Eklipsi total i Hënës-E Martë, 08 Nëntor 2022


Dominic Ford

ow the horizon

Top of Form

Bottom of Form

Hëna do të kalojë nëpër hijen e Tokës midis orës 10:10 dhe 13:49 CET, duke krijuar një eklips total hënor. Eklipsi do të jetë i dukshëm në çdo vend ku Hëna është mbi horizont në atë kohë, duke përfshirë nga Oqeania, Amerika, Azia dhe Evropa Veriore.

Nuk do të jetë e dukshme nga Tirana pasi Hëna në atë moment do të jetë nën horizont.

Eklipsi i plotë do të zgjasë nga ora 11:17 deri në orën 12:42. Hëna do të eklipset pjesërisht nga ora 10:10 deri në orën 13:49 (të gjitha kohët janë dhënë në kohën e Tiranës).

Simulimi në të djathtë tregon rrugën e Hënës në lidhje me hijen e Tokës. Rrethi i jashtëm gri është gjysma e Tokës, brenda së cilës Toka bllokon një pjesë të dritës së Diellit, duke e bërë Hënën të duket më pak e ndritshme se zakonisht, por jo plotësisht e errët. Rrethi i brendshëm i zi është ombra, brenda së cilës Toka bllokon tërësisht dritën e Diellit, duke e bërë diskun e Hënës të duket tërësisht i pa ndriçuar.

Si parazgjedhje eklipsi vizatohet me vertikalen lokale në Tiranë më i larti ( Zenithi lart ), në mënyrë që të jetë i orientuar siç do ta shihnit duke shikuar lart në Hënë. Busulla tregon drejtimin e veriut qiellor në lidhje me vertikalen lokale. Përndryshe, ju mund të orientoni qiellin me pjesën e sipërme të orientuar nga veriu qiellor, duke zgjedhur opsionin Veri lart .

Zgjedhja e opsionit Diagrami i rrugës së Hënës prodhon një shfaqje statike të shtegut të Hënës gjatë kohëzgjatjes së eklipsit.

Paneli i poshtëm tregon pozicionin e Hënës në qiell në raport me horizontin, siç shihet nga Tirana.

Vëzhgimi i eklipsit

Eklipset e Hënës janë të lehta për t’u parë me sy të lirë. Një palë dylbi modeste do të japin një pamje të mrekullueshme të sipërfaqes së Hënës, por nuk janë të nevojshme. Ndryshe nga eklipset diellore, eklipset hënore janë krejtësisht të sigurta për t’u parë pa pasur nevojë të shikoni përmes ndonjë lloj filtri.

Ato ndodhin sa herë që Toka kalon midis Hënës dhe Diellit, në mënyrë që të errësojë dritën e Diellit dhe të hedh një hije në sipërfaqen e Hënës.

Kur disku i Hënës shtrihet tërësisht në hije, ai shpesh merr një ngjyrë spektakolare kafe-kuqe, pasi një pjesë e dritës së kuqe të Diellit përkulet rreth skajit të globit të Tokës nga atmosfera e tij.

Sekuenca e ngjarjeve

Eklipsi do të fillojë në orën 09:03, kur Hëna hyn për herë të parë në një zonë të hijes së Tokës, e quajtur penumbra. Në këtë pjesë të jashtme të hijes së Tokës, një vëzhgues në Hënë do ta shihte Tokën duke errësuar pjesërisht diskun e Diellit, por jo duke e mbuluar plotësisht atë. Si rezultat, shkëlqimi i Hënës do të fillojë të zbehet, pasi është më pak i ndriçuar nga Dielli, por mbetet i ndriçuar.

Në orën 10:10, skaji i diskut të Hënës do të hyjë në ombrën e Tokës. Ky është rajoni i hapësirës në të cilin një vëzhgues në sipërfaqen e Hënës do të shihte Tokën duke errësuar plotësisht të gjithë diskun e Diellit dhe do ta gjente veten të futur në errësirën e ngjashme me natën.

Ndërsa një pjesë në rritje e fytyrës së Hënës zvarritet në ombrën e Tokës, ne shohim hijen rrethore të planetit tonë që fshihet mbi faqen e Hënës.

