Dritan Çoku një nga kontribuuesit kryesor përsa i përket zbulimit të vlerave të qytetit Beratit-Parashqevi  Sahatci


Autor i disa librave ,i fokusuar ne arkitekturë dhe
urbanistike.

Pune me vlere janë kërkimet për sahatet e vjetër ne Shqipëri
.

Do te përqendrohemi tek sahati i Beratit ,shek,XVII -fillimi
shek. XIX ,kish marre te carë, mungese njohurish për vlerat historike ,si dhe për
tu restauruar e shemben.

Dritani bazuar ne foto ,pas gjurmimeve na i sjell ne
pikture.

Evlia Celebiu kur erdhi ne Berat ,nga fundi i shek XVII.

 Pazaret e hapur i
gjeti te ngritur. Berati ish nga qytetet e mëdhenj shqiptar ,me ekonomi te
fuqishme dhe zejtari te zhvilluar , qendër e rrugëve kryesore Perëndim -Lindje.

 Veri -Juge. si i
tilla ai kish edhe orën e qytetit ne pazar bulmetit.

Evlia Celepi :”Brenda ne pazar gjendet një vepër e çuditshme
pa pare, kjo është kulla e sahatit ,e larte me krye drejtuar nga qielli, e
pasur me një kambane te madhe, te ardhur nga Adeli. ka një kambane, qe brenda
saj mund te hyjnë dhe dhjete vet. Ne kohen e drekës mbie 10 here. Zëri saj dëgjohet
prej një largësie, që ne një dite rruge, kjo nuk mund te pershkruet, as nuk
mund te mendohet, po ishte e domosdoshme te shikohet ne vend ,sepse është një
sahat me te vërtet i çuditshëm.

Ishte ne stilin e kronikanit turk, qe t’i paraqiste sa me
pompoze, që te tregonte zhvillimin e Perandorisë.