Dita e Asteroidit-30 Qershor


Dita e Asteroidit, 30 Qershor
Dita e Asteroideve kthehet personalisht në Luksemburg për Ditën e Asteroidit LIVE 2022 , pas dy vitesh të qenit tërësisht virtual. Ekspertët e asteroidëve do të mblidhen në Luksemburg për të marrë pjesë në një program të ngjeshur katërorësh panelesh dhe intervistash një-në-një. Ka mënyra të ndryshme për të parë dhe programi fillon në 9 UTC (5 paradite EDT; 11 paradite CET) më 30 qershor.
Ju mund ta shikoni transmetimin e drejtpërdrejtë nga këto burime: faqja e internetit e Ditës së Asteroidit , në YouTube , në TwitchTV ose me çdo pajtimtar satelitor SES ( shih detajet këtu ).
Asteroidët janë mbetjet e mbetura të lindjes së planetëve në sistemin tonë diellor. Ata janë plot me burime që një ditë mund të përdoren nga njerëzimi. Por ato janë gjithashtu rreziqe, dhe astronomët monitorojnë nga afër çdo asteroid që mund të jetë drejtuar drejt Tokës. Një deklaratë nga AsteroidDay.org tha:
… ka kaq shumë për të folur. Kërkimet mbi asteroidët dhe mbrojtjen planetare nuk kanë qenë kurrë më të mëdha. Ka më shumë misione asteroide që fluturojnë ose planifikohen se kurrë më parë, dhe në tetor të këtij viti, NASA do të bëjë histori duke kryer testin e parë të devijimit të një asteroidi me misionin e tyre DART .
 
Shtatë panelet për Ditën e Asteroidit LIVE 2022 – me ekspertë dhe të famshëm, dhe që mbulojnë një gamë të gjerë të shkencës dhe kërkimit të asteroideve – janë shtylla kurrizore e transmetimit LIVE të Ditës së Asteroidit në 2022. Programi do të përsëritet disa herë në ditë nga data 30 qershor – 4 korrik.
E vogla është e bukur
Tema e Ditës së Asteroideve 2022 është “e vogla është e bukur”. AsteroidDay.org tha:
Asteroidët janë me të vërtetë të vegjël, por për sytë e atyre që i studiojnë, ato sipërfaqe të shpërndara me gurë janë të bukura për t’u parë nga afër.
Planifikuesit e ngjarjeve shpresojnë të ndajnë disa mostra të vogla por të bukura asteroidësh dhe meteorësh. Misioni Hayabusa2 i JAXA-s ktheu mostrat e asteroidit Ryugu në Tokë në vitin 2020. OSIRIS-REx i NASA-s arriti asteroidin Bennu në 2018. Kthimi i tij i mostrës duhet të arrijë vitin e ardhshëm.
Historia e Ditës së Asteroideve
Dita e Asteroidit mbahet më 30 qershor çdo vit për të shënuar datën e goditjes më të madhe të asteroidit të Tokës në historinë e regjistruar, ngjarjen Siberia Tunguska. Bashkëthemeluesit e Ditës së Asteroideve janë astrofizikani dhe muzikanti i famshëm Dr. Brian May i grupit rock Queen, astronauti i Apollo 9 Rusty Schweickart, regjisori Grig Richters dhe presidentja e Fondacionit B612, Danica Remy. Qëllimi i tyre është të edukojnë publikun për rëndësinë e asteroidëve në historinë tonë dhe rolin që ata luajnë në sistemin diellor.
Në vitin 2016, me udhëheqjen e Shoqatës së Eksploruesve të Hapësirës (ASE), Kombet e Bashkuara shpallën Ditën e Asteroideve si një ditë globale të edukimit për të rritur ndërgjegjësimin dhe promovimin e njohurive në publikun e gjerë për asteroidët. Për më shumë informacion, vizitoni AsteroidDay.org .
Çdo vit Dita e Asteroideve i prezanton publikut një fotografi të hulumtimit të fundit të asteroideve nga teleskopët më të mëdhenj në Tokë deri te disa nga misionet më ambicioze në hapësirë.
Përfundimi: Dita e 8-të vjetore e Asteroideve do të mbahet në Luksemburg – dhe në mënyrë dixhitale – më 30 qershor 2022. Ai do të paraqesë prezantime me ekspertë, diskutime në panel dhe periudha pyetje-përgjigje.

About Post Author