Dy minerale ‘aliene’ të paparë kurrë më parë, të gjetura brenda një meteori


Mineralet u gjetën brenda një fete të vogël të meteorit. 

Një meteorit 17 tonësh që zbriti në Somali është zbuluar se përmban dy minerale që nuk janë parë më parë në Tokë.Ndoshta është e vështirë të imagjinohet se ekzistojnë minerale në univers që nuk gjenden në tokë në tokë, por ky fakt u vu në fokus kohët e fundit kur shkencëtarët prenë një meteorit shumë të madh dhe gjetën dy minerale brenda që nuk gjenden në planetin tonë në të gjitha.

Shkëmbi i madh hapësinor, i cili peshon 17 ton, ra në Tokë në El Ali, Somali në vitin 2020.

Dy mineralet e reja u zbuluan brenda një fete prej 2.5 ons të hequr nga meteori kryesor.

Që atëherë, shkencëtarët i kanë emëruar ato elaliite (sipas vetë meteoritit) dhe elkinstantonite (pas Lindy Elkins-Tanton, drejtoresha menaxhuese e Iniciativës Ndërplanetare të Universitetit Shtetëror të Arizonës).

Zbulimi është i rëndësishëm sepse mund të na ndihmojë të na mësojmë më shumë rreth formimit të sistemit diellor.

“Sa herë që gjeni një mineral të ri, kjo do të thotë se kushtet aktuale gjeologjike, kimia e shkëmbit, ishin të ndryshme nga ajo që ishte gjetur më parë,” tha Chris Herd i Universitetit të Albertës.

“Kjo është ajo që e bën këtë emocionuese: Në këtë meteorit të veçantë ju keni dy minerale të përshkruara zyrtarisht që janë të reja për shkencën.”

Puna për studimin e mineraleve të reja mbetet në vazhdim.

About Post Author