Donte:Vaso Papaj


Donte

Çdo mëngjes tek i zbres shkallës,

Fqinjë e re më mund me ngutje.

Vrap oborrit, vrap dhe mëhallës,

Ca dyshime vijnë – shkojnë tutje.

Kyç fëmijët. “Aaah, ky orari!?”

Pas i shkojnë përherë ca fjalë.

Pret një Benz buzë trotuari.

Vallë kjo grua është “e përdalë”?…

Ndaj sa herë zbriste me ngutje,

Zotit tim i bëja lutje:

Që t’ kish forcën dhe vullnetin:

Të shikonte, të kërkonte,

të zbulonte, të kuptonte

Dhe të ndjente, tё pёlqente,

tё urrente dhe tё shembёte.

Veç t’ vërtetën ajo të gjente.

Atje lart qiell i mëngjesit,

Një qeleshe plot me ujë.

Ajo turrej mes rrebeshit,

Lart e poshtë e s’bënte bujë.

Donte shumë të kishte forcën,

Donte shumë të kish vullnetin:

Të shikonte, të kërkonte, të zbulonte, të kuptonte

Dhe të ndjente dhe të gjente, të pëlqente, të shpërthente.

Dhe t’ vërtetën ta urrente.

Edhe trupin do ta shiste.

Do të tretej me rrëmetin.

Që fëmijët e saj të rriste,

Gjer me këmbë do t’mirrte detin.

Donte shumë të kishte forcën,

Donte shumë të kish vullnetin:

Të shikonte, të kërkonte,

të zbulonte, të kuptonte

Dhe të ndjente, të shpërthente,

të pëlqente, të urrente.

Veç fëmijtë pa bukë mos të lente.