Fatjon Malaj:Koncepti i Ri Strategjik i NATO-s 2022!


Koncepti i Ri Strategjik i NATO-s 2022!

Në strategjinë e re të vitit 2022 të NATO, janë bërë ndryshime domethënëse lidhur me mjedisin e sigurisë dhe misionet kryesore të NATO-s gjithashtu në dokumentin e riështë nënvizuar pozicioni i Rusisë, përcaktimii Kinës si dhe janë trajtuar lufta kundër terrorizmit dhe marrëdhëniet BE-NATO?

Le të shohim se si përkufizohet mjedisi i sigurisë dhe misionet kryesore të NATO-s në dokumentin e ri?

Ka një ndryshim serioz në mjedisin e sigurisë në krahasim me konceptin e mëparshëm strategjik është ndryshuar rrënjësishtkoncepti i ri strategjik i NATO-s, në këtë kontekst, citohet se rajoni euroatlantik, i cili në dokumentin e vitit 2010thuhej se është në paqe, ka humbur mjedisin e tij të paqes për shkak të agresionit të Rusisë dhe se mundësia që një vend anëtar i Aleancës të jetë objektiv i një sulm në të ardhmen nuk mund të injorohet.

Ndërsa në dokumentin e mëparshëm, çështje të tilla si reduktimi i armëve bërthamore në partneritet me Rusinë, marrëveshjet e kontrollit të armëve dhe çarmatimi në përgjithësi kishin një vend të rëndësishëm, në dokumentin e ri theksohet se përpjekjet në fjalë u zmbrapsën kryesisht për shkak të veprimeve dhe strategjive të Rusisë stabiliteti u ndikua negativisht. Nga ana tjetër, megjithëse nuk janë përfshirë në dokumentin e mëparshëm, Irani dhe Koreja e Veriut vazhdojnë të zhvillojnë programet e tyre bërthamore dhe balistike; Thuhet se Siria, Koreja e Veriut dhe Rusia kanë përdorur armë kimike së bashku me aktorë të armatosur joshtetëror.

Në konceptin e ri strategjik, misionet kryesore të NATO-s u ruajtën. Prandaj, tre misionet kryesore të Aleancës do të vazhdojnë. Këto janë: parandalimi dhe mbrojtja, parandalimi dhe menaxhimi i krizave dhe siguria në bashkëpunim. Megjithatë, duhet thënë se theksi mbi rëndësinë e fleksibilitetit social është rritur ndjeshëm, pasi koncept dokumenti thotë se fleksibiliteti është “kritik” për realizimin e tre detyrave kryesore. Për shkak të sulmit të Rusisë ndaj Ukrainës, dokumenti i ri thekson nevojën për të forcuar seriozisht aftësitë e mbrojtjes dhe parandalimit brenda fushës së “mbrojtjes kolektive”, neni i pestë i Aleancës.

Nga ana tjetër, mirëkuptimi vazhdon se për sa kohë që ekzistojnë armët bërthamore, NATO do të mbetet një Aleancë bërthamore. Gjithashtu, pasi theksohet se qëllimi i armëve bërthamore të NATO-s është ruajtja e paqes dhe parandalimi i akteve të agresionit dhe frikësimit, nënvizohet se Aleanca ka aftësinë dhe vullnetin për të siguruar parandalim të besueshëm ndaj çdo aktori kundërshtar.

Ky dokument nënvizon se teknologjitë në zhvillim dhe ato shkatërruese janë mundësi dhe rreziqe, se këto teknologji të cilat ndryshojnë karakterin e konfliktit, kanë më shumë rëndësi strategjike dhe bëhen fushat kryesore të konkurrencës globale. Në këtë kuptim, thuhet se epërsia teknologjike ndikon gjithnjë e më shumë në suksesin në fushën e betejës. Rëndësia e fleksibilitetit theksohet pasi mjedisi i kërcënimit po bëhet gjithnjë e më shumë hibrid. Në këtë kuadër thuhet se NATO do të forcojë fleksibilitetin dhe epërsinë teknologjike në shkallë vendi dhe kolektive. Nga ana tjetër, thuhet se qasja e pandërprerë në hapësirë ​​dhe hapësira kibernetike në dimensionin teknologjik është thelbësore për mbrojtje dhe parandalim efektiv. Në këtë kuptim, është mjaft mbresëlënëse që thuhet se sulmet që do të kryhen në hapësirën kibernetike dhe ato hapësinore mund të “arrin në nivelin e një sulmi të armatosur” dhe të çojnë në ekzekutimin e nenit 5 të Aleancës.

