“Diversitet i madh” i përbërjeve organike të gjetura në meteoritin marsian


Një studim i ri ka zbuluar praninë e një sërë përbërjesh organike në një shkëmb që besohet se ka ardhur nga Marsi.

I njohur si meteori Tissint, ky shkëmb intrigues hapësinor ra në Tokë mbi Marok në korrik 2011 – një ngjarje që u dëshmua në atë kohë nga disa njerëz në zonën e luginës Oued Draa.

Shkencëtarët tani besojnë se shkëmbi u hodh nga sipërfaqja e Marsit nga një ndikim i dhunshëm që ndodhi midis 700,000 dhe 1.1 milion vjet më parë.

Ndërsa fragmentet e meteorit janë studiuar shumë herë gjatë viteve, përpjekja më e fundit ka zbuluar praninë e të paktën pesë llojeve të ndryshme të përbërjeve organike – molekula të cilat janë të bollshme në jetën në Tokë dhe mund të sugjerojnë mundësinë e jetës në Mars.

“Marsi dhe Toka ndajnë shumë aspekte të evolucionit të tyre”, tha autori i studimit Philippe Schmitt-Kopplin.

“Dhe ndërsa jeta u ngrit dhe lulëzoi në planetin tonë vendas, pyetja nëse ajo ka ekzistuar ndonjëherë në Mars është një temë shumë e nxehtë kërkimore që kërkon njohuri më të thella të ujit, molekulave organike dhe sipërfaqeve reaktive të planetit tonë fqinj.”

Shpresohet që gjetjet, së bashku me kërkime të mëtejshme në këtë dhe mostra të tjera nga Marsi, përfundimisht do t’u mundësojnë shkencëtarëve të mësojnë nëse ka pasur vërtet jetë në Planetin e Kuq në të kaluarën e tij të largët.

“Të kuptuarit e proceseve dhe sekuencës së ngjarjeve që i dhanë formë kësaj bujari të pasur organike do të zbulojë detaje të reja rreth banueshmërisë së Marsit dhe potencialisht rreth reagimeve që mund të çojnë në formimin e jetës.”

About Post Author