Digjet mendimi-Kasam Shaqirvela


Kujtimet ç’po më bien si pika shiu

Në qelqin e ndërgjegjes, mbi unin tim

Ngjarjet nga kujtesa dot nuk m’i fshiu

I druhem atij shikimi në shigjetim.

*

Njëra mbush oazet që vetë i përpiu

Tjetra shpirtin peng të kujtimeve lehonë

Në vallen e vdekjes ç’i shtyn veriu

Mbresat si gjethet në vjeshtën e vonë.

*

Dhe digjet mendimi, bëhet shkrumb

Mbi gurë varri, shikimit në amshim

Ashtu si cungun që e përpinë flakët

Një dite të bardhë dimri, në acarim.

*

Në hirin e mbetur Feniksit zog…

Mbase i rritet shpresa për gjallërim

Ngjizet nga loti qerpiku që e rrok

Me bekimin e mbajtur qysh “nefilim”.

*

Dhe vjeshta e mendimit vjen përplot

Ndër hoje ndjenjash vuajtjet kalvar

Ëndrrat që thuren prej qarjesh pa lot

Dhe kumti shpirtit i mbetet lavar.

*

Po më pyet toka përse iki prej saj

Largohesh më thotë pa u hetuar

S’përgjigjem dot jo për timin faj

Por Buda thotë,- për t’u inkarnuar!