Erdha te ju-ZymerMehani


Erdha te ju

 (Dedikim rilindësve shqiptarë)

Kur ngela i vetmuar

Drejt jush pata rrugëtuar

Erdha aty, në mesin tuaj

Ju qasa juve, Vëllezër Frashëri

Ç’më kaploi gëzimi e gazi

U përula para jush

Para madhështisë suaj

E ju njëzërit më thatë:

-Shqipërinë na e ruaj!

Afër Konstandin Kristoforidhit

U afrova

Ia putha atë dorë

E ngadalë i fola

U përula para madhështisë së tij

E ai me të lartin zë më tha:

-Ma ruani gjuhën shqipe, vëlla!

E kur shkova te poeti Migjen

U mundova një refren t’ia them

Por fjala m’u ngatërrua

Si peshku në karrem

E putha në ballë

Fjala m’u lidh në lak

E zemra më digjej flakë

Dhe seç m’u mbyll goja

Ngashërimi në vaj

Ma këputi shpirtin

E s’fola dot pastaj

Nga dhimbja për poetin

U shkreha në vaj

Me zë të mekur më tha:

-Ma ruaj Lulin e Vocër

I shtrenjti im vëlla!

Dhe dhimbshëm më pyeti:

-Lula të tjerë, a ka?!

Ika, renda larg

Në Shkodër prapë u ktheva

Fola me Gurakuqin

E me Filip Shirokën

I putha që të dy

E sytë ç’m’u përlotën

Përnjëherësh më pyetën:

-Vëlla, si e kemi Kosovën?-

Mbeta pa fuqi

E s’shihja me sy

Me zemrën të ndarë

Ika duke qarë

Vajta n’Elbasan

Erdha te ju

 (Dedikim rilindësve shqiptarë)

Kur ngela i vetmuar

Drejt jush pata rrugëtuar

Erdha aty, në mesin tuaj

Ju qasa juve, Vëllezër Frashëri

Ç’më kaploi gëzimi e gazi

U përula para jush

Para madhështisë suaj

E ju njëzërit më thatë:

-Shqipërinë na e ruaj!

Afër Konstandin Kristoforidhit

U afrova

Ia putha atë dorë

E ngadalë i fola

U përula para madhështisë së tij

E ai me të lartin zë më tha:

-Ma ruani gjuhën shqipe, vëlla!

E kur shkova te poeti Migjen

U mundova një refren t’ia them

Por fjala m’u ngatërrua

Si peshku në karrem

E putha në ballë

Fjala m’u lidh në lak

E zemra më digjej flakë

Dhe seç m’u mbyll goja

Ngashërimi në vaj

Ma këputi shpirtin

E s’fola dot pastaj

Nga dhimbja për poetin

U shkreha në vaj

Me zë të mekur më tha:

-Ma ruaj Lulin e Vocër

I shtrenjti im vëlla!

Dhe dhimbshëm më pyeti:

-Lula të tjerë, a ka?!

Ika, renda larg

Në Shkodër prapë u ktheva

Fola me Gurakuqin

E me Filip Shirokën

I putha që të dy

E sytë ç’m’u përlotën

Përnjëherësh më pyetën:

-Vëlla, si e kemi Kosovën?-

Mbeta pa fuqi

E s’shihja me sy

Me zemrën të ndarë

Ika duke qarë

Vajta n’Elbasan