Eklipsi i thellë i pjesshëm hënor 18-19 nëntor


Eklipsi i pjesshëm hënor

Një eklips i thellë i pjesshëm hënor do të errësojë hënën në pjesën më të madhe të globit më 19 nëntor 2021 (brenda natës më 18 nëntor për Amerikën e Veriut). Shumica e vendeve do të shohin deri në 97% të hënës që rrëshqet në hijen e Tokës. Amerika e Veriut ka vendndodhjen më të mirë për të parë tërësinë e eklipsit. .  Ky është një eklips i pjesshëm jashtëzakonisht i thellë me një magnitudë të eklipsit umbral prej 0,9742. Me fjalë të tjera, 97% e hënës do të mbulohet nga hija e e errët e tokës   . Me një copëz të hollë të hënës të ekspozuar ndaj diellit të drejtpërdrejtë në eklipsin maksimal, pjesa tjetër e hënës duhet të marrë ngjyrat karakteristike të kuqërremta të një eklipsi total hënor.

Ky është eklipsi i dytë hënor i vitit 2021. 

Ky eklips ndodh në  nyjen ngjitëse të Hënës në Demi   . Hëna do të vendoset pranë Plejadave të famshme – të njohura si Shtatë Motrat – gjatë eklipsit. Mundësi e madhe fotografike!

Eklipsi ndodh 1,7 ditë përpara se hëna të arrijë në apogje   (21 nëntor në 02:14  ), pika e saj më e largët nga Toka për këtë muaj. Për këtë arsye, ky është gjithashtu eklipsi më i gjatë hënor në një hapësirë ​​prej rreth 1000 vjetësh. 

Grafiku që tregon kohën e eklipsit.

Kush do të shohë eklipsin e pjesshëm të Hënës

Shikuesit në Amerikën e Veriut dhe Oqeanin Paqësor, Alaska, Australinë Lindore, Zelandën e Re dhe Japoninë do të mund të shohin të gjithë eklipsin e pjesshëm të Hënës. Vëzhguesit në Azinë perëndimore, Australi dhe Zelandën e Re humbasin fazat e hershme të eklipsit sepse ato ndodhin para lindjes së hënës. Në mënyrë të ngjashme, Amerika e Jugut dhe Evropa Perëndimore përjetojnë perëndimin e hënës përpara përfundimit të eklipsit. Asnjë nga eklipset nuk është i dukshëm nga Afrika, Lindja e Mesme apo Azia Perëndimore.

Në çastin e eklipsit më të madh (09:02:56 ) hëna shtrihet në zenith  për një pikë në Oqeanin Paqësor në lindje të Ishujve Havai. Gjymtyra jugore e hënës shtrihet 0,8 minuta   jashtë skajit të hijes ombrale.

Koment nga Fred Espenak: Ky është një rast i jashtëzakonshëm provë për një eklips pak të pjesshëm.

Kohët e eklipsit

Kohët e fazave kryesore të eklipsit janë renditur si më poshtë. Këto kohë janë në Kohën Universale (UTC); 

Eklipsi Penumbral Fillon: 06:02:09 UTC më 19 Nëntor
Fillon Eklipsi i Pjesshëm: 07:18:43 UTC (2:19 paradite EST në Amerikën e Veriut)
Eklipsi më i madh: 09:02:56 UTC (4:03 am EST) i
pjesshëm Përfundon Eclipse: 10:47:07 UTC (5:47 am EST)
Eklipsi Penumbral Përfundon: 12:03:44 UTC (7:04 am EST)

Eklipsi i 18-19 nëntorit 2021 është një eklips i pjesshëm hënor jashtëzakonisht i thellë. Me një copëz të hollë të hënës të ekspozuar ndaj diellit të drejtpërdrejtë në eklipsin maksimal, pjesa tjetër e hënës duhet të marrë ngjyrat karakteristike të kuqërremta të një eklipsi total hënor. Imazhi nëpërmjet .

Saros dhe sezoni i eklipsit

Eklipsi i përket  Saros 126   dhe është numri 45 nga 70 eklipset në seri.

Të gjitha eklipset në këtë seri ndodhin në  nyjen ngjitëse të hënës  . Hëna lëviz drejt jugut në lidhje me nyjen me çdo eklips pasues në seri, dhe gama   zvogëlohet.

Eklipsi i pjesshëm  hënor i 19 nëntor 2021, është pasuar dy javë më vonë nga një një eklips total diellor   më 4 dhjetor, 2021.

Të gjitha këto eklipse ndodhin gjatë një  sezoni të vetëm  eklipsi i .

Përfundimi: Një eklips i pjesshëm hënor do të ndodhë të Premten, 19 nëntor 2021 (brenda natës 18 nëntor për Amerikën e Veriut). Ai do të jetë i dukshëm nga Amerika, Evropa Veriore, Azia Lindore, Australia dhe Paqësori. 

Fred Espenak

About Post Author