mendojmë se lonsdaleite mund të përdoret për të bërë pjesë makinerish të vogla, ultra të forta, nëse mund të zhvillojmë një proces industrial që promovon zëvendësimin e pjesëve të grafitit në formë paraprake nga lonsdaleite.”

Rezultatet e ekipit shfaqen në Proceedings of the National Academy of Sciences .