Dy dyer jeta ime ka-Eftihia Papajannopoullou-Shqipëroi: Lefter Shomo


DY DYER JETA IME KA

Κa zënë vendin e saj të merituar në historinë e këngës popullore ,si shkruese vagjesh.Shkëlqeu në vitet ’50 duke nënshkruar vargje këngësh të paharruara që kompozuan : Vasilis Cicanis, Manolis Hjotis,Apostolos Kaldharas,Antonis Repanis, Babis Bakalis e tj.Ishte grua që të rrëmbente por dhe kontradiktore me pasione e dobësi.Nuk patohej kurrë me rregullat.

Lindi në Ajdhino të Azisë së Vogël në vitin 1896.Në gjimnazin e Izmirit fitoi diplomën e mësueses.Pas katastrofës mikraziatike u vendos në Athinë.Punoi si aktore ( 1926-1942)Nga mesi i viteve ’40 nisi në moshë madhore të shkruajë vargje duke bashkëpunuar me kompozitorë të kohës.

Shkruajti: ” Dy dyer paska jeta ” Gjulbahar” Perëndime dielli” ” Dashuri të shkuara” ” Jam një shqiponjë pa krahë” etj.

Nga pathosi i saj i sëmurë për bixhozin arriti që vjershat e saj t’ i shiste fare lirë me copë(200 – 300) dhrahmi.Ndjeu në jetë pikëllim e humbje, vdiq në vitin 1972.

DY DYER PASKA JETA

( ΔΥΟ ΠΟΡΤΕΣ ΕΧΕΙ Η ΖΩΗ)

Të fundmen në mes mbrëmjeve

Kaloj në këtë mbrëmje

Gjithë, këdo që me la vrer

Tash që largohem nga kjo jetë

E fal me gjithë mendje.

Çdo gjë është një gënjeshtër

Marrje frymë, lënie frymë

Porsi lule njëfarë dore

Do na presë një agim.

Atje që shkoj më nuk kakon

Ky lot, kjo dhëmbja ime

Mundimet edhe çdo merak

Këtu do mbesin, tokës lart

Po iki me vetminë.

Dy dyer jeta ime ka

Hapa një, depërtova

Kam dalë shëtitje një mëngjes

Dhe pa ardhur mbrëmja, serbes

Prej derës tjetër dola.

Shqipëroi: Lefter Shomo K/505 e.p.α.