Eklipsi i pjesshëm diellor i 30 prillit 2022


Eklipsi i pjesshëm diellor i 30 prillit 2022

Eklipsi i pjesshëm diellor

Eklipsi i pjesshëm diellor i 30 prillit 2022, është i dukshëm nga Paqësori juglindor dhe Amerika Jugore e Jugut.

Kur dhe ku të shikoni: 30 Prill 2022, eklipsi i pjesshëm diellor fillon në Paqësorin e largët juglindor pranë bregut të Antarktidës në orën 18:45 UTC . Pjesa më e thellë e eklipsit është pothuajse në jug të majës jugore të Amerikës së Jugut në orën 20:41 UTC. Eklipsi i pjesshëm mbetet i dukshëm për vendndodhjen e fundit përgjatë shtegut të tij të ngushtë deri në orën 22:37 UTC.
Eklipsi maksimal: është në orën 20:41 UTC kur 63.96 për qind e diellit do të fshihet pas hënës.
Shënim: Ky është një eklips i pjesshëm shumë i thellë, i cili do të kalojë mbi një rajon me popullsi të rrallë të Tokës.

Rregulli numër një për vëzhgimin e eklipsit diellor është të siguroheni që të mbroni sytë tuaj duke përdorur një filtër të përshtatshëm. Blini syze eklipsi nga EarthSky Store.

Hëna, yjësia, Saros

Ky eklips i pjesshëm diellor ndodh 4.7 ditë përpara se hëna të arrijë në apogje , pika e saj më e largët nga Toka.

00:09

00:35

Gjatë eklipsit, dielli është përballë yjësisë së Dashit .

Eklipsi i përket Saros 119 në katalogun e eklipseve Saros që përshkruan periodicitetin e tyre. Është numri 66 nga 71 eklipset në seri. Të gjitha eklipset në këtë seri ndodhin në nyjen ngjitëse të hënës . Hëna lëviz drejt jugut në lidhje me nyjen me çdo eklips pasues në seri.

Qytetet ku eklipsi i pjesshëm diellor është i dukshëm

Qytetet në rrugën e eklipsit të pjesshëm diellor të 30 prillit 2022, nëpërmjet timeanddate.com .

Stinat e ardhshme të eklipsit dhe eklipsit

Eklipsi i pjesshëm diellor i 30 prillit 2022, pasohet dy javë më vonë nga një eklips total hënor më 16 maj 2022 .

Të gjitha këto eklipse ndodhin gjatë një sezoni të vetëm eklipsi .

Një sezon eklipsi është një periudhë e përafërt 35-ditore gjatë së cilës është e pashmangshme që të ndodhin të paktën 2 (dhe ndoshta 3) eklipse. Sezoni aktual i eklipseve ka dy eklipse: 30 prill dhe 15 maj 2022.

 .

Hartat dhe të dhënat për eklipsin e pjesshëm diellor të 30 prillit

Harta ortografike : eklipsi diellor i pjesshëm i 30 prillit 2022. Harta e detajuar e dukshmërisë së eklipsit.
Harta e Google (lëvizni poshtë): eklipsi diellor i pjesshëm i 30 prillit 2022. Harta interaktive e shtegut të eklipsit.
Tabela e rrethanave : eklipsi diellor i pjesshëm i 30 prillit 2022. Kohët e eklipsit për qindra qytete.
Tabela Saros 119 : të dhëna për të gjitha eklipset në serinë Saros.
Tabelat dhe të dhënat shtesë për këtë ngjarje .

Ja si duket një eklips i pjesshëm diellor

Gjysmëhënë e ndritshme në retë portokalli plus zog i madh përpara zonës së errët të eklipsit. “Eklips diellor 2021! Asgjë si koha e përsosur me një zog që fluturon nëpër kornizë gjatë eklipsit.” Faleminderit, James! Eklipsi i 30 Prillit do të jetë një eklips i pjesshëm, por i thellë, i ngjashëm me eklipsin e paraqitur në këtë foto. Por shtegu i eklipsit të 30 prillit nuk do të shihet gjerësisht, pasi bie në një rajon me popullsi të rrallë të Tokës.

Më shumë burime

Faleminderit, Fred Espenak, që dhatë lejen për të ribotuar këtë artikull. Për informacionin më të mirë në lidhje me eklipsin – nga një ekspert i botës .

Përfundimi: Një eklips i pjesshëm i thellë diellor do të ndodhë të shtunën, më 30 prill 2022. Shtegu përshkon Paqësorin juglindor dhe Amerikën Jugore.

Fred Espenak

About Post Author