Ekuinoksi i shtatorit 2022: Gjithçka që duhet të dini


Ekuinoksi i shtatorit 2022: Gjithçka që duhet të dini

Deborah Byrd

Për ne në hemisferën veriore, dielli po lind më vonë tani, dhe nata vjen më shpejt. Vjeshta vjen. Ndërkohë në jug të ekuatorit fillon pranvera.

Çfarë është ajo? Ekuinoksi i shtatorit shënon kalimin e diellit mbi ekuatorin e Tokës, duke lëvizur nga veriu në jug.
Kur është tjetra? Ekuinoksi i ardhshëm i shtatorit do të bjerë në orën 1:04 UTC 23 shtator 2022 (20:04 pasdite CDT më 22 shtator për Amerikën e Veriut qendrore; përkthejeni UTC në kohën tuaj ).
Shënim : Në këtë ekuinoks, dielli kalon mbi ekuatorin e Tokës, duke lëvizur nga veriu në jug. Për të gjithë anembanë globit, ditët dhe netët janë afërsisht të barabarta në gjatësi. Emri ekuinoks vjen nga latinishtja aequus (e barabartë) dhe nox (natë).

Rreth kohës së ekuinoksit, hemisferat veriore dhe jugore të Tokës po marrin rrezet e diellit në mënyrë të barabartë. Por kjo nuk do të thotë që dita dhe nata janë saktësisht të barabarta në gjatësi. Dy faktorë shkaktojnë më shumë ditën se natën në një ekuinoks. .

 

This ad will end in 2

Çfarë është një ekuinoks?

Njerëzit e hershëm kalonin më shumë kohë jashtë sesa ne. Ata e përdornin qiellin edhe si orë edhe si kalendar. Ata mund të shihnin lehtësisht se shtegu i diellit nëpër qiell, gjatësia e dritës së ditës dhe vendndodhja e lindjes dhe perëndimit të diellit, të gjitha ndryshojnë në mënyrë të rregullt gjatë gjithë vitit.

Sot, ne e dimë se çdo ekuinoks dhe solstic është një ngjarje astronomike. Shkaktohet nga animi i Tokës në boshtin e saj dhe nga orbita e pandërprerë rreth diellit. Toka është e anuar me 23 1/2 gradë. Dhe kjo do të thotë se hemisferat veriore dhe jugore të Tokës shkëmbejnë vende gjatë gjithë vitit në marrjen e dritës dhe ngrohtësisë së diellit më drejtpërdrejt.

Ne kemi një ekuinoks dy herë në vit – pranverë dhe vjeshtë – kur pjerrësia e boshtit të Tokës dhe orbita e Tokës rreth diellit kombinohen në atë mënyrë që boshti nuk është i prirur as larg dhe as drejt diellit. Dy hemisferat e Tokës po marrin rrezet e diellit në mënyrë të barabartë rreth kohës së ekuinoksit. Dielli është lart në mesditë siç shihet nga ekuatori. Nata dhe dita janë afërsisht të barabarta.

Sigurisht, Toka nuk ndalon kurrë së lëvizuri rreth diellit. Pra, këto ditë me dritë dielli dhe nata afërsisht të barabartë do të ndryshojnë shpejt.

Një ditë e mirë për të gjetur lindjen dhe perëndimin e duhur

Dita e ekuinoksit është një ditë e mirë për të gjetur drejtimet drejt lindjes dhe perëndimit nga vendi juaj i preferuar për të parë qiellin. Kjo sepse, në përgjithësi, dielli lind nga lindja dhe perëndon në perëndim në ekuinokset. Është e vërtetë pavarësisht se ku jetoni në Tokë. Pse? Sepse ne të gjithë shohim të njëjtin qiell .

Kudo në Tokë, me përjashtim të Poleve të Veriut dhe Jugut, ju keni në horizontin tuaj një pikë të duhur lindje dhe perëndim. Kjo pikë shënon kryqëzimin e horizontit tuaj me ekuatorin qiellor – vijën imagjinare mbi ekuatorin e vërtetë të Tokës.

Në ekuinokset, dielli shfaqet lart në mesditë siç shihet nga ekuatori i Tokës, siç tregon ilustrimi më poshtë.

Pra, dilni jashtë rreth perëndimit të diellit ose lindjes së diellit dhe vini re vendndodhjen e diellit në horizont në lidhje me monumentet e njohura. Nëse e bëni këtë, do të jeni në gjendje t’i përdorni ato pika referimi për të gjetur ato drejtime kryesore në javët dhe muajt në vijim, shumë kohë pasi Toka të ketë lëvizur në orbitën e saj rreth diellit, duke bartur pikat e lindjes dhe perëndimit të diellit drejt jugut.

Shenjat e ekuinoksit të shtatorit në natyrë

Njohuria se vera ka ikur – dhe dimri po vjen – është kudo tani, në gjysmën veriore të globit të Tokës. Nëse jetoni në hemisferën veriore, mund të vini re lehtësisht agimet e mëvonshme dhe perëndimet e hershme të diellit. Gjithashtu vini re harkun e diellit nëpër qiell çdo ditë. Do të zbuloni se po zhvendoset drejt jugut. Zogjtë dhe fluturat po migrojnë gjithashtu drejt jugut, së bashku me shtegun e diellit.

Ditët më të shkurtra sjellin mot më të freskët. Një e ftohtë është në ajër. Në qytetin e Nju Jorkut dhe vende të tjera në modë, disa njerëz kanë pushuar së veshuri të bardha. Krijesat e egra po veshin palltot e tyre të dimrit.

Rreth nesh, pemët dhe bimët po i japin fund ciklit të rritjes së këtij viti. Ndoshta ata po përgjigjen me gjethe të lavdishme vjeshte, ose një shpërthim të fundit të lulëzimit para se të vijë dimri.

Në qiellin e natës, Fomalhaut – Ylli i Vjeshtës – po bën rrugën e tij nëpër qiej çdo natë.

Imazhet e ekuinoksit nga komuniteti i EarthSky

Përfundimi: Ekuinoksi – një sinjalistikë sezonale në orbitën e Tokës rreth diellit – do të arrijë në orën 01:04 UTC më 23 shtator 2022. Dielli do të jetë pikërisht mbi ekuatorin e Tokës atëherë, duke lëvizur nga veriu në jug.

9.5 mijë

Aksionet

About Post Author