Dushi meteorësh Delta Aquariid:


Dushi meteorësh Delta Aquariid: Gjithçka që duhet të dini në 2022

Çdo vit, 2 shira meteorësh – Perseidët e famshëm dhe më pak të njohurit Delta Aquariids – konvergojnë në fund të verës. Aquariids Delta gjithmonë arrijnë kulmin në fund të korrikut. Dhe Perseidët gjithmonë arrijnë kulmin rreth 12 dhe 13 gushtit. Por – në vitin 2022 – drita e hënës do të ndërhyjë në kulmin e Perseidëve. Kështu që ju rekomandojmë të shikoni në fund të korrikut dhe fillim të gushtit – në disa netë – për të kapur meteorë në këto 2 shira madhështore.

Kur të shikoni: Shikoni nga fundi i korrikut deri në fillim të gushtit, nga mesi i mbrëmjes deri në agim. Ka një kulm të parashikuar* nominal më 29 korrik 2022. Por mos u shqetësoni shumë për atë datë piku. Meteorët Delta Aquariid fluturojnë për javë të tëra!
Faza më e afërt e hënës: Në vitin 2022, henq e re bie në orën 17:55 UTC më 28 korrik. Dhe hëna e plotë do të bjerë në orën 1:36 UTC më 12 gusht. Përfitoni nga mëngjeset pa hënë në fund të korrikut dhe në fillim të gushtit për të parë Delta Aquariids (dhe Perseidët ) .
Rrezatimi: Ngrihet në mes të mbrëmjes, më i larti rreth orës 2 të mëngjesit dhe i ulët në qiell deri në agim.
Kohëzgjatja e dushit: 18 korrik deri më 21 gusht.
Meteorët e pritshëm në kulmin, në kushte ideale: Norma maksimale për orë e Delta Aquariids mund të arrijë 20 meteorë në qiell të errët pa hënë, kur rrezatuesi është i lartë në qiell. Nëse jeni duke parë në fillim të gushtit, do ta shtoni atë numër sado Perseide që shihni.
Shënim: Ashtu si Eta Aquariids e majit, Delta Aquariids e korrikut favorizon Hemisferën Jugore. Skywatchers në gjerësi të larta veriore kanë tendencë ta zbritin atë. Por dushi mund të jetë i shkëlqyeshëm nga gjerësitë gjeografike si ato në jug të SHBA-së, meteorët Ujori Delta kanë tendencë të jenë më të zbehtë se meteorët Perseid. Pra, një qiell i errët pa hënë është thelbësor. Rreth 5% deri në 10% e meteorëve të Delta Aquariid largohen nga trenat e vazhdueshëm, shtigje gazi jonizues të ndezur që zgjasin një ose dy sekondë pasi të ketë kaluar meteori.

Kometa mëmë e Delta Aquariid

Nga Don Machholz, i cili ka zbuluar 12 kometa …

Kometa mëmë e shiut meteor Delta Aquariid vjen nga Kompleksi 96P/Machholz.

Kompleksi 96P/Machholz është një koleksion i tetë shirave meteorësh, duke përfshirë Delta Aquariids, plus dy grupe kometash ( Marsden dhe Kracht ) dhe të paktën një asteroid ( 2003 EH1 ). Këto shira meteorësh dhe këto kometa, duket se ndajnë një origjinë të përbashkët (edhe pse tani ato kanë ndryshuar pak në orbitat e tyre rreth diellit).

Ato lidhen të gjitha me kometën e njohur si 96P/Machholz, të cilën e zbulova më 12 maj 1986, nga mali Loma Prieta në Kaliforni.

Në zbulim, kometa ishte magnitudë 10 dhe dy gradë në jug të galaktikës Andromeda.  Unë isha duke përdorur dylbinë time 6-inç të bërë në shtëpi për këtë gjetje. 

Në fakt, shkencëtarët kishin dyshuar për ekzistencën e Kompleksit 96P/Machholz në vitin 2003 . Më në fund, ata e përshkruan plotësisht atë në vitin 2005, pas kryerjes së më shumë studimeve.

Kometa 96P/Machholz rrotullohet rreth diellit çdo 5.3 vjet dhe i afrohet diellit tetë herë më shumë se ne. Kjo do të thotë, distanca e tij perihelion është 0.12 njësi astronomike ( AU ). Një AU është distanca midis Tokës dhe Diellit. Pra, kjo kometë vjen mirë brenda orbitës së Mërkurit. Gjatë 4000 viteve, orbita e kometës ndryshon në formë dhe anim, kështu që ajo lë grimca në të gjithë sistemin e brendshëm diellor. Ajo merr rreth!

Një studim i kohëve të fundit sugjeron se materiali që shkakton shiun meteorësh Delta Aquariid u largua nga bërthama e kometës rreth 20,000 vjet më parë. Është pluhur i vjetër që rrjedh nëpër qiejt tanë.

Perseidën? Apo Delta Aquariid?

Meteorët Perseid dhe Delta Aquariid fluturojnë në qiellin tonë në të njëjtën kohë të vitit. Si mund t’i dalloni ato? Këtu vjen i dobishëm koncepti i një pike rrezatuese . Nëse i gjurmoni të gjithë meteorët e Ujorit Delta prapa, ata duket se rrezatojnë nga një pikë e caktuar përballë yjësisë së Ujorit, e cila, siç shihet nga hemisfera veriore, harkohet në të gjithë qiellin jugor.

Ndërkohë, Perseidët rrezatojnë nga konstelacioni Perseus, në verilindje deri në veri, midis mesnatës dhe agimit, siç shihet në qiellin e Hemisferës Veriore.

Pra – duke supozuar se jeni në hemisferën veriore dhe shikoni rreth mesnatës ose pas – nëse jeni duke parë Perseidët dhe shihni meteorë që vijnë nga verilindja ose veriu … ata janë Perseidë. Nëse i shihni që vijnë nga jugu… ata janë Ujori Delta. Në një vit veçanërisht të pasur për meteorët, nëse keni një qiell të errët, mund t’i shihni edhe ata të kryqëzohen!

About Post Author