Eklipsi total hënor – një eklips superhëne – më 15-16 maj 2022


Fred Espenak

Eklipsi total i Hënës

Njerëzit në Amerikë, Evropë dhe Afrikë do të shohin eklipsin total të Hënës gjatë natës së 15-16 majit 2022. Plus, në këtë natë, hëna është afër: një superhene   .

Eklipsi pnemubral  fillon në orën 1.32  më 16 maj (21:32 pasdite EDT më 15 maj).
Eklipsi i pjesshëm fillon në orën 2.27   më 16 maj (22:27 pasdite EDT më 15 maj).
Fillon totaliteti (hëna e përfshirë në hijen e Tokës) fillon në 3.29 më 16 maj (23:29 EDT më 15 maj).
Totali përfundon në 4.53        më 16 maj (12:53 EDT).
Eklipsi i pjesshëm përfundon në 5.55 më 16 maj (1:55 paradite EDT).
Eklipsi Penumbral përfundon në orën 6.50  më 16 maj (2:50 paradite EDT).
Eklipsi maksimal është në oren 4.12    më 16 maj (12:12 EDT).
Kohëzgjatja e totalit: Rreth 85 minuta.
Shënim: Ky eklips total është qendror. Kjo do të thotë se hëna kalon në qendër të boshtit të hijes së errët të Tokës. Hëna është në një pjesë të afërt të orbitës së saj – afër Tokës – gjatë eklipsit. .

Për shkak se ato janë kaq të thella, eklipset e tilla zakonisht kanë fazat totale më të gjata. Në këtë rast, kohëzgjatja e totalit zgjat gati një orë e gjysmë: 84.9 minuta!

Një hënë e plotë është vetëm gjatë natës. Dhe një eklips total hënor mund të shihet nga e gjithë Toka që po përjeton natën ndërsa eklipsi po ndodh. Por disa do ta shohin eklipsin më mirë se të tjerët, në varësi të vendndodhjes. Disa do ta shohin atë në lindjen e hënës ose në perëndim të hënës, kur hëna është e ulët në qiell. Eklipset hënore janë të sigurta për t’u parë me sy të lirë. Dylbi dhe teleskopët përmirësojnë pamjen, por nuk kërkohen.

Hëna, yjësia, saros

Ky eklips hënor ndodh 1.5 ditë përpara se hëna të arrijë  perigje, pika e saj më e afërt me Tokën për këtë muaj. Pra, kjo hënë e plotë është një superhene  Kjo do të thotë, gjatë këtij eklipsi, hëna duket relativisht e madhe në qiellin tonë.

Gjatë eklipsit të 15-16 majit, hëna ndodhet në drejtim të yjësisë së peshores .Eklipsi i përket  Saros 131 në katalogun e eklipseve hënore. Është numri 34 nga 72 eklipset në seri. Të gjitha eklipset në këtë seri ndodhin në  nyjen të hënës . Hëna lëviz drejt veriut në lidhje me nyjen me çdo eklips pasues në seri.

Prisni baticë më të lartë se zakonisht, pas këtij eklipsi

Hëna e plotë e majit është një superhene  , më afër Tokës për majin vetëm 1 1/2 ditë përpara se të ndodhë eklipsi. Kështu, një ose dy ditë pas eklipsit, njerëzit që jetojnë përgjatë vijës bregdetare mund të presin baticë më të lartë se zakonisht.

Disa e quajnë këtë lloj baticash pranverore . Por në vitet e fundit, që kur hënat e reja të afërta ose të plota quhen superhëna , baticat ekstra të larta që ato sjellin quhen nganjëherë baticat e superhënës . Disa gjithashtu favorizojnë termin mbret baticat .

Rruga e hënës gjatë eklipsit

Gjeni shtegun e hënës në lidhje me hijet [mbrale dhe  gjysme gjyëm të Tokës më poshtë. Mund të vizitoni  timeanddate.com  për të marrë një kohë të saktë të eklipsit nga vendndodhja juaj.

 .

Eklipset e fundit dhe të ardhshme, dhe stinët e eklipsit

Eklipsi total hënor i 16 majit 2022 paraprihet dy javë më parë nga një eklips diellor i pjesshëm më 30 prill 2022 . Këto dy eklipse ndodhin brenda një sezoni të vetëm eklipsi .

Një sezon eklipsi është një periudhë e përafërt 35-ditore gjatë së cilës është e pashmangshme që të ndodhin të paktën 2 (dhe ndoshta 3) eklipse.

Sezoni i eklipsit tetor-nëntor 2022 do të shfaqë një eklips të pjesshëm diellor më 25 tetor dhe një eklips total hënor më 7-8 nëntor .

Përfundimi: Një eklips total hënor i gjatë gati një orë e gjysmë do të ndodhë natën e së dielës, 15 maj 2022. Rruga e tij shtrihet në të gjithë Amerikën, Evropën dhe Afrikën.

About Post Author