Përfundimisht Hëna do të kalojë tërësisht brenda ombrës së Tokës në orën 11:17, dhe eklipsi total do të fillojë.

Tabela e mëposhtme liston kohët kur secila pjesë e eklipsit do të fillojë dhe do të përfundojë.


Ora lokale
UTC
09:0308:03Hëna fillon të hyjë në gjysmën e tokës
10:1009:10Hëna fillon të hyjë në ombrën e Tokës. Fillon eklipsi i pjesshëm.
11:1710:17Hëna plotësisht brenda ombrës së Tokës. Fillon eklipsi total.
12:0011:00Pika e mesme e eklipsit
12:4211:42Hëna fillon të largohet nga ombra e Tokës. Eklipsi total përfundon.
13:4912:49Hëna plotësisht jashtë ombrës së Tokës. Eklipsi i pjesshëm përfundon.
14:5613:56Hëna largohet nga gjysma e Tokës

Gjeometria e hijes së Tokës. Brenda hijes penumbrale të Tokës, planeti mbulon një pjesë të diskut të Diellit. Vetëm brenda ombrës më të vogël Toka mbulon tërësinë e diskut të Diellit. Çdo zonë e sipërfaqes së Hënës që kalon nëpër gjysmëpërbërje duket më e errët se zakonisht pasi Toka po pengon një pjesë të dritës së diellit që zakonisht i ndriçon ato. Zonat brenda ombrës, ndërkohë, nuk marrin fare ndriçim nga Dielli.

Gjeometria e eklipsit

Eklipset hënore ndodhin kur Dielli, Toka dhe Hëna janë të rreshtuara në një vijë të drejtë, në mënyrë që Toka të kalojë midis Diellit dhe Hënës dhe të hedh një hije mbi sipërfaqen e kësaj të fundit.

Sa herë që Hëna rrotullohet rreth Tokës, ajo kalon pothuajse përballë Diellit në qiell ndërsa arrin në Hënën e Plotë. Nëse Hëna do të rrotullohej rreth Tokës në të njëjtin plan që Toka rrotullohet rreth Diellit, Toka do të kalonte midis Diellit dhe Hënës dhe do të krijonte një eklips hënor në Hënën e plotë çdo muaj.

Në fakt, orbita e Hënës është ngritur në një kënd prej 5° në krahasim me orbitën e Tokës rreth Diellit. Kjo do të thotë se shtrirja e linjës Diell-Tokë-Hënë në Hënën e plotë zakonisht nuk është e saktë. Si rezultat, një vëzhgues në Hënë do ta shihte Tokën të kalonte disa gradë në anën e Diellit.

Orbita e Hënës është ngritur me 5° në krahasim me orbitën e Tokës rreth Diellit, e përfaqësuar nga rrjeti i mësipërm. Eklipset hënore ndodhin vetëm në hënën e plotë nëse ato ndodhin kur Hëna është afër planit Tokë-Diell, në pikat e quajtura nyjet e Hënës .

Në diagramin në të djathtë, rrjeti paraqet rrafshin e orbitës së Tokës rreth Diellit. Ndërsa rrethon Tokën, Hëna kalon përmes këtij plani Tokë-Diell dy herë në muaj, në pikat majtas dhe djathtas të etiketuara si nyje . Një eklips hënor ndodh vetëm kur një nga këto kryqëzime nyjesh përkon me Hënën e Plotë. Kjo ndodh afërsisht një herë në gjashtë muaj, zakonisht dy javë para ose pas një eklipsi diellor.

Dukshmëria e eklipsit

Eklipset e Hënës janë të dukshme kudo ku Hëna është mbi horizont në atë kohë. Meqenëse gjeometria e eklipseve hënore kërkon që Hëna të jetë drejtpërdrejt përballë Diellit në qiell, Hëna mund të shihet mbi horizont kudo ku Dielli është nën horizont.

Harta e mëposhtme tregon se ku do të jetë i dukshëm eklipsi i 8 nëntorit.

Harta e vendit ku do të jetë i dukshëm eklipsi i nëntorit 2022. 

Informacione të mëtejshme

Ky eklips është anëtar i serisë 136 Saros. Pozicioni i saktë i Hënës në mes të eklipsit është si më poshtë:

About Post Author