Eksplorimi i misterit të :”Ishullit të Antraksit” të Skocisë
Ishulli Gruinard u fotografua në vitin 2005. 

Një ishull i vogël në brigjet veriperëndimore të Skocisë ishte dikur vendi i një eksperimenti vdekjeprurës të luftës me mikrobet.

I ndodhur afërsisht 1 km në det të hapur, ishulli Gruinard është një pjesë e vogël e tokës që do të dukej krejtësisht e thjeshtë nëse nuk do të ishte për të kaluarën e tij mjaft shqetësuese.

Në vitin 1942, nga frika se Gjermania naziste po zhvillonte një armë biologjike, Winston Churchill urdhëroi një ekip shkencëtarësh të gjenin një mënyrë për të përdorur Antraksin – një infeksion bakterial vdekjeprurës – si një armë të mundshme.

Për të kryer eksperimente të tilla, ekipi vendosi të përdorte ishullin Gruinard për shkak të vendndodhjes së tij të largët, i cili përveç mbajtjes së infeksionit ndihmoi edhe në mbajtjen sekrete të kërkimit.

Askush në zonën përreth nuk dinte asgjë për atë që ata po bënin, megjithatë shumë dyshuan se nuk ishin të mirë kur kafshët e fermës vazhdonin të ngordhnin në rrethana misterioze.

E vërteta për eksperimentet e kryera atje do të mbetej sekret edhe për 50 vite të tjera, derisa dokumentet e deklasifikuara të Ministrisë së Mbrojtjes të hoqën përfundimisht kapakun e projektit. Dosjet dokumentuan se si, në një rast, 80 dele u ekspozuan qëllimisht ndaj një reje antraksi.

“Ky moment i vogël, kjo pudër pluhuri, po çliron vdekjen,” tha autori Cal Flynn.

Ndërsa eksperimenti u konsiderua i suksesshëm, ishulli mbeti i kontaminuar shumë kohë pasi studiuesit i kishin paketuar gjërat dhe ishin kthyer në Porton Down.

Vetëm disa dekada më vonë ishulli u pastrua përfundimisht.

Bomba e antraksit të Churchillit nuk u përdor kurrë.