Dosjet e UFO-ve të Liqenit të Falkonit


Më 20 maj 1967, diçka ndodhi në shkretëtirën rreth Liqenit Falcon, Manitoba, që nuk është shpjeguar kurrë në mënyrë adekuate. Stefan Michalak, një gjeolog amator që i pëlqente të bënte kërkime në shkretëtirën përreth Liqenit Falcon, tha se kishte ekzaminuar një venë kuarci rreth mesditës së asaj dite, kur u tremb nga patat të trazuara papritur nga diçka aty pranë. Ai tha se ngriti sytë për të parë dy objekte fluturuese në formë disku sipër, njëra prej të cilave zbriti dhe u duk se u ul rreth 45 metra larg. Ai e kaloi gjysmën e ardhshme duke skicuar objektin dhe më pas u bë mjaft i guximshëm për të ecur drejt tij. Megjithatë, objekti u ngrit papritur me një shpërthim gazi të nxehtë, duke djegur Michalak gjatë procesit. Më vonë, mbeturinat radioaktive u gjetën në vend nga hetuesit ushtarakë dhe RCMP. As RCMP dhe as Forcat Kanadeze nuk ishin në gjendje të shpjegonin ngjarjen.

ARTEFAKTE NGA FONDET E UFO-VE TË LIQENIT FALCON
Chris Rutkowski (BSC/83, MED/92), një ufolog i shquar kanadez, do të bëjë një bisedë për këtë incident të jashtëzakonshëm në 7 nëntor 2019, në 7:00 pasdite, në Arkivat dhe Koleksionet Speciale.
Rutkowski do të bashkohet nga djali i Stefanit, Stan Michalak, i cili ishte nëntë vjeç kur babai i tij pati këtë takim. Gjatë aktivitetit, për herë të parë ndonjëherë, këmisha dhe kapela e Stefanit që u dogjën gjatë ngjarjes do të ekspozohen në publik.
Biseda dhe prezantimi shënojnë dhurimin e Rutkowski për Arkivat dhe Koleksionet Speciale të Universitetit të Manitoba të koleksionit të tij të gjerë personal dhe dosjeve për këtë rast dhe pamje të tjera të UFO-ve dhe fenomene të ngjashme nga e gjithë Kanadaja. Këto përfshijnë më shumë se 20,000 raporte të veçanta të UFO-ve të paraqitura në agjenci të ndryshme që nga viti 1989, pothuajse 10,000 dokumente të qeverisë kanadeze të UFO-ve, plus më shumë se 1,000 libra nga biblioteka personale e Rutkowski mbi UFO-t dhe fenomenet e lidhura me to. Dosjet e Rutkowskit për rastin e Liqenit të Falcon do të jenë pjesë e këtij koleksioni.
Rutkowski filloi të hetojë shikimet e UFO -së, të hulumtojë dhe mbledhë materiale në 1975, dhe që atëherë ka shkruar dhe botuar në lidhje me studimet dhe pikëpamjet e tij mbi fenomenet e pazakonta. Deri më sot ai ka botuar 10 libra mbi UFO-t dhe lëndët përkatëse, duke u fokusuar në përvojën kanadeze.
Koleksioni i tij voluminoz i fotove, shënimeve kërkimore, raporteve, botimeve, ufozines dhe dokumenteve të tjera do të jenë në dispozicion të publikut për herë të parë. Të tjerët tani mund të rishqyrtojnë rrëfimet e drejtpërdrejta të këtyre ngjarjeve misterioze, duke përfshirë se ku, kur dhe sa shpesh janë bërë këto raporte.
“Kjo koleksion historik unik dhe intrigues do të shtojë shumë në kuptimin tonë të studimit të UFO -ve, dhe do të tërheqë studentë dhe studiues për të studiuar këto fenomene për një gamë të tërë arsyesh,” thotë Shelley Sweeney, Head, Archives & Collections Special. “Kjo plotëson koleksionin tonë të gjerë të hulumtimeve psikike dhe arkivave spiritualiste dhe e vendos Winnipeg në hartë si destinacionin kryesor për studimin e paranormal.”
Gjatë kësaj ngjarje, arkivat do të fillojnë gjithashtu një projekt për mbledhjen e fondeve për të mbështetur dixhitalizimin dhe mirëmbajtjen e koleksionit të Rutkowski, të titulluar UFOS në Fondin Arkivor të Kanadasë . 
Stefani, për të cilin djali i tij thotë se ishte një “arrë guri”, po kërkonte për ar, argjend dhe metale të tjera të çmuara dhe gurë të çmuar në Parkun Provincial Whiteshell një fundjavë të gjatë maji në 1967. Rreth mesditës, dy anije u shfaqën në qiell, tha ai. dhe një zbarkoi rreth 50 metra larg Stefanit në një zonë të sheshtë shkëmbore.
Artizanati tjetër u largua, por i pari mbeti, tha Stefan. Ai e vëzhgoi atë nga shkurret për rreth gjysmë ore para se t’i afrohej.
“Në mendjen e tij, ai arsyetoi: “Kjo duhet të jetë një lloj mjeti eksperimental ushtarak. Ata kanë zbritur këtu gabimisht ose ndoshta nga nevoja. Ndoshta janë në telashe”, tha Stan. “‘Unë do të ofroj t’i ndihmoj ata’.”
Kur Stefani iu afrua anijes, të cilën më vonë e përshkroi si në formë disku dhe e bërë nga një material çelik inox, ai e preku atë dhe nxehtësia shkriu majat e gishtave të dorezave të tij të rënda. Kishte një hapje që ai vuri kokën, tha Stan, por ai nuk hyri.
Mjeti më pas nxori një re gazi dhe u ngrit, duke e rrëzuar Stefanin nga këmbët, duke i ndezur këmishën e tij dhe duke lënë një model të veçantë djegieje në gjoks.

