“Fatjeta”:Eqerem Canaj


“Fatjeta”

Poezi

Kafja e mbremjes

ngut guximin munguar,

ate dukuri cka ben pranvera,

edhe pse gembi mbi gjeth mbufatur

per shprese, dyshim duket se le,

si baristja pa goje, kafja dhe une:

gjithaq, brenda lokalit behur

pranvera, ndonese ende pacelur.

Herekur,

kohes se thundres se kalit,

ndersa njeriu hante njerine,

sipas nojmave te te “marrit”,

kur ne zgjedhe kau – popull blegerine,

keshtu, si tashme, barit jam gjendur,

me baristen e kafen shqeto, i dehur:

marsida ende s’e kish derdhur

prrushin e luleve permbi shtroje.

Kali vrapin –

thundres mavi,

nen thunder njerezit, balte dhe gure,

baristja sycele dhe une…

na e vrane dashurine,

pa te ardhme, pa shprese:

ligji…, thjesht nje frase –

lufte… Dhe klase!

Kjo mbremje e kafte s’eshte ajo,

e permbysur, ndryshuar, mrekulluar,

buzeqesh baristja e perhedhur,

me gembin e pranveres mbufatur

gati te shpertheje, kafja e zeze derdhur,

tundon koha hijen terr te mekatit:

vertitur reth – qarku drejt meje,

duke shtrenguar rrathet e fatit.

About Post Author