Falconara shqiptare


Falconara shqiptare

Ndryshe nga fshatrat e tjerë me origjinë arbëreshe, Falconara Albanese është i vetmi që ka pamje nga deti Tirren , me fshatin e tij detar, Torremezzo. Ka legjenda të ndryshme për qytetin, të cilat tregohen edhe sot.

Për shembull, ajo e shenjtores mbrojtëse të vendit, Madonna del Buonconsiglio, e cila festohet të dielën e dytë të shtatorit. Thuhet se shtatë familje shqiptare, të ardhura nga Shkodra (Scutari) dhe Kruja (Croia), ikën nga Shqipëria rreth vitit 149 2 , pasi u shfaq Zoja e Buonconsiglio duke u sugjeruar që të largoheshin nga Shqipëria, e pushtuar nga turqit, dhe duke parë detin. për një vend në Itali që mund t’i presë. Edhe nëse disa dokumente të gjetura në kohët e fundit dëshmojnë në vend të kësaj se nderimi i Madonna del Buon Consiglio në Falconara Albanese filloi pas vitit 1700 dhe se për këtë arsye legjenda e shtatë familjeve nuk është plotësisht e besueshme.
Rrethoresia e planimetrisë urbane të Falconara Albanese, që ndoshta i detyrohet emrit nga fakti se praktikohej skifteria, u referohet atyre me prejardhje lindore, tipike për Shqipërinë, me një zhvillim rrethor të qendrës. Çdo lagje u emërua sipas një familjeje të shquar, një figure të veçantë ose kishës në atë zonë.

Duke u ngjitur përgjatë qendrës historike dhe duke mbuluar gjithsej 177 shkallë, mbërrini në Castelluccio , një gur monolit rreth pesëdhjetë metra i lartë, në pikën më të lartë të të cilit ka një kryq të madh betoni. Këtu është kisha e vogël kushtuar Madonna dell’Assunta, e cila hapet për festën e Zonjës së Marisë, më 15 gusht. Pranë tij, në një hapësirë ​​të vogël të gdhendur nga guri, thuhet se ka mbetur aty një vetmitar, protagonist i një legjende që thotë se nëse dikush përpiqet ta hapë, Castelluccio do të shembet.

Gjuha arbëreshe flitet ende në qendër dhe riti shumë i veçantë grek bizantin është i pranishëm, veçanërisht në ceremoni, si martesa, në të cilën në fund të festës prifti hedh një gotë në tokë: nëse thyhet, martesa do të jetë e qëndrueshme.
Për më tepër, tashmë është duke u zhvilluar procesi për ta bërë fasulen e bardhë Falconara një produkt De.Co., me emërtim komunal, nga i cili prodhohen makaronat dhe fasulet, ndër gatimet tipike të vendit.

About Post Author