Dy anije të mbytura që vërtetojnë rrugët historike të detit Mesdhe


Arkeologët kanë besuar prej kohësh që marinarët e lashtë ishin tepër të kujdesshëm kur lundronin në Mesdhe, duke qëndruar pranë bregut në çdo kohë për të shmangur rrezikun e stuhive të trazuara në mes të detit dhe shkëmbinjve nënujorë të fshehur. Por kjo pikëpamje është ndryshuar nga një anketë shteruese arkeologjike nënujore e ndërmarrë nga agjencia e Kombeve të Bashkuara UNESCO ka gjetur prova që sugjerojnë se marinarët e lashtë ishin shumë më të guximshëm nga sa ishte dyshuar më parë.

Kjo dëshmi vjen në formën e 24 mbytjeve të anijeve të vërejtura nga sondazhi i UNESCO-s përgjatë një rruge detare popullore nga veriu në jug që përshkon zemrën e Mesdheut, me një nga rrënojat që daton në shekullin e parë pas Krishtit. Anija e fundit u gjet në brigjet e Tunizisë në Afrikën e Veriut dhe është identifikuar zyrtarisht si një anije tregtare romake e shekullit të parë .

Sipas Alison Faynot, arkeologes së UNESCO-s që drejtoi sondazhin e ri, zbulimi i këtyre dy duzinave anijesh të rrënuara tregon se anijet tregtare që transportonin ngarkesa të vlefshme me vaj ulliri dhe verë lundronin shpesh nëpër Mesdhe në shekujt e kaluar, shumë larg në antikitet. Duket se fitimet e mundshme nga tregtia fitimprurëse e artikujve të tillë ishin të mjaftueshme për t’i bindur ata të ndërmarrin udhëtime të tilla, pavarësisht se e dinin se po lundronin nëpër ujëra jashtëzakonisht të rrezikshme.

Ndjekja e udhëtimeve të pabesueshme të marinarëve të lashtë të Mesdheut

Është e mundur të lundrosh në Detin Mesdhe duke përdorur pika referimi tokësore. Udhëtarët në det që lëviznin nga Evropa në Afrikë në Lindjen e Afërt mund të kryenin udhëtime vajtje-ardhje pa u futur në ujëra më të pabesë, dhe gjithmonë është supozuar se kjo është ajo që ata kanë bërë në të kaluarën e largët.

Por ky ishte vetëm një supozim, dhe ishte ai që arkeologët nënujorë të UNESCO-s ishin të etur për ta sfiduar.

Kjo është arsyeja pse organizata kryesore kulturore e OKB-së rekrutoi arkeologë nënujorë nga tetë vende që kufizojnë Mesdheun—Franca, Spanja, Algjeria, Maroku, Tunizia, Egjipti, Kroacia dhe Italia—për t’u bashkuar me një mision shumëvjeçar për të eksploruar fundin e detit përgjatë Kanalit Siçilian . . Kjo rrugë qendrore e Detit Mesdhe me lundrim të madh shkon në verilindje nga bregu i Tunizisë në Afrikën e Veriut deri në ishullin e Siçilisë në jug të gadishullit italian. Ky kalim është i prirur ndaj stuhive dhe erërave të forta, dhe direkt nën të shtrihen brigjet famëkeqe Skerki, të cilat shfaqin shkëmbinj nënujorë të fshehur dhe maja shkëmbore që pothuajse arrijnë në sipërfaqen e detit në pika të ndryshme.

Kjo rrugë detare është vetëm 90 milje e gjatë dhe ofron opsionin më të shpejtë për anijet që udhëtojnë midis Afrikës së Veriut dhe Italisë. Kjo rrugë e veçantë detare është e pasur me jetë detare, dhe përveç se është tërheqëse për tregtarët, ka qenë gjithashtu e njohur për peshkatarët gjatë historisë.

Por për sa kohë gjatë historisë? Kjo ishte pyetja që ekipi ndërkombëtar i arkeologëve të sponsorizuar nga UNESCO u përpoq t’i përgjigjej, ndërsa ata udhëtonin nëpër Mesdhe përgjatë Kanalit Siçilian me anijen kërkimore Alfred Merlin , e cila është në pronësi dhe operuar nga Ministria Franceze e Kulturës.

Ndërsa ata po përpiqeshin të hartonin çdo dhe të gjitha mbytjet e reja të anijeve që mund të gjenin, shumica e zbulimeve të tyre ndodhën përgjatë seksionit lindor të brigjeve Skerki, afër pikës së destinacionit të Kanalit Siçilian të Afrikës Veriore. Në total, 24 anije të fundosura u identifikuan përgjatë brigjeve Skerki, i cili ka qenë gjithmonë një vend veçanërisht i vështirë për kapitenët e anijeve për të lundruar në mënyrë të sigurt.