Do të ketë vetëm 4,000 prej monedhave të koleksionistëve të minuar. (Minta mbretërore kanadeze)
Monedha tregon momentin kur anija u ngrit nga shkëmbi, me një figurë të shtrirë në tokë me dorën në ajër, si për të shmangur diçka. Në errësirë, anija në monedhë shkëlqen, ashtu si gazi që vjen nga anija.
Monedha është ovoid dhe përdor më shumë ngjyra sesa që gjendet tradicionalisht në një monedhë, tha Stan.
“Ata më dërguan një provë që kishte mendimin e tyre origjinal, i cili ishte disi i lezetshëm,” tha Stan. “Fillimisht, do të kishte sy alienësh mbi të, kështu që dukej si forma e një koke aliene”.
Erica Maga, menaxhere e produktit për monedhën, tha se ideja i erdhi ekipit gjatë hulumtimit të tyre vjetor.
“Ne menduam se ishte një histori kaq interesante saqë duhej ta ndanim me kanadezët”, tha Maga. “Të gjithë janë disi të magjepsur nga kjo temë dhe ne menduam se do të bënte një dizajn vërtet interesant të monedhës.”
Monedha ka qenë në prodhim prej disa muajsh, por doli në shitje të hënën, tha Maga. Forma e vezës së monedhës, megjithëse e pazakontë, u përdor gjithashtu për monedha me një tullumbace me ajër të nxehtë dhe me pysanka ukrainase.
Maga konfirmoi një nga modelet më të hershme me sytë e alienëve që shkëlqenin në errësirë.
“Ne kishim biseduar rreth shumë ideve vërtet të çuditshme dhe koncepteve interesante për këtë, por në fund, ne donim të përpiqeshim të qëndronim sa më besnikë dhe besnikë ndaj historisë që mundëm.”
Pavarësisht lidhjes në Manitoba, monedha po prehet në Otava në vend të Winnipeg, tha Alex Reeves, këshilltar i komunikimit të jashtëm për The Mint. Objekti i Winnipeg prodhon monedha monetare, ndërsa objekti i Otavës është i specializuar në monedha koleksioniste.
Stan, i cili bashkë-shkruajti një libër për takimin e babait të tij, tha se shpreson që monedha t’i ndihmojë t’i japë fund sagës së familjes së tij.
“Ne thjesht vendosëm ta lëmë të qetë dhe mendoj se nenexhiku, duke më telefonuar dhe duke më thënë “Ne e kemi këtë ide”, mendoj se thjesht vendos shiritin në kuti për ta mbyllur përfundimisht përgjithmonë.”