Eksoplaneti K2-18b paraqet prova bindëse që sugjerojnë se mund të jetë i banueshëm


Eksoplaneti K2-18 b duket se strehon jetë! Indikacionet fillestare të jetës në këtë planet të largët u shfaqën në vitin 2019 kur laboratorët e NASA-s zbuluan shenja të mundshme të avullit të ujit në atmosferën e K2-18 b.

Që atëherë, studimi është bërë një prioritet kryesor për astronomët.

Zbulimi i fundit i molekulave të metanit dhe dioksidit të karbonit përforcon besimin se planeti i largët, i cili rrotullohet rreth një ylli xhuxh të kuq 120 vite dritë nga Toka, mund të presë një formë jete dhe është potencialisht i banueshëm.

Të apasionuarit pas astrologjisë mund ta kenë interesante që K2-18 b ndodhet në yjësinë e Luanit. Ky planet është 8.6 herë më i madh se vëllimi i Tokës dhe rrotullohet në një distancë nga dielli i tij që mundëson mundësinë e pritjes së formave të jetës.

Prania e molekulave të sulfidit dimetil (DMS), të gjetura gjithashtu në atmosferën e Tokës dhe të prodhuara nga fitoplanktoni oqeanik, sugjeron një ngjashmëri me atmosferën e planetit tonë.

K2-18 b klasifikohet si një nën-Neptun, një lloj planeti më i vogël se Neptuni, por më i madh se Toka, i cili nuk gjendet në sistemin tonë diellor.

Karakteristikat e tyre janë të ndryshme dhe nuk kuptohen mirë; ato mund të jenë super-Tokë, mini-Neptune me atmosferë hidrogjeni dhe mantele akulli, apo edhe lloje më ekzotike si oqeanet me oqeane të paanë, sipërfaqe të banueshme dhe atmosfera të gjera hidrogjeni.

Këta planetë janë intrigues për shkencëtarët, sepse natyra e tyre e saktë nuk dihet, dhe disa, si planetët e oqeanit, madje mund të mbështesin jetën.

Roli i DMS si një tregues i mundshëm i jetës oqeanike në Tokë kërkon hetim të mëtejshëm në K2-18 b për të konfirmuar origjinën dhe implikimet e tij për jetën.