Elon Musk hyn në luftë me OpenAI sepse nuk është në dobi të njerëzimit


CEO i Tesla-s po padit krijuesit e ChatGPT për gjoja ndjekjen e fitimit mbi përfitimin e racës njerëzore.Në një lëvizje të papritur, Elon Musk – i cili ka paralajmëruar prej kohësh për pasojat e zhvillimit të inteligjencës artificiale – po padit OpenAI dhe CEO i saj, Sam Altman, për gjoja braktisjen e misionit të tij për të zhvilluar teknologjinë jofitimprurëse AI “për të mirën e njerëzimit”. .

“Z. Musk e ka pranuar prej kohësh se AGI (inteligjenca e përgjithshme artificiale) përbën një kërcënim të madh për njerëzimin – ndoshta kërcënimi më i madh ekzistencial me të cilin përballemi sot”, thuhet në padi.

“Nëse një makinë mund të zgjidhë pothuajse çdo detyrë më mirë se ne, ajo makinë bëhet ekonomikisht më e dobishme se ne.”

“Siç paralajmëroi [themeluesi i Sun Microsystems Bill Joy], me AGI të fortë, ‘e ardhmja nuk ka nevojë për ne’. Zoti Musk bëri thirrje publikisht për një sërë masash për të adresuar rreziqet e AGI, nga moratoriumet vullnetare te rregullimi, por thirrjet e tij kryesisht ranë në vesh të shurdhër.”

“Por aty ku disa si zoti Musk shohin një kërcënim ekzistencial në AGI, të tjerët e shohin AGI si një burim fitimi dhe fuqie”.

Musk argumenton se partneriteti i OpenAI me Microsoft-in e ka kthyer atë “në një filial de facto me burim të mbyllur” të kompanisë dhe se kjo, ndër të tjera, përbën një shkelje të një marrëveshjeje që ai bëri me OpenAI dhe themeluesit e saj në 2015 për të bërë teknologjinë. burim i hapur dhe jofitimprurës.

Vetë padia synon të detyrojë OpenAI-n që të “rikthehet në misionin e tij për të zhvilluar AGI për të mirën e njerëzimit”.

Që nga ngritja e padisë, OpenAI është përgjigjur duke argumentuar se Musk kishte kërkuar kontroll të plotë të kompanisë duke e bashkuar atë me kompaninë e tij Tesla.

Ai gjithashtu kundërshtoi nocionin se plani kishte qenë krijimi i një AGI tërësisht me burim të hapur.

Megjithatë, se çfarë do të ndodhë saktësisht si rezultat i padisë, mbetet për t’u parë.