Si është pozicionuar Rusia?

Roli që i atribuohet Rusisë në konceptin e ri strategjik të NATO-s ka pësuar një ndryshim rrënjësor. Tani thuhet qartë se Rusia – për shkak të politikave dhe veprimeve të saj armiqësore – nuk mund të shihet si një partner siç ishte në dokumentin e mëparshëm. Koncepti i ri e identifikon Rusinë si kërcënimin më të rëndësishëm dhe të drejtpërdrejtë për sigurinë e aleatëve dhe për paqen dhe stabilitetin e rajonit euro-atlantik. Thuhet se Rusia po përpiqet të vendosë dominimin e drejtpërdrejtë dhe sferat e ndikimit me politikat e saj të frikësimit, shkatërrimit, agresionit dhe aneksimit. Thuhet se Rusia, e cila po përpiqet të gërryejë rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla, modernizon forcat e saj bërthamore, ndjek një politikë të frikësimit bërthamor dhe përdor mjete konvencionale, kibernetike dhe hibride. Nga ana tjetër, aktivitetet e Rusisë në rajonin e Atlantikut të Veriut përbëjnë një sfidë strategjike për NATO-n; Përfundimisht, thuhet se qasja e NATO-s ndaj Rusisë nuk do të ndryshojë nëse vendi në fjalë nuk ndal agresionin e tij dhe nuk merr masa në përputhje me të drejtën ndërkombëtare.Theksohet se NATO do të vazhdojë politikën e saj të dyerve të hapura dhe në këtë kuadër vazhdojnë të miratohen vendimet e marra në Samitin e Bukureshtit të vitit 2008 dhe më pas për Gjeorgjinë dhe Ukrainën. Përveç këtyre vendeve, thuhet se partneriteti do të vazhdojë edhe me Bosnje-Hercegovinën. Së fundi, në kontekstin e Rusisë, mund të thuhet se aleatët e NATO-s vendosin për çështjen e anëtarësimit në Aleancë dhe se palët e treta nuk kanë të drejtë të thonë fjalën për këtë çështje, duke i dhënë kështu një mesazh të qartë Rusisë.

Si përcaktohet Kina?

Kina nuk u përmend fare në konceptin e mëparshëm strategjik. Siç pritej, një vend i rëndësishëm i rezervohet Kinës në dokumentin e ri. Në këtë kuptim, mund të thuhet se është përdorur një gjuhë e qartë dhe e ashpër kundër Kinës, sepse thuhet se Kina po përpiqet të “shkatërrojë” rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla, duke përfshirë detin, hapësirën territorial dhe hapësirën e saj kibernetike. Nga ky këndvështrim, thuhet se Kina nuk është transparente për strategjinë, synimin dhe aktivitetet e saj ushtarake; Kryen operacione hibride dhe kibernetike që dëmtojnë sigurinë e vendeve anëtare të Aleancës; Thuhet se ajo kërkon kontroll mbi teknologjinë dhe sektorët industrialë kritikë, infrastrukturën kritike, materialet strategjike dhe zinxhirët e furnizimit. Gjithashtu, thuhet se partneriteti strategjik midis Rusisë dhe Kinës është thelluar dhe se këto dy vende veprojnë së bashku në erozionin e rendit ndërkombëtar të bazuar në rregulla dhe se NATO do të mbajë të hapura kanalet e saj për një dialog kuptimplotë me Kinën, veçanërisht. në fushën e transparencës reciproke.

Si është trajtuar lufta kundër terrorizmit?

