Është zbuluar fotografia më e detajuar ndonjëherë e hënës së Marsit, Deimos

Imazhi tregon Deimos në detaje të paprecedentë. 

Imazhi u kap së fundi nga anija kozmike e Emirateve të Bashkuara Arabe në Mars.

Mund t’ju falet që mendoni se Marsi në fakt nuk ka asnjë hënë, por në fakt ka dy – Phobos dhe Deimos – të cilat kanë një gjatësi prej 14 miljesh dhe 8 miljesh respektivisht.

Ndryshe nga hëna jonë, këto dy hëna shumë më të vogla janë më të ngjashme me asteroidët që, disa shkencëtarë argumentojnë, mund të jenë kapur nga tërheqja gravitacionale e Marsit në një moment në të kaluarën e largët.

Deri relativisht kohët e fundit, ne kemi qenë në gjendje të shikonim Phobos dhe Deimos vetëm nga një distancë, por tani, falë anijes kozmike Emirates Mars Mission, më në fund na është dhënë mundësia të shohim një prej tyre – Deimos – më afër se ai. është parë ndonjëherë më parë.

“Këto imazhe dhe vëzhgime përfaqësojnë një hap të rëndësishëm përpara në njohuritë tona për Deimos, atmosferën, përbërjen, origjinën e tij dhe çfarë do të thotë kjo për kuptimin tonë të Marsit më gjerësisht,” tha Agjencia Hapësinore e Emirateve të Bashkuara Arabe në një deklaratë në lidhje me misionin.

Deri më tani, misioni ka mbledhur shumë të dhëna interesante që kanë sugjeruar, për shembull, se Deimos ka më shumë gjasa të ketë origjinën nga vetë Marsi, gjë që mund ta vendosë në shtrat teorinë e asteroidit të kapur një herë e përgjithmonë.

Do të jetë interesante të shihet se çfarë tjetër zbulon anija kozmike gjatë muajve të ardhshëm.