Elegji e një plaku-Vladimir Muça


ELEGJI E NJË PLAKU

Nuk qaj se më ikën vitet,

Se luledelet aty janë,

Por druaj, më dridhet zemra

Nga barërat rritur mbi varr.

S’trishtohem për muzgun e hirtë,

Se dielli prap do të lindë;

Qaj ditët që s’kanë kthim,

E çfarë më shohin sytë.

S’mërzitem për yllin e anuar

Pse m’a zuri befas një re,

Qaj shpirtin e përvëluar,

Që s’tretet dot nën dhe’.

Qaj njerëzinë e mërguar,

Qaj strehën ku kam lerë,

Se kohë e ëmbël, e uruar

Kurrë në jetë më s’vjen.

Fëmijët na harruan të gjallë,

Veç kur ikim na qajnë me oiiii!

E ç’vlerë ka ai lot faqeve zvarrë,

Kur ne po vdesim në vetmi!…

MALLË

Mbetëm shumë kohë

Pa u takuar,

Shumë kohë…

Degët e mallit u thyen,

Asnjë gjethe s’beti pa u rrëzuar;

Cikloni i jetës i mori me vete,

Yjeve i shpërndau.

E unë, kur shikoj yjet,

Ndjej fëshfërimën e gjetheve,

Konturoj mallin tënd,

Duke shkallmuar

Me hobe harresën.

SI IBRIKU I ÇAJIT

Çdo mëngjes,

Kur dëgjoj lajmet,

Me analista,

Kryeministra, mbretër, e manjatë,

Në bisht të syri

Rri e vështroj

Mbi stufë si zien çajë.

Vështroj si uji i harbuar

Turfullon e s’di ku ta lërë vrapin;

Derdhet lirshëm

Nga skaji në skaj,

Lehtë pa zor

Shuan zjarrin.

Nga vëllimi “Pegasiane”