Në konceptin e ri strategjik, shihet se më shumë hapësirë ​​i rezervohet luftës kundër terrorizmit me rreziqet dhe kërcënimet që paraqet terrorizmi. Në këtë kuptim, bie në sy deklarata se lufta kundër terrorizmit, e cila nuk ishte në dokumentin e mëparshëm, por e shprehur në këtë dokument, është elementi thelbësor për mbrojtjen kolektive të NATO-s. Në këtë kuptim, thuhet se kontributi i NATO-s në luftën kundër terrorizmit është gjithashtu një funksion ndihmës i tre detyrave kryesore të Aleancës, dhe nga ana tjetër, është pjesë përbërëse e qasjes së saj 360 gradë ndaj mbrojtjes dhe parandalimit. Në koncept dokumentin e mëparshëm, terrorizmi përkufizohej si një “kërcënim i drejtpërdrejtë” për sigurinë e qytetarëve të vendeve anëtare të NATO-s dhe për sigurinë dhe stabilitetin ndërkombëtar. Në dokumentin e ri thuhet se terrorizmi në të gjitha format dhe manifestimet e tij është “kërcënimi i drejtpërdrejtë më asimetrik” për sigurinë e qytetarëve të shteteve anëtare, paqen dhe mirëqenien ndërkombëtare. Vlen gjithashtu të theksohet se ky dokument thekson rekrutimin, mobilizimin dhe zgjerimin e organizatave terroriste duke përfituar nga mjediset konfliktuale dhe strukturat e dobëta qeveritare. Gjithashtu thuhet se në luftën kundër terrorizmit do të rritet bashkëpunimi me komunitetin ndërkombëtar, përfshirë aktorë si OKB-ja dhe BE-ja. Në dokumentin e mëparshëm është përmendur edhe bashkëpunimi ndërkombëtar në luftën kundër terrorizmit, por këtu shihet se është miratuar një kuptim më i qartë dhe më specifik i aktorëve. Si rezultat, mund të thuhet lehtësisht se një kornizë që pasqyron shqetësimet e sigurisë së Turqisë në luftën kundër terrorizmit është hartuar më qartë.

Si janë trajtuar marrëdhëniet BE-NATO?

Në konceptin e ri strategjik mund të vlerësohet se rëndësia e NATO-s në aspektin e sigurisë evropiane është theksuar seriozisht. Në këtë kontekst, si theksimi i ndjeshmërisë së vendeve jo-anëtare të NATO-s të BE-së si Turqia, Britania e Madhe, SHBA-ja dhe Kanadaja, ashtu edhe fakti që përpjekjet e mbrojtjes së vetë BE-së shihen si ndihmë ndaj NATO-s, e tregojnë qartë këtë. Në dokument theksohet se përfshirja e plotë e anëtarëve të NATO-s jo të BE-së në përpjekjet e mbrojtjes evropiane është e një rëndësie thelbësore – krahasuar me dokumentin e mëparshëm – dhe theksohet se kjo ka një rol kyç për zhvillimin e strategjisë, partneriteti mes NATO-s dhe BE-së. Në mënyrë të ngjashme, pasi theksohet rëndësia që përpjekjet e mbrojtjes në Evropë të jenë plotësuese dhe të ndërveprueshme me NATO-n, nënvizohet panevojshmëria e nismave nga ana e BE-së që do të kopjonin NATO-n dhe do të krijonin dualitet. Prandaj, në krahasim me dokumentin e mëparshëm, roli i NATO-s në mbrojtjen evropiane është shumë më i fortë dhe i pozicionuar qartë mbi përpjekjet mbrojtëse të BE-së. Në këtë kuptim, paralelisht me këtë mirëkuptim është edhe përkrahja e pjesëmarrjes më të gjerë të Turqisë në Politikën e Përbashkët të Sigurisë dhe Mbrojtjes së BE-së, duke përfshirë PESCO-n, për të cilën u ra dakord në memorandumin që Turqia nënshkroi me Finlandën dhe Suedinë më 28 qershor. Nga ana tjetër, heqja e pengesave ndaj Greqisë dhe rrjedhimisht administratës greke qipriote do të jetë një provë në periudhën e ardhshme.

About Post Author