Dy Male 100 herë më të larta se mali Everest gjenden brenda tokës


Dy Male 100 herë më të larta se mali Everest gjenden brenda tokës

Që nga vitet 1970, zbulimi i dy strukturave gjigante brenda Tokës i ka habitur shkencëtarët. Ato janë të vendosura në anët e kundërta të planetit tonë dhe madhësia e tyre mund të krahasohet me kontinentet. Secila prej këtyre strukturave është pothuajse 100 herë më e madhe se mali Everest dhe ndodhet në thellësi të Tokës, në një thellësi prej 2900 km. Studimet sizmike tregojnë se formacionet e zbuluara kanë një përbërje të ndryshme nga pjesa tjetër e mantelit të Tokës.

Struktura, e njohur si një zonë me shpejtësi ultra të ulët (ULVZ), është e vendosur në kufirin midis bërthamës së mbinxehur, të shkrirë të Tokës dhe mantelit të ngurtë, i shtrirë drejtpërdrejt nën ishujt vullkanikë Marquesas në Polinezinë Franceze në Paqësorin Jugor, sipas një studimi të botuar . në revistën Science.

Pranë pjesës së poshtme të mantelit të Tokës shtrihen dy blloqe shkëmbi të nxehtë e të ngjeshur me madhësi si kontinenti. Ato quhen provinca të mëdha me shpejtësi të ulët të prerjes (LLSVP) sepse valët sizmike ngadalësohen ndërsa kalojnë nëpër to, por gjeologët zakonisht i quajnë ato thjesht “blobs”. Kredia e imazhit: Cottaar dhe Lekic

Zbulimi u bë nga studiues në Universitetin e Maryland, Universitetin Johns Hopkins dhe Universitetin e Tel Avivit, Izrael. Ata raportuan se sistemi i përdorur për këtë zbulim u zhvillua fillimisht për të analizuar galaktikat e largëta, por përfundoi duke zbuluar një mister brenda Tokës.

Shkencëtarët ishin në gjendje të zbulonin strukturat duke analizuar të dhënat mbi valët sizmike që mund të zbulojnë strukturat e fshehura nëntokësore ndërsa udhëtojnë nëpër planet.

Këto valë sizmike, të cilat krijohen nga tërmetet, udhëtojnë mijëra kilometra nën sipërfaqe, por ndërsa materiali nëpër të cilin kalojnë ndryshon në densitet, temperaturë ose përbërje, valët ndryshojnë shpejtësinë, përkulen ose shpërndahen, duke prodhuar jehonë që shkencëtarët mund të zbulojnë. duke përdorur instrumente të njohur si sizmometra.

Duke përdorur këto të dhëna, studiuesit mund të krijojnë një pamje të shkëmbit nën sipërfaqe dhe të vlerësojnë vetitë e tij fizike. Në studimin e fundit, autorët përdorën një algoritëm të mësimit të makinës të quajtur “Sequencer” për të analizuar njëkohësisht rreth 7,000 regjistrime të valëve sizmike të njohura si sizmograme, të krijuara nga qindra tërmete 6.5 plus që goditën rajonin e Paqësorit midis 1990 dhe 2018.

Për habinë e tyre, studiuesit zbuluan se gati gjysma e valëve të difraktuara ishin shpërndarë nga struktura tre-dimensionale pranë kufirit bërthamë-manteli, duke zbuluar informacione të reja rreth këtij rajoni nën-Paqësor të Tokës.

Blloqet, të parë nga (a) Polet e Veriut dhe (b) të Jugut. Strukturat me dy ton tregojnë format e blobit bazuar në marrëveshjen e pesë modeleve të ndryshme (kafe) dhe tre modeleve të ndryshme (tan). Kredia: Cottaar dhe Lekic,

Studiuesit zbuluan sinjale veçanërisht të forta nga poshtë Hawaii dhe ishujt Marquesas, duke nxitur praninë e ULVZ-ve të mëdha që u përcaktuan si “arna të dendura në kufirin bërthamë-manteli”.

Në studim, shkencëtarët u fokusuan në jehonat e prodhuara nga një klasë specifike e valëve sizmike të njohura si valë prerëse. Sipas Shërbimit Gjeologjik të Shteteve të Bashkuara, valët prerëse lëvizin tokën përpara dhe mbrapa pingul me drejtimin në të cilin lëviz vala. Kur shikoni një sizmogram të vetëm, është e vështirë të dallosh jehonat e krijuara nga valët prerëse të difraktuara nga zhurma e rastësishme. Megjithatë, duke parë shumë sizmograme të regjistruara njëkohësisht, ai mund të sigurojë informacion të vlefshëm për brendësinë e Tokës.

