Eklipsi më i madh MISS i vitit 2024 ndodh më 11 janar


Në hënën e re më 11 janar 2024, hëna do t’i “humbet” diellit në kupolën e qiellit tonë në një distancë relativisht të madhe: 4,99 gradë . Kjo është rreth gjerësia e tre gishtave të mbajtur në gjatësinë e krahut. Dhe është rreth 10 herë gjerësia e diellit në qiell, duke e bërë atë humbjen më të madhe të eklipsit të vitit.Si rezultat, do të jetë gjithashtu hëna e re më e ilustruar e vitit 2024. Në momentin e saktë të Hënës së Re- 11:57 UTC më 11 janar-Hëna do të jetë 0.19% Lit.Pjesa e ndezur e gjysmëhënës është, sigurisht, një paraqitje e shkurtër e anës së ditës së hënës. Kështu që, duke folur rreptësisht – në vend të ditës së saj u largua plotësisht nga Toka – Hëna e Re e Janarit 2024 do të shfaqet si një hënë e hollë e mprehtë. 

Çfarë e bën një eklips?
Për të pasur një eklips diellor, hëna duhet të jetë në fazën e re. Në përgjithësi themi se hëna e re është kur hëna kalon midis Tokës dhe Diellit. Është kur hëna është 0% e ndezur siç shihet nga Toka .
Kjo është përafërsisht ajo që ndodh … por jo saktësisht. Nëse hëna e re kalonte saktësisht midis Tokës dhe Diellit çdo muaj , ajo do të prodhonte një eklips diellor çdo herë.
Në vend të kësaj, hëna normalisht kalon pak mbi ose nën diell në qiell.

Eklipset diellore ndodhin kur Dielli, Toka dhe Hëna vijnë në një linjë me hënën e re.
Ky shtrirje nuk ndodh në çdo hënë të re, sepse orbita e hënës është e anuar me rreth 5 gradë. Mund ta shihni pjerrësinë në ilustrimin jo në shkallë të mësipërme.
Në hënën e re në janar 2024, hëna është afër distancës së saj më të largët nën rrafshin e orbitës së Tokës. Ky çekuilibër prodhon humbjen më të madhe të mundshme të eklipsit.
Një pjesë e përqindjes së ndriçimit
Po kështu, shtrirja e papërsosur diell-hënë-tokë e treguar më sipër është arsyeja që ndriçimi i diskut të hënës nuk bie plotësisht në zero.
Në fakt, kjo ndodh deri diku në shumicën e hënave të reja. Tabela e mëposhtme tregon përqindjen e hënës së ndezur, siç shihet nga Toka, në çdo hënë të re në vitin 2024. (Kjo është nëse mund ta shihni hënën e re në shkëlqimin e diellit nga Toka!)

Dy rreshtime perfekte në 2024
Në tabelën e mësipërme janë dy hëna të reja, më 8 prill dhe 2 tetor, kur ndriçimi i hënës bie në 0.00%. Kjo është për shkak se ka një shtrirje të përsosur të diellit, hënës dhe tokës në këto data … që do të thotë gjithashtu se ka një eklips diellor.
Hëna e re e 8 prillit do të prodhojë një eklips total në pjesë të Meksikës, Shteteve të Bashkuara dhe Kanadasë. Gjashtë muaj më vonë, hëna e re e 2 tetorit do të prodhojë një eklips unazor në Rapa Nui (Ishulli i Pashkëve) dhe majën jugore të Kilit dhe Argjentinës.
Fotografët ekspertë mund të kapin humbjen e eklipsit të janarit
Është e rëndësishme të theksohet se – për shumicën prej nesh – gjysmëhëna e hënës së re në formë fije do të jetë e padukshme. Ashtu si shumica e hënave të reja, ajo do të humbet plotësisht në shkëlqimin verbues të diellit.
Por fotografët ekspertë mund të përpiqen ta kapin atë. Shikoni pjesën e sipërme të këtij postimi për të parë një tjetër gjysmëhënës shumë të hollë, në momentin e saktë të hënës së re. Mjeshtri astrofotografi Thierry Legault e kapi atë në vitin 2013.
PARALAJMËRIM: Asnjëherë mos shikoni direkt diellin dhe kurrë mos drejtoni teleskopin ose dylbi në drejtim të diellit. Mund të shkaktojë dëmtim serioz dhe të përhershëm të syve në sekonda.
Përfundimi: Hëna e re e janarit do të jetë një gjysmëhënës ultra e hollë për shkak të shtrirjes së saj më pak se të përsosur me diellin dhe Tokën. Do të jetë gjithashtu humbja më e madhe e eklipsit të vitit.