Eklipsi total diellor i 4 dhjetorit 2021


A.Haxhiu

1.

Eklipsi total diellor

Një eklips total diellor përfshihet në Antarktidë më 4 dhjetor 2021. Njerëzit e vendosur në majat më jugore të Amerikës së Jugut, Afrikës, Australisë dhe Zelandës së Re do të përjetojnë fazat e pjesshme. Rruga e hijes umbrale të hënës fillon në Oqeanin Jugor rreth 500 milje (500 km) në juglindje të ishujve Falkland, kalon kontinentin Antarktik  dhe përfundon në perëndimin e diellit në Oqeanin jugor . Një eklips i pjesshëm do të shihet brenda rrugës shumë më të gjerë të hijes penumbale te hënës , e cila përfshin Oqeanin Jugor, Afrikën jugore dhe cepin juglindor të Australisë dhe Tasmanisë.

Skaji lindor i shtegut të eklipsit kalon 225 milje (360 km) nga Gjeorgjia  e jugut . I njohur si për stacionet e tij të balenave gjatë gjysmës së parë të shekullit të 20-të, dhe si pika fillestare dhe përfunduese e përpjekjes së jashtëzakonshme të Sir Ernest Shackleton për të kaluar kontinentin Antarktik (1914-1917).

Ishujt Orkney I jugut janë vendi i vetëm në rrugën para arritjes Antarktidë. Sidoqoftë, ata shtrihen në skajin perëndimor të shtegut me ishujt e kurore zimit te quajtur në mënyrë të ndarë të ndarë në skajin e shtegut. Përveç personelit në disa stacione kërkimore, nuk ka banorë të përhershëm në ishuj. Nga bregu lindor i ishullit më lindor Laurie , kohëzgjatja e tërësisë është 1 minutë 8 sekonda me diellin 8 ° mbi horizont.

Rruga vazhdon në jug përtej Detit Weddell l ku çasti i eklipsit më të madh ndodh në 07:33:27 UT1. Kohëzgjatja është 1 minutë 54 sekonda, lartësia e diellit është 17 °, dhe gjerësia e shtegut është 260 milje (419 km).

Duke  pershkruar raftin e akullit Ronne   , rruga kalon shpejt Antarktiden dhe arrin në bregun e Detit Amundse në 08:01 UT1. Kohëzgjatja qendrore ka rënë në 1 minutë 38 sekonda dhe dielli është 7 ° mbi horizont. Tani duke shkuar drejt veriut, shtegu umbral përfundon tre minuta më vonë ndërsa hija ngrihet nga Toka në Oqeanin Jugor në 08:04 UT1.

2.

Koha e eklipsit

 Çasti I eklsipsit te madh   ndodh në 4 Dhjetor 2021, në 07:33:28 UT1. Eklipsi më i madh ndodh 0.1 ditë para se hëna të arrijë në  perigene , pika më e afërt me Tokën për këtë muaj. Pra, është një hënë me madhësi relativisht të madhe që mbulon diellin gjatë këtij eklipsi. Gjatë eklipsit, dielli është në yjësinë Ophiuchus .

3.

Saros dhe stina e eklipsit

Eklipsi i përket  Saros 152  dhe është numri 13 nga 70 eklipset në seri. Të gjitha eklipset në këtë seri ndodhin në nyjen zbrites te  Hënës  . Hëna lëviz në veri në lidhje me nyjen me secilin eklips pasues në seri.

Eklipsi total diellor i 4 dhjetorit 2021, paraprihet dy javë më parë nga një  eklips henor I pjeshem me 19 nentor  2021.

Të gjitha këto eklipsime ndodhin gjatë një  sezoni te vetëm   .

Përfundimi: Një eklips i përgjithshëm diellor do të ndodhë të Shtunën, 4 Dhjetor 2021. Rruga e tërësisë përfshinë Antarktidën. Por njerëzit në Amerikën Jugore më jugore, Afrikën, Australinë dhe Zelandën e Re kanë një goditje në fazat e pjesshme.

About Post Author