E përkujtojmë një ngjarje të trishtë- Zymer Mehani


E përkujtojmë një ngjarje të trishtë
Në përvjetorin e Masakrës së Reçakut)
Në një fshat të quajtur Reçak, më 15 janar 1999, në një natë të ftohtë janari, paramilitarë e militarë serbë, porsi ujqërit dhe hienat të etura për gjak erdhën me mëri dhe urrejtje dhe bënë plojën. Atyre nuk u kishin asnjë hak banorët e këtij vendi, por kjo nuk i ndaloi bishat. Me tyta dhe thika, ata sulmuan fshatin dhe e kthyen në një lumë gjaku.

Banorët e fshatit, burra dhe djem, u përballën me këtë sulm të papritur. Ata u përshkuan me thika, vetëm pase e deshën atdheun si dritën e syve të tyre. Ata u vranë dhe u gjakosën, duke lënë pas vetes një peizazh të tmerrshëm.

Paraardhësit e këtyre bishave erdhën nga Karpatet në truallin e Ilirikumit, ndërsa në fundshekullin XX, pasardhësit e këtyre gjakpirëve erdhën si sulmues, të maskuar si dele. Ata erdhën në rrugët e fshatit dhe sulmuan me thika e hanxharë, duke tentuar të bëheshin hisedarë në konakun e tyre, prandaj edhe sulmuan vatrat e tyre shqiptare me mercenarë.

Kështu ndodhi në Reçak, në këtë luginë plot gjak. Bishat u hakmorrën dhe ndërmorën një aksion të tmerrshëm. Civilët dhe fshatarët, të gjithë shqiptarë, u përshkuan me plumba dhe u therën me hanxharë. Bota e pa këtë krim të paparë.