“Ne e dinim se kjo ishte një zonë shumë e rrezikshme dhe e dinim gjithashtu se kishte pasur shumë grabitje,” tha Faynot i UNESCO-s për National Geographic . “Ne kishim frikë të gjenim një zonë të shkretë, por ishim të lumtur që gjetëm mbytje anijesh.”

Anija romake 2000-vjeçare u zbulua jo shumë larg brigjeve të Tunizisë dhe është ky zbulim që ka ndryshuar më së shumti kuptimin aktual rreth asaj se sa kohë anijet kanë dalë në thellësi të Mesdheut.

 

Një ekzaminim i afërt nga arkeologët nënujorë zbuloi se kjo anije ishte rreth 60 këmbë (18 m) e gjatë dhe ishte e mbushur me amfora   , të cilat janë enë të larta greke/romake me dy doreza dhe një qafë të ngushtuar që përdoreshin shpesh për të transportuar verë në kohët romake. Disa nga amforat janë gjetur dhe do t’i nënshtrohen testeve laboratorike, për të parë nëse mund të zbulohen gjurmë të verës.

Në anën tjetër të spektrit kohor, studiuesit gjetën një rrënoja që ka të ngjarë të datojë në fund të shekullit të 19-të ose në fillim të shekullit të 20-të. Anija është e madhe, afërsisht 250 këmbë (76 m) e gjatë dhe e bërë tërësisht prej metali. Asnjë ngarkesë nuk është vërejtur, kështu që qëllimi i anijes nuk është përcaktuar ende, por studiuesit shpresojnë se një kërkim i të dhënave historike do të zbulojë identitetin e saj të vërtetë. 

Përveç zbulimeve të tyre të reja në Mesdheun lindor qendror, ekipi hulumtues i UNESCO-s ishte gjithashtu në gjendje të verifikonte vendndodhjen e tre mbytjeve të anijeve të vërejtura më parë në brigjet e Siçilisë. Veçanërisht, u zbulua se këto anije ishin gjithashtu të mbushura me amfora, shumë prej të cilave duhet të rikuperohen pasi ato janë të shpërndara në të gjithë fundin e detit.

Teknologjia robotike po revolucionarizon arkeologjinë nënujore

E gjithë kjo punë u realizua me ndihmën e ROV-ve nënujore (automjete të drejtuara nga distanca). Këto makina janë në gjendje të shkojnë shumë më thellë se zhytësit njerëzorë, gjë që i lejoi ata të eksplorojnë nga afër shtratin e detit përgjatë brigjeve Skerki.

“Në të kaluarën jo shumë të largët, teknologjitë e ujërave të thella nuk ishin gjerësisht të disponueshme dhe projektet e ujërave të thella ishin sfera e pakicave,” tha arkeologu i Universitetit të Maltës Timmy Gambin, i cili nuk mori pjesë në ekspeditën e UNESCO-s, por ka ndjekur nga afër progresin e saj. . “Tani mund të bëjmë arkeologji në mënyrë sistematike në thellësi… [dhe] shkenca tani mund të inicohet dhe drejtohet nga ekspertë vendas.”

Me kaq shumë që janë arritur tashmë përmes vendosjes së këtyre eksploruesve robotikë nënujorë, përdorimi i tyre ka të ngjarë të zgjerohet në të ardhmen shumë të afërt. Plani aktual është t’i përdorë ato për të eksploruar shtratin e detit përgjatë rrugëve të tjera përgjatë Mesdheut, veçanërisht ato që lëvizin nga lindja në perëndim dhe mbulojnë distanca shumë më të gjata se Kanali sicilian. Këto mund të jenë lundruar shumë edhe në kohët e lashta, dhe zbulimi i anijeve të reja përgjatë këtyre kalimeve mund të tregojë se anijet tregtare kanë lundruar nëpër Mesdhe në çdo drejtim jo vetëm për shekuj, por për mijëvjeçarë.

Drejtuesit e ekspeditës së fundit të UNESCO-s kanë deklaruar synimin e tyre për të nisur kërkime të reja përgjatë këtyre rrugëve nga lindja në perëndim në vitet e ardhshme, duke u mbështetur në ROV-të nënujore për të fuqizuar përpjekjet e tyre. Ajo që ata do të zbulojnë mbetet e pasigurt, por ndikimi i zbulimeve të tyre në kuptimin historik do të jetë padyshim dramatik.

Nga Nathan Falde