Gjeofizikanët kanë ditur për këto anomali të strukturave (në përgjithësi ata i quajnë Blobs) që nga vitet 1970, por nuk janë shumë më afër për t’i kuptuar ato sot.

“Ato janë ndër gjërat më të mëdha brenda Tokës,” i tha gjeologu i Universitetit të Maryland, Ved Lekic, gazetares së Eos Jenessa Duncombe, “dhe megjithatë ne fjalë për fjalë nuk e dimë se çfarë janë, nga kanë ardhur, sa kohë kanë qenë përreth. , ose çfarë bëjnë ata.”

Kjo është shumë e dukshme: blozat fillojnë mijëra milje nën sipërfaqen e Tokës, ku manteli i poshtëm shkëmbor i planetit takohet me bërthamën e jashtme të shkrirë. Një pikë fshihet thellë poshtë Oqeanit Paqësor, tjetra nën Afrikë dhe pjesë të Atlantikut. Të dy janë masivë, duke goditur me thikë rreth gjysmës së mantelit dhe duke matur gjatësinë e kontinenteve. Sipas Duncombe, çdo njollë shtrihet rreth 100 herë më lart se mali Everest; nëse do të uleshin në sipërfaqen e planetit, Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor do të duhej të lundronte rreth tyre.

Hipoteza e Tokës së zbrazët

Në vitin 1692, astronomi i famshëm Edmund Halley hipotezoi se brenda Tokës ka hapësirë ​​boshe. Ai sugjeroi se nën tokë , ka dy struktura boshe rreth 800 km larg njëra-tjetrës. Sipas Halley, të dyja strukturat janë të ndara nga atmosfera dhe rrotullohen me shpejtësi të ndryshme, kështu që ato kanë fushat e tyre magnetike.

Në 1818, kjo ide u zgjodh nga shkencëtari amerikan John Cleves Symmes Jr., i cili sugjeroi se brenda Tokës kishte katër hapësira boshe 1300 km të trasha. Ai tha se ata mund t’i arrinin në polet, të cilat, sipas tij, përmbanin hyrjen në këtë botë të krimit. Cleves Symmes madje u përpoq të organizonte një ekspeditë në Polin e Veriut, por ai nuk gjeti fonde të mjaftueshme, kështu që ideja u rrëzua.

Imazhet satelitore ESSA-7 tregojnë një vrimë gjigante në Polin e Veriut

Ushtria amerikane, admirali Richard E. Byrd, është një personazh që nuk mund të anashkalohet në këtë kontekst. Ai kishte kërkuar hyrjen në botën e krimit që nga viti 1926 kur fluturoi mbi Polin e Veriut. Tre vjet më vonë, ai rrethoi Polin e Jugut. Ai bëri ekspeditën e tij të parë në kërkim të një hyrje në brendësi të Tokës në vitin 1947. Ai udhëtoi 2750 km dhe, sipas tij, qëllimi i tij ishte të arrinte atë që ishte pas shtyllës, të cilën ai e konsideronte “Misterin e Madh”.

Byrd ndoshta e dinte se gjermanët po përpiqeshin gjithashtu të hapnin hyrjen në botën e krimit. Gjatë sundimit nazist, Shoqëria Thule ishte e interesuar për këtë temë. Plani i ekspeditës që ata përgatitën u mbështet edhe nga Adolf Hitleri, i cili urdhëroi të kërkohej një hyrje në Antarktidë. Disa njerëz thonë se në fund të fundit ishte e mundur, por zbulimi u klasifikua.

Në çdo rast, shumë njerëz thonë se hyrja në Tokën e zbrazët ekziston. Kjo konfirmohet nga imazhet satelitore të Polit të Veriut të marra në vitin 1968. Një vrimë është e dukshme në to, e cila mund të tregojë se ky është fundi i një prej strukturave boshe. Megjithatë, ky përfundim ende nuk është konfirmuar zyrtarisht. Vetëm në vitin 2014 ishte planifikuar një ekspeditë në kërkim të depërtimit në këtë botë të krimit, por organizatorët e saj filluan të zhdukeshin në rrethana misterioze. Për këtë arsye, kompania përfundoi në dështim.

Për shumë vite, teoria e Tokës së zbrazët është tallur si absurde, por e vërteta del gradualisht. Pak vite më parë, iu zbulua botës se thellë nën tokë, ka shumë ujë, më shumë se në oqeanet e Tokës.

 Viki Verma

About Post Author