E sotmja është jetë-Berzat Sadiki


E SOTMJA ËSHTË JETË

Ah sa i dobët je, ah!

Ti nuk ke aftësi ta shohësh shpinën tënde.

Nuk ke aftësi ta dëftosh të nesërmen.

Dhe ti, ngul mendje se di?

Kurse vetëm midis të djeshmes

dhe të nesërmes ka largësi të madhe,

që mendja jote s’e kap kurrë.

Hapat shpejto, shpejto pra!

Nxito në të sotmen!

Fatin kërko sot,

sepse e nesërmja është larg.

Kushedi a do ta arrish?

Ditët, javët dhe motet

nuk janë gjë tjetër,

pos vjedhës të jetës.

Të kaluarën e ke kujtim.

Të sotmen e ke jetë.

Të nesërmen e ke vetëm shpresë.

Disa flasin për të nesërmen.

E parashikojnë të ardhmen.

E joshin vetveten me premtime.

A e dini kush janë këta?

Këta janë të marrët.

Janë qorrat e jetës.

Këta gjithë jetën e kalojnë në premtime.

Dhe e vjen e nesërmja.

Një e nesërme tjetër vjen prapë.

Të nesërmet lidhen varg njëra pas tjetrës.

Ti merresh me të djeshmen.

Merresh me të nesërmen.

Të sotmen nuk e ndjen.

Sikur ajo nuk ekziston.

Po e sotmja e kujt është?

Or ti, ku e ke të sotmen?

T’i kanë mbyllur sytë me shami.

me shami injorance,

e cila të shërbehet sot.

Të sotmen ta kanë fshirë nga jeta.

Ta kanë fshirë sepse ata e dinë

se ajo është zemra e jetës.

Zemra e jetës së vërtetë.

E sotmja është tiktaku i jetës.

Është lumturia

Është dashuria.

Është vetë liria.

Ti nuk je në gjendje të kuptosh,

se të tjerët punojnë për ty.

Punojnë, punojnë,

që t’i të merresh

sa më shumë me kotësira.

Të jesh vetëm një hiç.

Këtë e duan ata.

E di ti kush janë ata?

Ata janë të pangopurit, lakmitarët.

Ata ta hanë të sotmen.

Ah, sa vështirë e ka të bëhet jetë!

Ah…